Chciałem zainstalować oprogramowanie do swojego dysku sdd link
pobrałem plik run no i mam problem, program synaptic nie znajduje mi niczego takiego a próby z terminala też skończyły się na niczym, przykładowo
sudo aptitude install StorageExecutive_Linux_64bit.run
Nie znaleziono pakietu, którego nazwa lub opis zawierałyby "StorageExecutive_Linux_64bit.run"
Unable to apply some actions, aborting
Ta metoda też niczego nie dała, więc proszę o poradę.
Plików run nie instaluje się z menadżera paczek (tzn. niektóre instalatory wypakowują paczkę, po czym nakazują menadżerowi paczek ją zainstalować, ale użytkownik nie musi uruchamiać menadżera paczek).
Pliki run, o ile nie są dla MacOS-a, instaluje się tak samo, jak windowsowe programy. Jest jedynie taka różnica, że dla bezpieczeństwa, we właściwościach pliku, należy mu dać prawa do uruchamiania. Niektóre instalatory są jednak źle napisane, i nawet pracując w graficznym środowisku, trzeba je uruchamiać z emulatora terminala, np. konsole, gnome-terminal, itd.
Po za podstawowymi informacjami i aktualizacji firmaweru i tworzeniem partycji OP, na windowsie odpala cos takiego jak “momentum cache” tutaj jeszcze nie wiem bo pobiera aktualizację, ale na tym mi zależy najbardziej.
PS.
Wersja na linuksa nie ma tej opcji.
Swoją drogą ciekawe czy istnieje jakieś natywne narzędzie do podobnych zastosowań - czyli zapis do ramdysku przez zrzuceniem danych na dysk. Może ktoś mądrzejszy się wypowie.
Nie jest potrzebne żadne zewnętrzne oprogramowanie, na przykład by zmienić czas zapisu_zmian/synchronizacji danych na dysk można zmienić parametr commit przy montowaniu dysku w fstab. Czas domyślny 5s., można zmienić na 5 min.
Można jak ma się dużo pamięci RAM cały system trzymać w RAM-ie, ja cały tmp trzymam w ramie i szybkość zapisu w /tmp wygada tak:
pv poland_osm.mca > test
364MiB 0:00:00 [1,85GiB/s] [================================>] 100%