Problem z instagramem i prawdopodobnie ublockiem (firefox i android)

Od kilku miesięcy mam problem z instagramem, którego przeglądam od czasu do czasu, ale objawy tego są takie dziwne, że mam małego mindfucka.
Otóż mam kilkanaście obserwowanych profili, w każdym dniu pojawia się kilka/kilkanaście nowych postów ,i potem wyskakuje okienko jesteś na bieżąco, i powinny się zacząć wczytywać proponowane posty. No i problem jest taki , że się NIE wczytują. Od kilku miesięcy .ikonka wczytywania na dole strony cały czas pracuje , nawet pozostawiona na kilkanaście minut.
Każdy normalny człowiek powiedziałby że ublock to blokuje- po wyłączeniu ublocka nadal jest to samo.
Każdy by poradził ciasteczka się zwaliły- czyszczenie ciasteczek nie pomaga.
Następnie- wyloguj się i zaloguj- nic nie działa.
W aplikacji mobilnej jest niby jakaś opcja wyczyszczenia całej historii- na pececie tego nie ma.
A teraz najlepsza rzecz- dzieje się tak i na pc na windowsie i firefoxie, i na telefonie z androidem, i przeglądarką z zainstalowanym ublockiem.
No jedynym wspolnym mianownikiem który łączy te dwie rzeczy jest ublock- ale ublock wyłączony nic nie zmienia.
Nie mam nic poblokowane na routerze.
Ma ktoś jakiegoś pomysła co to może być?

Jeszcze można wyłączyć ochronę prywatności dla domeny Instagram, może tam są jakieś niszyczycielskie reguły dodane przez Mozillę.

Odp. to Meta coś zwaliła.

Niegdyś mess coś świrował też.

Ano,dzieki z porady oczywiście nic nie działa. W przypływie desperacji odpaliłem instagrama na pc na edge, i to samo się dzieje, czyli nie ma bata tak jak napisał blumberplumber to u nich coś jest zwalone.
edit na vivaldim bez żadnych rozszerzeń to samo,więc nie ma cudów , że to u mnie coś jest nie tak,dziwne tylko że nie mogę nic znaleźć na ten temat w internetach.