Problem z GRUB'em i startem Kubuntu 22.10

Porządek bootloaderów możesz zmienić przez efibootmgr (to polecenie wyżej) albo NA PEWNO w ustawienach UEFI, to już musisz poszukać w instrukcji płyty głównej.

A czemu uruchamia się domyślnie? No dlatego, że Grub zmienił tzw. BootOrder, ustawiając siebie przez „Windows Boot Loader”

Na linuksie poodłaczaj wszystkie pendrive i pokaż jeszcze raz:

sudo su -
efibootmgr -v

Poza tym mam errory w repozytoriach:

Wróc do postów pisanych nie wiem nawet kiedy, przeanalizuj i popraw.

Nie bardzo mie chyba zrozumialeś…
Przedtem miałem fajnie, bo:

• Power na obudowie;
  • Logo Tuf Gaming;
  • Lista, na której był - i Windows, jak i Linux. Strzałkami wybierasz i Enter.

Nie może tak być, że wchodzę do biosu i tam wybieram, bo z tego komputera nie tylko ja korzystam. Windows musi być domyślny.

Tu był też „Windows Boot Menager” lub podobnie.

Wynik efibootmgr -v:

BootCurrent: 0001
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0001,0000,0002,0003,0004
Boot0000* Windows Boot Manager HD(2,GPT,22389707-2710-0000-dda0-806e6f6e6963,0x2aa72e,0x32f4f)/File(\EFI\MICROSOFT\BOOT\BOOTMGFW.EFI)WINDOWS…x…B.C.D.O.B.J.E.C.T.=.{.9.d.e.a.8.6.2.c.-.5.c.d.d.-.4.e.7.0.-.a.c.c.1.-.f.3.2.b.3.4.4.d.4.7.9.5.}…3…
Boot0001* ubuntu HD(2,GPT,22389707-2710-0000-dda0-806e6f6e6963,0x2aa72e,0x32f4f)/File(\EFI\UBUNTU\SHIMX64.EFI)
Boot0002* UEFI:CD/DVD Drive BBS(129,0x0)
Boot0003* UEFI:Removable Device BBS(130,0x0)
Boot0004* UEFI:Network Device BBS(131,0x0)

Okej, domyślny jest Grub, ale brakuje w nim Windowsa.

Pokaż wynik:

sudo os-prober
cat /etc/default/grub

Grub Customizer coś miesza, ja tego nie używam i nie mam zamiaru sprawdzać gdzie trzyma konfig, co nadpisuje, i tak dalej.

wynik sudo os-proper:

/dev/nvme0n1p2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi:Windows Boot Manager:Windows:efi

Wynik polecenia

cat /etc/default/grub

W /etc/default/grub masz ustawiony „Windows Boot Loader” jako domyślny.

Pokaż:

find /boot -iname grub.cfg

Dodaj na końcu pliku /etc/default/grub linię:

GRUB_DISABLE_OS_PROBER="false"

Potem:

sudo update-grub

Potem:

grep menuentry /boot/grub/grub.cfg

Tu masz zresztą pokazane, powinno wykryć Windowsa i działać od kopa:
https://linuxconfig.org/booting-a-ms-windows-os-using-grub .

/boot/grub/grub.cfg
/boot/efi/EFI/ubuntu/grub.cfg

No i jest dobrze, drugi odsyła do pierwszego albo na odwrót.

Zrób tam resztę i sprawdź.

Repozytoria uporządkuj tak jak pisałem w poprzednich postach.

Może jak na czas moderacja nie wychwyci jakiegoś niszczycielskiego dd, a on pewnie go nie rozpozna ani tym bardziej nie sprawdzi co robi w np. wirtualnej maszynie.

@krystian3w po pierwsze ja niczego nie niszczę, chyba, że chodzi Ci o @marcin82

Jeśli chodzi o mój problem, to @marcin82 dzięki, jest wszystko dobrze, menu się pojawia, jak się pojawiało przed tą awarią

@krystian3w ja tylko zaktualizowałem pakiety w sposób, w jaki robię to od może 5, 7 lat.

To chyba był jakby/niby żart do ciebie i do tego, żebyś nic nie pomylił przy przepisywaniu, kopiowaniu :stuck_out_tongue_winking_eye:

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.