Proszę pomuszcie!! Mam problem… Chciałam zainstalować Linuxa mint na komputerze z pendrive’a. Ściągnęłam więc linuxlive USB (czy jakoś tak) i zainstalowałam na pendrive’ie. Coś musiałam popsuć i zepsułam 7 na laptopie dzięki, której instalowałam ten program. Zepsułam pendrive’a (ale mniejsza on to chyba wiem jak naprawić) i Windowsa 7 na laptopie… Przy uruchamianiu wyskakuje mi błąd grub.exe i nie wiem co robić… Odzyskiwałam system, naprawiałam i wszystko na nic… Co zrobić? Nie chcę tracić plików z dysku przez formatowanie… Proszę pomuszcie…
Pomóżcie! Od pomocy.
Z takimi informacjami, to tylko wróżka ze szklaną kulą pomoże.
Jaki to błąd grub.exe chyba czarny ekran i napis
"grub rescue> _"
Tutaj masz przykład:
Jaki grub.exe? Możesz się pochwalić jaką dystrybucję instalowałaś i w jaki sposób?
Wyskakuje mi coś takiego, próbowałam zainstalować Linux mint 19 cinnamon, ale na komputerze, nie wiem co się stało z moją 7 na laptopie.
System nie wie z czego ma bootować, prawdopodobnie bootlider W7 został nadpisany podczas próby
instalacji, jednak kernel linux mint nie został odnaleziony.
Podaj metodę jaką próbowałaś instalować Linux mint.
Gdzie został zainstalowany grub2?
kurcze, ściągnęłam ze strony linux’a i wgrałam go na pendrive’a za pomocą linuxlive USB czy jakoś tak… Problem w tym, że ja chcę zpowrotem moją 7 na laptopie mam tam ważne pliki.
przepraszam? Jaki grub2? Co to jest?
Jest to bootloader linuxa który prawdopodobnie nadpisał bootloader W7,
dlatego nic nie można uruchomić.
Co mogę zrobić żeby odzyskać Windowsa?
Albo sklonować dysk z W7, lub uruchomić jakiś linux live/usb skopiować ważne dane i zainstalować
system od nowa. Ja widzę takie rozwiązanie może ktoś z forumowiczów poda lepsze, poczekaj na sugestie.
Wiesz może jeszcze jak odzyskać tego pendrive’a? Nie mogę go sformatować po tym linuxlive USB. Próbowałam nawet konsolą kodów… Potrzebować będę jakiegoś programu, prawda?
Czy działa ci jaki kolwiek OS?
Czy jest to laptop czy stacjonarka?
Bez działającego systemu lub drugiego kompa nic za bardzo nie zdziałasz.
Wiem, dlatego przeinstalowałam na PC system na 7
Pobierz obraz ISO i za pomocą rufusa utwórz bootowalny usb.
Uruchom system live i skopiuj ważne dane z tamtej 7-ki, a system postaw na nowo.
Obraz ISO czego?
ISO linuxa by skopiować dane z tamtej W7
Zamiast reinstalacji systemu, spróbowałbym najpierw naprawić bootowanie:
Kocham cię!!! Dziękuje!!!
Ty mnie tu miłości nie wyznawaj, tylko napisz czy się udało?
Tak!! I nie straciłam żadnego pliku <3