Problem z instalacją Linuxa - instalatory nie widzą partycji


(Luminera) #1

Witam, trochę czytałem na google, jednak nie udało mi się znaleźć rozwiązania problemu. Mam na laptopie dysk 500GB. Na pierwszej połowie zainstalowanego mam windows 7 ~250GB. Drugą część zarezerwowałem dla linuxa, tworząc partycję w systemie ext4 oraz partycję swap. Próbując zainstalować kubuntu w wersji 14.10 (w wersji 14.04 jest tak samo) instalator wywala błąd:


(saturno) #2
  1. Czym robiłeś partycje?

2. 

 

Przedstaw zawartość tego pliku.


(kaisuj) #3

A nie lepiej usunąć te partycje przed instalacją i zostawić tam po prostu wolne miejsce, a później utworzyć je w trakcie instalacji?

Chyba, że tak właśnie robiłeś…

Instalację uruchomiłeś z płyty CD czy pendrive’a? Jeśli z pendrive’a to może spróbuj utworzyć obraz innym narzędziem.


(maksiu30) #4

Spróbuj usunąć Partycje na

Nie przydzieloną

i podczas instalacji weź zainstaluj obok Windows 7 weź tamtą partycje może pomoże :slight_smile:


(Luminera) #5

Przed instalacją miałem wolny obszar nie podzielony na partycje i mimo to instalator kubuntu wywalał mi ten błąd na każdej wersji, którą próbowałem. Dopiero potem uruchomiłem kubuntu i tam utworzyłem te partycje za pomocą programu gparted. Wszystko mam na płytach, nie na pendrive. Oto zawartość pliku:

 

 

Wynik fdisk -l:

 


(marcin82) #6

Podaj jeszcze wynik:

sudo parted -l

 

Czy kiedyś była tam może tablica partycji GPT? Skąd jest ślad po 5 partycji?

 

Partycje są niewyrównane. GParted wyrównuje domyślnie do 1MB - tym bardziej dziwne, że porobił z blędami.


(Luminera) #7

Nie tworzyłem więcej partycji, a dysk jest po wymianie, podobno nowy. Wynik parted -l: