Problem z instalacją i błąd odczytu dysku


(Axxx) #1

Witam,

Mam niecodzienny problem. Otóż chciałem zainstalować drugi system ( XP ) na innym dysku. 1szy etap instalacji przechodzi pomyślnie ( 1szy etap czyli wybor gdzie ma być zainstalowany system, format partycji itd ) po ponownym uruchomieniu systemu wyskakują mi błędy dziwne.

http://img138.imageshack.us/g/12022011.jpg/

Próbę ponawiałem kilkakrotnie i ciągle to samo. Pokonany przez komputer postanowiłem nie instalować, więc wyjąłem dysk z win z napędu i odpalam komputer ( normalnie mam zainstalowany win 7 ). Podczas włączania komputera wyskakuje komunikat o błędnym odczycie dysku.

Postanowiłem włączyć komputer bez napędu DVD - dalej to samo, później sam dysk z WIN 7 i dalej to samo. W końcu pomyślałem że zainstaluje XP na tym drugim dysku ale wcześniej odłączę dysk z WIN 7 - wyskakują błędy przy ponownym uruchomieniu komputera.

Mam też 3 dysk z zainstalowanym win XP, który właśnie podłączyłem z tymi dwoma wyżej wymienionymi dyskami. Znów wyskoczył błąd odczytu dysku, więc po ponownym uruchomieniu wybrałem z mobo boot i tam wybrałem ten 3ci dysk . Włączyło się

Pozostałe 2 dyski działają, widzę je w mój komputer.

Te 2 pierwsze dyski są pod SATA 2 , natomiast 3 jest ATA.

Proszę o pomoc.

Edit:

Ok opisze to jeszcze raz.

Mam 3 dyski, kazdy innej firmy i innej wielkości więc je jakoś nazwę.

Dysk 1. 500 GB, Samsung , Win 7 ( który używałem przed próbą zainstalowania XP )

Dysk 2. 250GB, WD , ( bez systemu, ale to na nim właśnie chciałem zainstalować XP )

Dysk 3. 80 GB Seagate ( Stary dysk na którym miałem wcześniej zainstalowany XP, nie używam go aż do dziś )

Chciałem zainstalować XP na WD. Ale wyskakują mi te głupie błędy i dalszy etap instalacji nie rusza. Myślałem że może 2 dyski się jakoś "gryzą" Samsung i WD, więc odpiąłem Samsunga i próbowałem zainstalować XP na WD jeszcze raz. Dalej te same błędy. Zrezygnowany postanowiłem nie instalować i wrócić do normalnego użytkowania Win 7.

Więc podpiąłem Samsunga i podczas uruchamiania wyskakuję mi błąd odczytu dysku.

Pomyślałem że odepnę WD i spróbuję odpalić ponownie. Dalej wyskakuje błąd odczytu.

Więc podpiąłem wszystkie 3 dyski i system dopiero uruchomił się jak z Boot na mobo wybrałem Seagate z XP.

System wykrywa Samsunga i WD, przeskanowałem je programem HD Tune i wszystko w porządku jest.


(Bdogieros) #2

pamiętaj, że najpierw instaluje się systemy MS od najstarszego do najnowszego, ty zrobiłeś odwrotnie i dlatego masz problem z mbr, podłącz oba dyski, czyli ten z win7 oraz ten z xp, włóż do napędu cd instalacyjną wersję win7 i wybierz naprawę, powinno pomóc


(Axxx) #3

Ja chciałem wpierw zainstalować XP na WD a później przeinstalować Win 7 na Samsungu.

Nie udało mi się zainstalować XP przez te błędy/artefakty które są na zdjęciu.

Przeszedłem tylko 1szy etap instalacji - nie wiem jak to prawidło nazwać, ale mam na myśli tam gdzie się zgadza na umowę licencyjną, wybiera dysk na którym chce się zainstalować system, no i coś tam instaluje po czym uruchamia się ponownie komputer żeby rozpocząć 2 etap instalacji ( wpisywanie klucza, instalowanie sterowników, Nazwa komputera ). Tylko że u mnie właśnie podczas uruchamiania systemy żeby przejść do cześci 2 instalacji wyskakują te błedy/ kolorowe coś.


(Bdogieros) #4

dobra odepnij od taśmy dysk nr 1 oraz dysk nr 3, podepnij tylko nr 2 zwany przez ciebie WD i ponów instalację XP, z formatuj go z poziomu instalatora XP, może być szybki format i instaluj system, jeśli się nie zainstaluje to jest duże prawdopodobieństwo, że dysk jest uszkodzony

proponuje po nie udanym instalowaniu XP z szybkim formatem, wykonać instalowanie z pełnym formatem, nie zaszkodzi