Problem z instalacją Lubuntu 18.04 - grub

Witam,

Posiadam obecnie Windows 10 i chciałem sobie obok niego zainstalować Lubuntu 18.04. Podczas instalacji wydzieliłem 99 GB partycji ext4 “/” oraz 1 GB partycji swap. Jako urządzenie do bootloadera wybrałem dysk “/dev/sda”. Wszystko idzie pięknie, ładnie aż pod koniec podczas instalacji gruba wywala mi taki oto komunikat:

Później następuje kompletny crash instalatora i instalacja nie kończy się sukcesem. Bardzo prosiłbym o jakieś wskazówki co tutaj jest nie tak i jak zainstalować poprawnie Lubuntu obok Windowsa tak aby podczas włączania komputera wyskakiwały mi 2 systemy do wyboru. Dziękuję z góry za pomoc :slight_smile:

Uruchom linuksa z usb w trybie live, uruchom terminal / konsolę i pokaż wynik dwóch ostatnich poleceń:

sudo su -
ls -laR /sys/firmware/efi
parted -l

log.txt (39,6 KB)

Witam, wrzucam loga z wyniku dwch komend, ktore napisales. Mam nadzieje, ze to cos rozjasni :slight_smile: Co ciekawe podczas instalacji nie mialem opcji “Zainstaluj Lubuntu obok Windows 10”, a recznie musialem ogarniac partycje.

Czy na ten moment Windows (zainstalowany w trybie “legacy”) uruchamia się normalnie?

Czy zmieniałeś jakieś ustawienia w BIOS? Wygląda na to, że w BIOS jest “włączone” UEFI, a nie “legacy BIOS”. Jeśli zmieniałeś to przestaw z powrotem w tryb “legacy”, wyłącz secure boot.

Jest jeszcze jedna możliwość - instalator Ubuntu nie umie [do końca] wykryć układu partycji albo sprzętu. Obraz instalacyjny może być też źle przygotowany, ale to tylko przypuszczenia.

Ponieważ masz tablicę partycji typu “msdos” linuks powinien być zainstalowany w trybie “legacy” z Grubem w MBR /dev/sda.

Bardzo Ci dziękuję za pomoc! Problemem było włączone EFUI. Po wyłączeniu system zainstalował się bez problemów i grub daje do wyboru systemy :blush:

Trochę za późno ale od wersji 17.10 nie trzeba tworzyć partycji swap ponieważ jest ona przechowywana w pliku

EFUI? A co to?