Witam,mam problem z instalacją sterowników DirectX 9.0c na moim komputerze.Otóż za nic w swiecie nie chcą się instalowac.Instalacja trwa zaledwie sekundę i niby jest OK,a nie jest.Bardzo proszę o poradę,może ktos zna jakis sposób.Jak dotąd nigdy nie miałem tego rodzaju problemów.Moja konfiguracja to: Athlon 3200+/64,płyta Gigabyte GA-K8NS Ultra-939,ASUS ATI A9250,DDR Kingston 1GB/400Mhz,system operacyjny Windows XP SP2.
P.S. Cos takiego nigdy nie działo sie na starym komputerze z gorszą konfiguracją.
Rzeczywiscie nie za dużo wyjasniłem.Sorrrrrrrrrrrrrrry.
A wiec sprawa wygląda tak:
1.Po instalacji wyswietla sie komunikat,że zainstalowane składniki są już gotoe do użycia,klikam przycisk “Zakoncz” i żadnych sterowników potem nie ma,co widac po grach,które wymagają DX 9c,np. “Xpand Rally” - wyswietla komunikat: FATAL ERROR Cannot initialize renderer.
2.Miałem wczesniej i DirectX 9,który się w jakis sposób uszkodził,ponieważ prawie żadne gry i programy mi nie działały,nie można było uruchomic “Dxdiagn”, a jak wczesniej mozna było,to mi program pokazywał,że mam wersję 8.1,chociaż to była na pewno 9c.
3.Próbowałem instalowac na ósemkę i odinstalowywałem “Eradicatorem” i nic.Próbowałem różnych sposobów,nie wiem w czym tkwi przyczyna.Za każdą pomoc królestwo i pół księżniczki.
Przecież Radeon 9250 nie obsługuje DirectX 9.0c. Ma tylko Pixel Shader 1.3 więc to karta obsługująca tylko DirectX 8.1. Jednak najnowszy DirectX musi być zainstalowany, żeby nie było problemów z uruchamianiem nowszych gier.
Spróbuj reinstalacji sterowników do grafiki i do muzyki. U mnie to pomogło. Nie wiem jak u ciebie ale u mnie po tym chodzi NFS Underground 2, FiFa 2005 itp. a wcześniej nie :o
Źle siewyraziłem, Radeon 9250 nie obsługuje niektórych funkcji DX9 m.in. takich jak Pixel Shader 2.0.
@GMajka12 To że XP posiada DirectX nie znaczy że nie powinno się go zaktualizować poprzez instalacje nowszej wersji bo większość nowych gier wymaga najnowszej wersji DX9 a ta w Windows XP to wersja z 2001 roku więc jest “lekko” nieaktualna.
Taki problem może być spowodowany tym, że sterowniki grafiki są instalowane na zainstalowanego już DirectX’a. Preinstaluj Winde, wrzuć stery od swojej mobo, stery grafy i dźwięQ, a na końcu zapodaj DirectX’a. Problem powinieneś mieć z głowy. W przypadQ niektórych kart ATI (np. moja X1600 PRO HIS’a) gdy zainstalujemy stery od grafy po DirectX’ie, przy próbie odpalenia aplikacji 3D wyskoczy komunikat informujący nas o tym, że nie mamy akceleratora lub, że karta nie jest zgodna z DirectX co jest totalną bzdurą.
Przed instalacją powyższego sterownika, odinstaluj najpierw poprzedni (START -> Panel sterowania -> Dodaj/Usuń programy -> ATI DISPLAY DRIVERS /usuń/). Użyj również programu Driver Cleaner, aby usunąć pozostałości po sterownikach.