Problem z HD 4870 - świecące się diody


(Bl@sTeR) #1

Witam.

mój problem jest identyczny jak tu: http://www.tomshardware.co.uk/forum/pag ... _15_0.html

w skrócie: na monitorze nic się nie wyświetla, a na karcie zapalają się diody D1601 D1602 D1603, oznaczające :

D1601 - oznacza osiągnięcie temperatury krytycznej układu

D1602 - sygnalizuje brak zasilania na gniazdku A

D1603 - sygnalizuje brak zasilania na gniazdku B

mój sprzęt to: Patriot DDR2 PC6400 2x2048MB 800MHz CL4.0 EP LLK

Gigabyte Radeon HD 4870 512MB DDR5 PCI-E BOX

MSI P43 Neo-F

Corsair VX450 450W

Intel Core Duo E5200 2.50 GHz BOX

ktoś wie co może być przyczyną?


(Blazej25) #2

A karta tak ma od poczatku czy dopiero teraz takie cos sie wydarzyło?

A dodatkowe zasilanie podpiete?


(Bl@sTeR) #3

Od początku, kupiona wczoraj. Tak, podpięte, w zasilaczu było tylko jedno wyjście 6 pinowe więc użyłem przejściówki z dwóch wejść (nie pamiętam jak się nazywają, w starych komputerach zawsze były) na jedno 6-pinowe.


(Mariosti*) #4

Niepodłączenie zasilania dodatkowefo do karty graficznej, albo przegrzewanie, szczególnie jeśli to jest referent... nie rozumiem dlaczego pytasz... przecież masz te odpowiedzi w opisach znaczenia diód które sam podałeś...


(Bl@sTeR) #5

tak, tylko że zasilanie jest podłączone, a przegrzewanie się sekundę po włączeniu jest chyba mało możliwe?


(Blazej25) #6

Możliwe, że zasilacz niewyrabia, ewentualnie karta jest niesprawna... sprawdz u jakiegos znajomego co ma mocna konfiguracje sprzetowa.

Sorki po chwili dopiero sprawdzilem info o zasilaczu.


(Bl@sTeR) #7

(Agatonster) #8

Bl@sTeR ,

Poczytaj - Konkretne tematy... ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif


(Mariosti*) #9

Jest zupełnie normalne jeśli chłodzenie np poruszyło się w czasie transportu itp. wyczyszczenie stopy i zaaplikowanie nowej pasty termorprzewodzącej wyeliminuje tą ewentualność(wiem jak solidnie są dziś montowane chłodzenia na kartach graficznych, ale mimo wszystko to wciąż możliwe).


(Bl@sTeR) #10

sprawdziłem kompa z inną kartą (GEFORCE 7300 GS), też w ogóle nic się nie pokazuje na monitorze, i nie ma piknięcia speakera, ktoś wie co może być przyczyną?


(Kabuto1378) #11

monitor działa?

resetowałeś/uaktualniłeś bios?

jeżeli procesor lub pamięci są podkręcone wróć do ustawień fabrycznych.

może procesor źle założony, wtyczka od wentyla procesora podłączona, pamięci Ram na miejscu?


(Bl@sTeR) #12

monitor działa, procesor nie podkręcany bo komputer nowy, kupiony parę dni temu, wszystko dobrze podłączone ram na miejscu, a nic się nie wyświetla na monitorze, testowałem już na 2 kartach i 2 pamięciach RAM, bateryjkę od biosu wyjęłem i dalej to samo, nie mam pojęcia co może być źle


(Blazej25) #13

Prawdopodobnie plyta glowna jest wadliwa, skoro pamieci i procesor dobrze zamontowales.


(Kabuto1378) #14

jeżeli na cały komputer jest gwarancja zwrócić go do sklepu, jeżeli nie to zwróć kartę graf. i płytę.


(Yamaha503) #15

Ja stawiam bardziej na mobo, później procesor, na końcu grafika.


(Bl@sTeR) #16

z włożonymi ramami i grafiką kolegi jest to samo, nie ma piknięcia speakera i nic ma monitorze, więc zostaje płyta albo proc, jutro sprawdzę z płytą kolegi te części.

P S ktoś wie może ile trwa reklamacja w agito?


(Kabuto1378) #17

Na szczęście (a wydałem u nich w sumie z 800 zeta) nie wiem ale jeszcze nigdy nie trafiłem na negatywną opinię o tym sklepie, także można domniemywać że sklep zachowa się w porządku.


(Blazej25) #18

Skoro podpinal pod swoja plyte glowna inna grafe i tez nie dzialala to wszystko wskazuje na niesprawne mobo. A


(Gacekkacek) #19

rozwiązał ktoś już taki problem? jeśli tak to jak?

pytam, bo mam taki sam problem tyle, że z Radeonem HD 4890.


(Mat03 Koziol) #20

Odświeżam temat. Mam podobny problem z Sapphire HD4890. Przy próbie uruchomienia komputera zapala się dioda D1603 (ta od braku zasilania w gnieździe B) i komputer się nie chce uruchomić. Jedynym sposobem jest szybkie pstrykniecie przełącznikiem na zasilaczu lub listwie zasilającej wtedy dioda gaśnie a komputer się uruchamia. jest to uciążliwe i pewnie mało dobre dla sprzętu. Problem pojawił się po tym jak rozkręciłem kartę w celu wyczyszczenia radiatora, ale nie wydaje mi się żebym ja w jakikolwiek sposób uszkodził.