Problem z instalacją systemu - brak pliku NTLDR

Witam,

od wczoraj próbuje praktycznie wszystkie. Wczoraj przez przypadek usunąłem wszystkie partycje ze swojego dysku w laptopie, udało mi się je odzyskać i mam dostęp do danych, jednak partycja rozruchu (100MB) całkowicie została utracona. Teraz korzystam z Windows XP na blaszaku i próbuje rozwiązać problem z nagraniem obrazu płyty na pendrivie. Innego sposobu nie ma, gdyż w laptop ma padnięty odtwarzacz DVD. Obraz płyty wgrywałem na pendrive, programem Windows 7 USB DVD Download Tool i WinToFlash. Próbowałem używając tych programów jeszcze wgraniem WinPE 3.0, żeby użyć konsoli do naprawy tej partycji. Oprócz tego wszystko robię niby tak jak trzeba, czyli ustawiam partycje pendrive na aktywną, czyszczę cały pendrive itp. Niestety albo napotyka mnie błąd typu “Brak pliku NTLDR” albo dostaje komunikat o treści “Usuń nośnik lub dysk”, albo w ogóle żadnego komunikatu tylko migający kursor w górnym lewym rogu. Pendrive w 100% sprawny. Wczoraj instalowałem z niego Ubuntu 11.10. Jeżeli nie znacie rozwiazania tego problemu pod Windows XP to możecie mnie nakierować na rozwiązanie pod Ubunutem, bo aktualnie to dwa systemy które mogę używać.

Skoro masz komunikat, żeby wyjąć pena, to ten pen nie jest bootowalny, a więc źle go spreparowałeś. Druga opcja jest taka, że bios nie obsługuje bootu z pena i masz dwa wyjścia: albo serwis i wymiana napędu, albo podłączenie dysku u znajomego, utworzenie na samym początku tego dysku partycję FAT32, ustawienie partycji jako aktywanej, instalacja bootloadera, kopiowanie plików i instalacja systemu z dysku na komputerze docelowym.

Dodane mniej niż minutę temu

Tutaaj masz wszystko ładnie step by step co i jak: http://www.techit.pl/Artykuly/Instalacj … ,3908.html. Sposób jest przetestowany przeze mnie i działa również z dyskami twardymi. Jeszcze tak BTW zmaściłeś temat ma maxa, bo jest knif na obejście tworzenia partycji 100MB. Jeżeli jesteś zaiteresowany, poczytaj sobie o partycjonowaniu narzędziem diskpart. Dokładnie wygląda to w ten sposób, że po odpaleniu instalatora na pierwszym oknie, albo na oknie z patycjami(nie robi to różnicy) wciskasz jednocześnie klawisze shift i F10, wpsiujesz polecenie diskpart, wciskasz enter i partycjonujesz dysk tym narzędziem. Właściwie w twoim wypadku wysyarczy skasować partycję c:, sformatować w NTFS i ustawić jako aktywną.

Bios jak najbardziej obsługuje Bootowanie z pena. Kilka razy już instalowałem z niego system. Zainteresowała mnie opcja z podłączeniem dysku do innego kompa, zaraz spróbuję podłączyć pod blaszak dysk i zrobić to co mówisz. Możesz mi polecieć jakiś sprawdzony bootloader, żebym mógł to szybko i łatwo zrobić?

Metodę w linku już też testowałem - nie działa. Znaczy działa, też już kiedyś tak robiłem i działało ale w Windows 7. Jak robiłem tak samo w XP, to po próbie bootowania dostaje takie komunikaty jak wyżej wymieniłem :frowning:

Tu nie chodzi o zewnętrzny bootloader, tylko o bootloader instalatora, który spowoduje wyświetlenie komuinikatu o wciśnięcie klawisza i umożliwi załadowanie instalatora i jego instalację masz opisaną w podanym poradniku.