Problem z HD 4870 - świecące się diody

Witam.

mój problem jest identyczny jak tu: http://www.tomshardware.co.uk/forum/pag … _15_0.html

w skrócie: na monitorze nic się nie wyświetla, a na karcie zapalają się diody D1601 D1602 D1603, oznaczające :

D1601 - oznacza osiągnięcie temperatury krytycznej układu

D1602 - sygnalizuje brak zasilania na gniazdku A

D1603 - sygnalizuje brak zasilania na gniazdku B

mój sprzęt to: Patriot DDR2 PC6400 2x2048MB 800MHz CL4.0 EP LLK

Gigabyte Radeon HD 4870 512MB DDR5 PCI-E BOX

MSI P43 Neo-F

Corsair VX450 450W

Intel Core Duo E5200 2.50 GHz BOX

ktoś wie co może być przyczyną?

A karta tak ma od poczatku czy dopiero teraz takie cos sie wydarzyło?

A dodatkowe zasilanie podpiete?

Od początku, kupiona wczoraj. Tak, podpięte, w zasilaczu było tylko jedno wyjście 6 pinowe więc użyłem przejściówki z dwóch wejść (nie pamiętam jak się nazywają, w starych komputerach zawsze były) na jedno 6-pinowe.

Niepodłączenie zasilania dodatkowefo do karty graficznej, albo przegrzewanie, szczególnie jeśli to jest referent… nie rozumiem dlaczego pytasz… przecież masz te odpowiedzi w opisach znaczenia diód które sam podałeś…

tak, tylko że zasilanie jest podłączone, a przegrzewanie się sekundę po włączeniu jest chyba mało możliwe?

Możliwe, że zasilacz niewyrabia, ewentualnie karta jest niesprawna… sprawdz u jakiegos znajomego co ma mocna konfiguracje sprzetowa.

Sorki po chwili dopiero sprawdzilem info o zasilaczu.

Bl@sTeR ,

Poczytaj - Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

Jest zupełnie normalne jeśli chłodzenie np poruszyło się w czasie transportu itp. wyczyszczenie stopy i zaaplikowanie nowej pasty termorprzewodzącej wyeliminuje tą ewentualność(wiem jak solidnie są dziś montowane chłodzenia na kartach graficznych, ale mimo wszystko to wciąż możliwe).

sprawdziłem kompa z inną kartą (GEFORCE 7300 GS), też w ogóle nic się nie pokazuje na monitorze, i nie ma piknięcia speakera, ktoś wie co może być przyczyną?

monitor działa?

resetowałeś/uaktualniłeś bios?

jeżeli procesor lub pamięci są podkręcone wróć do ustawień fabrycznych.

może procesor źle założony, wtyczka od wentyla procesora podłączona, pamięci Ram na miejscu?

monitor działa, procesor nie podkręcany bo komputer nowy, kupiony parę dni temu, wszystko dobrze podłączone ram na miejscu, a nic się nie wyświetla na monitorze, testowałem już na 2 kartach i 2 pamięciach RAM, bateryjkę od biosu wyjęłem i dalej to samo, nie mam pojęcia co może być źle

Prawdopodobnie plyta glowna jest wadliwa, skoro pamieci i procesor dobrze zamontowales.

jeżeli na cały komputer jest gwarancja zwrócić go do sklepu, jeżeli nie to zwróć kartę graf. i płytę.

Ja stawiam bardziej na mobo, później procesor, na końcu grafika.

z włożonymi ramami i grafiką kolegi jest to samo, nie ma piknięcia speakera i nic ma monitorze, więc zostaje płyta albo proc, jutro sprawdzę z płytą kolegi te części.

P S ktoś wie może ile trwa reklamacja w agito?

Na szczęście (a wydałem u nich w sumie z 800 zeta) nie wiem ale jeszcze nigdy nie trafiłem na negatywną opinię o tym sklepie, także można domniemywać że sklep zachowa się w porządku.

Skoro podpinal pod swoja plyte glowna inna grafe i tez nie dzialala to wszystko wskazuje na niesprawne mobo. A

rozwiązał ktoś już taki problem? jeśli tak to jak?

pytam, bo mam taki sam problem tyle, że z Radeonem HD 4890.

Odświeżam temat. Mam podobny problem z Sapphire HD4890. Przy próbie uruchomienia komputera zapala się dioda D1603 (ta od braku zasilania w gnieździe B) i komputer się nie chce uruchomić. Jedynym sposobem jest szybkie pstrykniecie przełącznikiem na zasilaczu lub listwie zasilającej wtedy dioda gaśnie a komputer się uruchamia. jest to uciążliwe i pewnie mało dobre dla sprzętu. Problem pojawił się po tym jak rozkręciłem kartę w celu wyczyszczenia radiatora, ale nie wydaje mi się żebym ja w jakikolwiek sposób uszkodził.