witam mam pytanko nie mogę zainstalować skype v.1.4.074.rpm co trzeba zrobić wyświetla mi komunikat nie można pobrać informacji o oprogramowaniu ,może być spowodowane brakiem dostępu połączenia sieciowego ,a przeczież net śmiga ,oczywiście chodzi tu o linuksa
Sorry za moje byki mam Aurox 12.0 i chciabym zainstaować skypa ale nie mogę, pobrałem tego skype dla Fedora core 6.powiem szczerze że być może nie umiem jeszcze instalować ,bo od niedawna testuję linuxa.Chciałem go zainstalować bezpośrednio z przeglądarki firefox i jak wyżej opisałem mam taki dylemat a jak inaczej zainstalować nie wiem bo jestem jeszcze zielony.Proszę o wyrozumiałość i o pomoc.
[root@localhost ~]# rpm -ivh /root/Desktop/skype-1.4.0.74.rpm
ostrzeżenie: /root/Desktop/skype-1.4.0.74.rpm: Nagłówek V3 DSA signature: NOKEY, key ID d66b746e
błąd: Niespełnione zależności:
libQtCore.so.4 jest wymagany przez skype-1.4.0.74-fc5.i586
libQtDBus.so.4 jest wymagany przez skype-1.4.0.74-fc5.i586
libQtGui.so.4 jest wymagany przez skype-1.4.0.74-fc5.i586
libQtNetwork.so.4 jest wymagany przez skype-1.4.0.74-fc5.i586
qt4-x11 >= 4.2 jest wymagany przez skype-1.4.0.74-fc5.i586
[root@localhost ~]#
OK może to i lipa ale dlaczego nie mogę otworzyc dodaj usuń programy jest ten sam komunikat :nie można pobrać informacji o oprogramowaniu.I na koniec jaką dystrybucje polecalibyście:czy mandriva 2006 może być
Ja miałem mandrive i jak dla mnie odpada. Ubuntu 7.04 to świetna dystrybucja i nie ma problemów z instalacją programów. Jak coś brakuje to to dociąga z neta. Deby górą. Jak nie masz szybkiego łącza to pobierz ubuntu 7.04 DVD. Ja z niej korzystam. A jak uważasz, że ubuntu jest brzydkie to zainstaluj