Problem z instalacją forum PHP


(Miniuka) #1

witam

chce założyć forum na yoyo.pl i mam problem. Jestem na etapie instalacji forum. Pliki są już na serwerze :frowning: Gdy już niby wszystko powpisuje to wyskakuje error

oto on:

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2) in /var/www/sites/yoyo.pl/k/a/kaziosh/db/mysql4.php on line 48


phpBB by Przemo : Critical Error


Could not connect to the database.

Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)

Może coś źle konfiguruje. Napiszcie dokładnie co powinno być wolnych polach. Tylko nie piszcie proszę tego co jest obok :slight_smile:

konfiguracjaxu2.jpg

Za pomoc z góry dziękuje :slight_smile:


(Skr3czu) #2

A baza założyłeś na yoyo.pl ?


(system) #3

miniuka , o tym było już wiele razy, o yoyo też. :szukaj!!:

Poza tym, skrypt zwie się phpBB a nie php :confused:


(Miniuka) #4

Tak. Robię wszystko zgodnie z instrukcją:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=20820

I error... Jeżeli yoyo.pl jest złe, to co polecacie pod forum? 60free?

pozdrawiam :slight_smile:


(system) #5

miniuka , wszystko darmowe jest złe. ale...

wpisujesz złe dane bazy danych... Z tąd problem. A co wpisać?

  1. Przeczytaj FAQ na yoyo

  2. Użyj szukajki na forum


(system) #6

Też miałem problemy jak kolega miniuka, już się z tym uporałem. Teraz jest już forum, ale kiedy chce wejść do panelu admina wyświetla mi, że nie może znaleźć takiej strony.

I tutaj nasuwają się pytanka:

1) Czy powodem może być to, iż w nr portu wpisałem 3306

2) Czy koniecznie jest przydzielenie CHMOD'ów i gdzie znajdę listę tych plików (sprawdzałem, w opisie instalacji tej listy nie ma).

Na forum PHPBB2 piszą, że przyczyną mogą być same pliki i zalecają zgrać na serwer cały folder admin_ - ta czynność nie pomogła.

pozdrawiam :wink:


(rafales) #7

i tu niestety nie ma jak wykupiony serwer i nie ma takich problemów. Sciągasz sobie gotowy skrypt, przenosisz np filezilla i gotowe


(system) #8

dobra ok... a nie idzie nic z tym zrobić?


(Domichaelo) #9

Zle wpisujesz dokładnie wszytko tam gdzie jest cos o bazie wchodzisz na swoje konto yoyo i w baza kilkasz wicęj tam masz informacje i je przepisujesz tam, a jak masz cos o stronie to wchodzisz w strna i wiecej i tez przepisujesz...


(system) #10

okej dobra zakładam wszystko od nowa. A tak to domichaelo , może bardziej po polsku? Polecam Mozillę r3


(Domichaelo) #11

spox (czasami zapomianm ą ę ł) a jak ja bym miał sie doczepić tojej pisowni to też by się coś znalazło np. okej chyba pisze sie ok ale mniejsza z tym..


(system) #12

Jeszcze raz poruszę kwestie forum. Mam pytanie do tych co na yoyo.pl takie forum już instalowali. Powiedzcie mi co robie źle:

forumyz1.jpg

Forum się zainstalowało.

Pkt 1. wpisywałem już 80 i 21 przy czym 21 dało efekt że Panel Administracyjny się załadował, ale wyświetliła się tylko biała strona.

Niby robię wszystko dobrze, ale PA nie działa. Co robić?

CHMODY nie pomogły, wywalenie i wgranie na dysk folder admin też nie. pozdrawiam :wink:


(system) #13

MasterM , a czemu podpinasz się pod cudze tematy?

Nazwa bazy: NazwaBazy?

Użytkownik: NazwaBazy?

To napewno poprawne dane? :roll:


(system) #14

Bo tak się składa, że załatwiamy z miniuka to samo forum :wink:

Na yoyo.pl jest tak, że nazwę bazy i użytkownika bazy mam takiego samego. Matematycznie X = X. :wink:

To jak z tymi danymi?


(Airborn) #15

może i tak, ale chyba nie nazywa się on NazwaBazy?


(system) #16

OMG... to tylko taki przykład... matematyki w szkole nie było? Pewnie, że nie nazywa się NazwaBazy. Jest to swoista niewiadoma X, nieistotna w tym problemie. Dane są poprawne jak najbardziej (jeśli chodzi o nazwę bazy).


(Airborn) #17

dlaczego adres bazy macie nastawiony na mysql2.yoyo.pl, kiedy FAQ pisze mysql.yoyo.pl, chyba że im się baza przepełniła i dali drugi serwer nań, ale zawsze jest co sprawdzić, a i jeszcze w FAQ było by w panlu tam gdzie tworzyliście bazę wybrać "Więcej" w celu uzyskania więcej informacji o bazie, sprawdzaliście?


(Miniuka) #18
Po nocnej rekonfiguracji (11.10.2006 00.00-06.00) baza danych pracuje nie na jednym serwerze jak to było do tej pory (mysql.yoyo.pl), lecz na trzech różnych serwerach (mysql1.yoyo.pl, mysql2.yoyo.pl i mysql3.yoyo.pl). W efekcie wiekszość stron może zgłaszać problemy z połaczeniem do bazy danych, ponieważ stary serwer (mysql.yoyo.pl) został wyłączony.

Można oczywiście samemu dokonać stosowanych zmian. W tym celu należy:

- zalogować się do panelu Yoyo,

- nacisnąć przycisk Więcej poniżej nazwy bazy danych,

- odczytać nazwe serwera na którym teraz jest umieszczona baza (mysql1.yoyo.pl, mysql2.yoyo.pl, mysql3.yoyo.pl),

- zalogować się na FTP i zmienić w plikach konfiguracyjnych stosowny wpis, z mysql.yoyo.pl na mysqlX.yoyo.pl (gdzie X to 1, 2 lub 3)

z http://www.webtips.pl/index.php?act=announce&id=16

tak więc baza danych chyba jest dobrze.

Sprawdzaliśmy jest mysql2.yoyo.pl

Problem tkwi w tym, że po załadowaniu forum, gdy chce się wejść w panel administracyjny to zonk i nie idzie dalej


(Mateo993) #19

Na stronie yoyo.pl w panelu, przy punkcie z bazą Mysql pisze

"Problemy z połączeniem z bazą danych? Zobacz koniecznie tutaj."

Tutaj - http://www.webtips.pl/index.php?act=announce&id=16

Ja mam taki sam problem, i nie wiem jak temu zaradzić :stuck_out_tongue: .


(Miniuka) #20

Nie widzisz, że chodzi o zaznaczone na czerwono obiekty?

Jeśli nie to po co piszesz nic nie wprowadzające do tematu posty?

z czym masz probemy z czytaniem czy rozróżnianiem barw