Problem z GTA IV po zmianie grafiki na HD4870

Witam, mam następujący problem:

przechwytywanierb.png

Wszystko działało wcześniej na grafice Palit GeForce 8800GS 384MB, ale po zmianie grafiki na HIS Radeon HD4870 mam powyższy błąd… :expressionless:

Gra uruchamia się poprawnie jedynie wtedy, gdy w systemie ustawię rozdzielczość 1440x900 (ogólnie na każdej innej niż natywna rozdzielczość monitora - 1680x1050), ale wtedy nie mam dostępnej rozdzielczości 1680x1050 w grze… :confused:

System: Windows 7 x64

Sterowniki: najnowsze (10.2) (próbowałem wcześniejszy sterownik, sterownik z CCC i bez, sterownik z CD od grafiki…)

Może ktoś ma jakieś pomysły jak to rozwiązać ?

///

dodam, że zalecane przez R* rozwiązanie problemu (restart systemu) oczywiście nie pomaga…

Nie wiem czy to ważne, ale w systemie nie moge ustawić też rozdzielczości 1680x1050, muszę kombinować w ustawieniach sterownika, żeby mieć taką opcję, bo system nie pozwala na używanie jej… (tak jakby źle instalowało sterownik ?)

wgraj sterownik monitora a 1680x1050 powinno być dostępne.

próbowałem, ale system stwierdza, że juz jest zainstalowany najnowszy sterownik dla monitora.

Odinstalowałem sterownik monitora i spróbowałem ponownie - to samo.

monitor to Benq FP202W A

Patcha najnowszego masz zainstalowanego?

Wszystkie łatki zainstalowane

Po 1 poco zmieniałeś na radeon to szajs marka i firma ati/amd

po 2 zainstaluj najnowszy dx 10 i 9

po 3 usuń sterowniki programem specjalnym do usuwania sterowników ati/nvidia etc jest na dp

i zainstaluj najnowsze stery 10.3

:).

edit

marka radeon jest dobra patrząc elektronikę i ekonomie ale właśnie firma ati/amd ma poważne problemy ze softem do tych grafik na tego przegrywa z nvidią

Bo niby wydajniejsze w tej cenie było… Teraz już wiem żeby omijać to coś szerokim łukiem…

Zainstalowałem wersję z lutego

System był świeżo postawiony

Sprawdzałem (i mam teraz tą wersje), ale to samo ciągle… :expressionless:

Dlatego rozważam sprzedaż tej grafy i zakup GTS250

Kolejny umysłowo chory fanboy. Nie wciskaj kitu o wyższości danej firmy. Ja miałem karty nVidii i teraz mam HD4870 i jakoś problemów z grami i softem nie mam. Czyli Radeon i GeForce są równe. Ba nVidia powinna dostać olbrzymie kary za przekupowanie producentów aby stosowalni Physix.

Dodane 21.03.2010 (N) 5:54

Po co? Wystarczy przed wymianą odinstalować stare sterowniki, po włożeniu nowej karty zainstalować do niej sterowniki.

3x tak

Dodane 21.03.2010 (N) 16:35

Problem rozwiązany :smiley:

Wystarczyło podłączyć monitor przez adapter D-DUB > DVI i system znalazł sterownik w Windows Update i wszystko działa jak powinno :smiley:

:biggrin:

Z tego co wiem to wielu ludzi ma klopot zwiazany z Radeonem i GTA IV. Ja gralem na hd 3870 i nie zbyt dobrze to wygladalo, a gra sie czesto wylaczala i tylko restart kompa pozostawal. Pod GF nie ma takich problemow.

Bo HD3870 to antyk więc się nie dziw że GTA ci się muliło i takie tam. Ja na HD4870 gram od początku jak wyszło GTA 4 na PC i gra chodzi płynnie w 1440x 900 ze wszystkim na maxa.

A mi chodzi płynnie na radku hd4850 w 1920x1080, też ze wszystkim na maxa:-)

P.S. Wiem że problem jest już rozwiązany, ale postanowiłem się dopisać aby ewentualnie przyszli użytkownicy w potrzebie, mieli jako takie rozeznanie pod kątem konfiguracji.

żeby chodziło wszystko na maxa potrzebne jest więcej niż 1gb pamieci karty,a poza tym wątpie ,żeby na 4850 w rozdziałce 1920x1080 wyglądało to ładnie

Wygląda bardzo ładnie/normalnie/pięknie…jak tam kto woli…i o żadnych “przycięciach” nie ma mowy.

Ja się w screeny nie bawię ale jeśli chcesz to zobaczyć, to wielu ludzi wrzuca swoje gameplaye i z pewnością znajdziesz nie jeden z użyciem 4850 i się przekonasz.

Grałbym i na większej rozdzielczości niestety monitor mnie ogranicza.

4850 to nie jest zła karta więc nie wiem czemu gra, miałaby nie wyglądać “ładnie”.

I tak ludzie z rockstar games, pokazali klasę i udowodnili iż dx9 (na którym ta gra się opiera) ma w sobie jeszcze spory potencjał do wykorzystania…a z czym jak z czym…ale z dx9 ta karta jeszcze sobie radzi:-)