Od paru miechów mam nowego kompa, wszystko gładko chodzi sterowniki poinstalowane itp. ale niektóre gry nie chcą się zainstalować np. Age Of Empires albo Age Of Empires II i nie mogę w nie pograć;/ Może jakiś patch pod XP jest potrzebny czy z czymś innym związany jest ten problem? Gry zawieszają się podczas instalacji, zawsze na tym samym procencie. Help
Hmm o ile pamiętam to AoE 2 w ogóle nie chce działeć pod XP’ekiem ale mogę się mylić.
Na starym kompie chodziło mi pod XP Home, teraz mam Pro i jest problem.
nie gwarantuje ze na 100% zadziala, ale powinno:
A jak klikniesz PPM na ikonkę z grą >>Właściwości>>Zgodność>>Uruchom ten program w zgodności z:Windows98/Windows ME
Złączono Posta : 09.02.2007 (Pią) 18:12
Sorry nie zauważyłem że nie możesz ich zainstalować
Złączono Posta : 09.02.2007 (Pią) 18:16
I się mylisz
Niestety zainstalowanie tej aplikacji nie pomogło, dodam jeszcze, że po włożeniu płyty do napędu nic się nie uruchamia, muszę wejść w mój komputer i kliknąć na ikonę aoe, żeby rozpocząć instalke.
mylisz się
AoE 2 a nawet 1 działa poprawnie bez ustawień kompatabilności. lubię te gry i w nie gram beż żadnych problemów
mogę się mylić ale powinieneś mieć chyba SP2 żeby troszke stare gry działały. w dodatku sterowniki do karty VGA też nie mogą być zbyt nowe
SP2 mam a sterowniki są OK, mam Radeona X800GTO Sapphire.
Wazon ale w tym programiku ustawiasz profil zgodbosci, wybierasz exeka z gry (jezeli dobrze pamiestam to tworzy skrota do gry przez swoje ustawienia) i on emuluje win95, 98…, tam jest ponad 40 ustawien do kazdego emulowanego systemu (ja u siebie emulowalem win95 pod dungeon keepera 2)
pobaw sie tym programeme, mi tez chwile zajelo zanim znalazlem to co trzeba
jak juz nie mozesz nic zrobic to w akcie desperacji odpal wirtualna maszyne np. vmware i zainstaluj 98 i AoE
Jak ustawić ten profil zgodności, w co trzeba wejść? Tam w tym folderze gdzie zainstalowałem progsa jest sporo ■■■■■ół, w ogóle nie wiem co i jak.
więc tak:
-
wchodzisz do głównego katalogu gry
-
szukasz pliku uruchamiającego grę (jakiś .exe - najczęściej jak nazwa gry albo skrót)
-
prawym myszkiem na tej ikonie i właściwości
-
z dostępnych zakładek wybieramy: Kompatybilność
-
zaznaczasz opcję: uruchom program w trybie… i wybierasz WIN 2000 ale czasami najlepiej jest wziąść WIN 98 / ME
-
OK
Wazon najciemniej pod latarnia hehe:
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=50&id=1065
zainstaluj to bo 5 jakas lipna jest
“c:\Program Files\Microsoft Application Compatibility Toolkit\Compatibility Administrator\Compatadmin.exe” - wklejam ze sktotu
-
na “New Database(1)” prawy, create new->application fix
-
podajesz nazwe i sciezke do exe-ka
-
wybierasz system do “emulacji”, pozniej dalej, dalej, no chyba ze sie zanasz to poustawiaj sobie - ja sie nie znam
(ewentualnie jak nie bedzie chcialo dzialac to pobaw sie ustawieniami)
4.pozniej tylko run wybierasz i powinno dzialc
napisz czy pomoglo
Nie pomogło ani jedno ani drugie i tak nie idzie zainstalować ani odpalić gry.
Wazon jednym słowem. albo zainstalujesz WIN 98/ME albo 2000 albo nie pograsz , jeśli żadne sposoby nie działają
moze to pomoze:
http://support.microsoft.com/kb/258496
aha moze zrob obraz gry i virtuala ja zainstaluj
i jak mowisz ze na tym samym procencie gry sie wywalaja to albo antywirus je blokuje albo cos masz nie tak z cdromem
jeszcze to znalazlem:
Ja mam całkowice inny problem z tym programikiem.W trakcie instalacji wyskakuje mi taki komunikat a następnie przerywa się instalacja