mam problem z instalacją nowej pamięci RAM. Zakupiłem dwie kości 2GB GoodRAM DDR3 1333 MHz CL9 DIMM, które miały się uzupełniać z dwiema koścmi Corsair XMS3 DDR3 1333 MHz CL9. Niestety, przy próbach włożenia ich w jakichkolwiek konfiguracjach do płyty głównej Intel DP45SG płyta wykazuje błąd trzech dźwięków - czyli błąd pamięci. Od czego może to zależeć? Czy jest szansa, by móc rozszerzyć pamięć z 4 do 8 GB?
są 2 możliwości albo z twoją płytą nie będą działać , albo są “uwalone” w obu przypadkach tylko jedna opcja wymień w 1 na inny typ w 2 na nowe ( zapytaj sprzedawcy co będzie działać z twoją płytą główną i ze starymi kościami )
Ustawienia bigosu wyglądają na prawidłowe. Tutaj nie ma co kombinować. Włóż jadną kość Goodram i sprawdź. Potem drugą i sprawdź. Jesli nie bedą działać pojedynczo to nic z tym fantem nie zrobisz. Ram do wymiany.
Odłącz komputer od prądu, zamontuj wszystkie moduły pamięci (stare i nowe), zresetuj ustawienia bios wyciągając na chwilę baterię (chyba że w instrukcji jest podany dokładniejszy czas), zamontuj ją ponownie, podłącz komputer do prądu i włącz, jeśli odpali wejdź do biosu i przywróć ustawienia domyślne (Load Defaults), ustaw poprawną datę i godzinę.
Jeśli pamięć RAM marki GOODRAM nie działa a twoja płyta główna obsługuje wymienione kości to z całym prawdopodobieństwem wskazuje na ich fabryczny defekt taki sam miałem przypadek przy kościach marki Kingston najlepiej sprawdź swoje kości na innym komputerze.
PS.Przedmuchaj sloty pamięci RAM najlepiej sprężonym powietrzem.
PS2.W jakim sklepie kupowałeś karty pamięci to dla mnie ważne.