Problem z HDMI CEC w Monitorze Asus Rog swift pg42uq

Siemka. Mam dziwny dosyć problem z funkcją HDMI-CEC otóż:

Mam xsx podłączonego po HDMI do monitora ROG swift pg42uq. Funkcja HDMI-CEC włączona zarówno na konsoli jak i monitorze. Kiedy wyłączam xboxa (wyłączenie) również z automatu wyłącza się monitor i jest ok. Kiedy włączam konsolę rownież włącza się monitor i jest obraz ogolnie wsztstko jest tak jak być powinno ALE problemy zaczynają się gdy przełączę xboxa w stan uśpienia. Owszem gdy przełączę go w stan uśpienia monitor się wyłącza także jest ok jednak po ponownej próbie wybudzenia konsoli ze stanu uśpienia monitor prawidłowo się włącza ALE…Bez obrazu. Po prostu. Nie ma komunikatu że brak sygnału czy coś tylko CZARNY EKRAN. Po wyłączeniu i włączeniu monitora wszystko jest ok i normalnie jest obraz z konsoli. No więc w czym jest problem? Dodam, że wcześniej na starym tv samsungu lcd 32 full hd nie było tego problemu. Wszystko działało jak trzeba i po wybudzeniu konsoli, tv włączał się normalnie z obrazem.

Jeśli dotrwałeś aż tutaj to gratulacje :smiley: troszkę się rozpisałem ale chciałam jak najbardziej szczegółowo opisać problem i mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto pomoże mi go rozwiązać (o ile w ogóle się da). Pozdrawiam :wink:

P.s. wiecie…niby pierdoła ale jednak chciałoby się żeby wszystko działało w monitorze za 6k :sweat_smile:

Niby standard, ale zdarzają się tego typu „kwiatki”.
Mam podobnie z komputerem stacjonarnym + tv jako „monitor” podłączonym przez amplituner za pomocą HDMI.
System operacyjny (Linux) na komputerze jednak pozwala na przeanalizowanie problemu.

Jak ten objaw występuje, to można z logów wyczytać, że powodem jest negocjacja rozdzielczości i kilku innych parametrów obrazu z drugim urządzeniem, a konkretnie urządzenie (TV) nie jest wykrywane w momencie jej występowania.

W przypadku pełnej procedury POST jest ok, jednak czasami z uśpienia lub gdy TV zostanie włączony nieco później niż PC to daje to taki objaw.

Na czuja klawiaturą przechodziłem do TTY, gdzie jest „safe mode” jeżeli chodzi o sygnał video/rozdzielczość i mimo tego nie było obrazu.
Przeładowanie sterowników również nic nie daje. Dopiero „reboot” i przejscie procedury POST sprawia, że jest obraz.

Z konsolą i monitorem może być podobnie.
Funcja HDMI-CEC wprowadza pewne opóźnienia we włączeniu urządzenia i stąd ten problem.
Wszystko zależy od pary urządzeń.
Twój stary Samsung widoczniej szybciej się uruchamiał i jak było „okienko czasowe” w którym sprzęt się dogaduje jeżeli chodzi o sygnał wideo, to było to w punkt.

Ja po prostu nie usypiam PC, a HDMI-CEC mam wyłączone.
TV, AV i PC uruchamiam za pomocą smartfona, w takiej, a nie innej kolejności.
Za pomocą 2 aplikacji, które uruchamiam na podzielonym ekranie smartfona za pomocą skrótu.

PC za pomocą pakietu WOL (wake-on LAN) włączam.
XSX też obsługuje tą funkcję. W ustawieniach sieciowych można to włączyć.
Aplikację, którą używam do WOL to Duorem.
Do TV i AV używam apki „Inteligentny pilot”, która jest aplikacją systemową w moim smartfonie HONOR.

Wow! To bardziej skomplikowane niż mi się wydawało. Masakra jakaś heh :sweat_smile: czyli innymi słowy w obecnej konfiguracji tzn (bez dokupywania innych rzeczy) nic się zt ym zrobić nie da?