Problem z instalacją DirectX 9.0c

Witam,mam problem z instalacją sterowników DirectX 9.0c na moim komputerze.Otóż za nic w swiecie nie chcą się instalowac.Instalacja trwa zaledwie sekundę i niby jest OK,a nie jest.Bardzo proszę o poradę,może ktos zna jakis sposób.Jak dotąd nigdy nie miałem tego rodzaju problemów.Moja konfiguracja to: Athlon 3200+/64,płyta Gigabyte GA-K8NS Ultra-939,ASUS ATI A9250,DDR Kingston 1GB/400Mhz,system operacyjny Windows XP SP2.

P.S. Cos takiego nigdy nie działo sie na starym komputerze z gorszą konfiguracją.

A czym się objawia to że nie jest ok ?

Jakieś błędy podczas włączania gier ?

Napisałeś dużo, ale nie wiele można z tego się dowiedzieć, masz problem ale nie do końca wiadomo z czym…

Instalujesz i co się dzieje ? Instalator sam się zamyka po tej ‘sekundzie’ ?

Miałeś wcześniej zainstalowanego DirectX ? I na to instalujesz drugiego, czy jak to dokładnie wygląda ?

Napisz coś więcej, bo jak na razie to można się tylko domyślać…

Rzeczywiscie nie za dużo wyjasniłem.Sorrrrrrrrrrrrrrry.

A wiec sprawa wygląda tak:

1.Po instalacji wyswietla sie komunikat,że zainstalowane składniki są już gotoe do użycia,klikam przycisk “Zakoncz” i żadnych sterowników potem nie ma,co widac po grach,które wymagają DX 9c,np. “Xpand Rally” - wyswietla komunikat: FATAL ERROR Cannot initialize renderer.

2.Miałem wczesniej i DirectX 9,który się w jakis sposób uszkodził,ponieważ prawie żadne gry i programy mi nie działały,nie można było uruchomic “Dxdiagn”, a jak wczesniej mozna było,to mi program pokazywał,że mam wersję 8.1,chociaż to była na pewno 9c.

3.Próbowałem instalowac na ósemkę i odinstalowywałem “Eradicatorem” i nic.Próbowałem różnych sposobów,nie wiem w czym tkwi przyczyna.Za każdą pomoc królestwo i pół księżniczki. :slight_smile:

Przecież Radeon 9250 nie obsługuje DirectX 9.0c. Ma tylko Pixel Shader 1.3 więc to karta obsługująca tylko DirectX 8.1. Jednak najnowszy DirectX musi być zainstalowany, żeby nie było problemów z uruchamianiem nowszych gier.

:o

To jakim cudem mój Radeon 9200 (i to SE !!

Spróbuj reinstalacji sterowników do grafiki i do muzyki. U mnie to pomogło. Nie wiem jak u ciebie ale u mnie po tym chodzi NFS Underground 2, FiFa 2005 itp. a wcześniej nie :o

czarek111 ma Windows XP SP2, który posiada już DirectX 9.0c… dlatego nie chce się zainstalować.

Źle siewyraziłem, Radeon 9250 nie obsługuje niektórych funkcji DX9 m.in. takich jak Pixel Shader 2.0.

@GMajka12 To że XP posiada DirectX nie znaczy że nie powinno się go zaktualizować poprzez instalacje nowszej wersji bo większość nowych gier wymaga najnowszej wersji DX9 a ta w Windows XP to wersja z 2001 roku więc jest “lekko” nieaktualna.

Taki problem może być spowodowany tym, że sterowniki grafiki są instalowane na zainstalowanego już DirectX’a. Preinstaluj Winde, wrzuć stery od swojej mobo, stery grafy i dźwięQ, a na końcu zapodaj DirectX’a. Problem powinieneś mieć z głowy. W przypadQ niektórych kart ATI (np. moja X1600 PRO HIS’a) gdy zainstalujemy stery od grafy po DirectX’ie, przy próbie odpalenia aplikacji 3D wyskoczy komunikat informujący nas o tym, że nie mamy akceleratora lub, że karta nie jest zgodna z DirectX co jest totalną bzdurą.

czarek111 , możliwe, że Twój problem spowodowany jest przez nieodpowiednie sterowniki do karty graficznej, które masz zainstalowane.

Pobierz i zainstaluj ATI CATALYST 5.8.

Przed instalacją powyższego sterownika, odinstaluj najpierw poprzedni (START -> Panel sterowania -> Dodaj/Usuń programy -> ATI DISPLAY DRIVERS /usuń/). Użyj również programu Driver Cleaner, aby usunąć pozostałości po sterownikach.

Po instalacji powyższego sterownika i ponownym uruchomieniu komputera, zainstaluj koniecznie najnowsze biblioteki DirectX 9.0c (Instrukcja instalacji bibliotek DirectX 9.0c).