Problem z instalacją skype na linuksie

witam mam pytanko nie mogę zainstalować skype v.1.4.074.rpm co trzeba zrobić wyświetla mi komunikat nie można pobrać informacji o oprogramowaniu ,może być spowodowane brakiem dostępu połączenia sieciowego ,a przeczież net śmiga ,oczywiście chodzi tu o linuksa

// Poprawiłem tytuł wątku oraz post.

Kaka’

Po pierwsze nie skaype tylko skype .

Po drugie jasnowidze są na wakacjach, może będziesz łaskaw uchylić rąbek tajemnicy i powiesz jakie distro?

Po trzecie, zapewne ktoś taki lub podobny problem poruszył na forum dystrybucji z jakiej korzystasz.

Po czwarte przecie ż

wybacz, ale oczekujesz pomocy niepodając przy tym praktycznie żadnych istotnych informacji :?

zbyso proszę chociaż poprawić temat na konkretny, obrazujący problem, używając opcji Zmień

To pobierz z http://www.skype.com/intl/en/download/skype/linux/ odpowiednie dla twojej dystrybucji i instaluj.

Sorry za moje byki mam Aurox 12.0 i chciabym zainstaować skypa ale nie mogę, pobrałem tego skype dla Fedora core 6.powiem szczerze że być może nie umiem jeszcze instalować ,bo od niedawna testuję linuxa.Chciałem go zainstalować bezpośrednio z przeglądarki firefox i jak wyżej opisałem mam taki dylemat a jak inaczej zainstalować nie wiem bo jestem jeszcze zielony.Proszę o wyrozumiałość i o pomoc.

:o

15sek. Klik!

Google.pl pod hasłem " Aurox 12 + " instalacja skype" ". Tak trudno ?

[root@localhost ~]# rpm -ivh /root/Desktop/skype-1.4.0.74.rpm

ostrzeżenie: /root/Desktop/skype-1.4.0.74.rpm: Nagłówek V3 DSA signature: NOKEY, key ID d66b746e

błąd: Niespełnione zależności:

libQtCore.so.4 jest wymagany przez skype-1.4.0.74-fc5.i586

libQtDBus.so.4 jest wymagany przez skype-1.4.0.74-fc5.i586

libQtGui.so.4 jest wymagany przez skype-1.4.0.74-fc5.i586

libQtNetwork.so.4 jest wymagany przez skype-1.4.0.74-fc5.i586

qt4-x11 >= 4.2 jest wymagany przez skype-1.4.0.74-fc5.i586

[root@localhost ~]#

mam taki komunikat skype na pulpicie sciągnięte

// Poprawiłem Twój post - dodałem tagi code.

Kaka’

Musisz doinstalować te rzeczy.

skąd to wziąć i jak zainstalować

W takim razie może skorzystaj z repozytoriów i inastaluj z repo a zależności same powinny się dociągnąć :slight_smile:

Pozdrawiam!

Ale większość (jak nie wszystkie ) dystrybucje mają swoje repozytoria, więc powinieneś raczej skorzystać z nich.

jak nadal masz auroksa to poczytaj to

Możesz zapomnieć o Aurox’ie jako że już jest martwy ;>, wyjśćiem jest zainstalowanie jakiejś normalnej dystrybucji

OK może to i lipa ale dlaczego nie mogę otworzyc dodaj usuń programy jest ten sam komunikat :nie można pobrać informacji o oprogramowaniu.I na koniec jaką dystrybucje polecalibyście:czy mandriva 2006 może być

Ja miałem mandrive i jak dla mnie odpada. Ubuntu 7.04 to świetna dystrybucja i nie ma problemów z instalacją programów. Jak coś brakuje to to dociąga z neta. Deby górą. Jak nie masz szybkiego łącza to pobierz ubuntu 7.04 DVD. Ja z niej korzystam. A jak uważasz, że ubuntu jest brzydkie to zainstaluj

Ubuntu Ultimate 1.4

Pozdro

witam dzięki za wszystko zainstalowałem ubuntu i rzeczywiście jest ok.Proszę zamknąć temat.