Problem z instalacją systemu/ów

• Witam

Mam następujący problem kilka dni temu byłem zmuszony zrobić format jednej z partycji dysku (tej z systemem). Formatowanie wykonałem podczas próby instalacji systemu Windows XP SP3, format dokonał się bezproblemowo. Niestety następna faza instalacji nie udaje się . Żaden plik nie chce się skopiować przed ponownym uruchomieniem komputera. Próbowałem zainstalować Ubuntu 10.10 malinowa mandarynka , rezultat podobny . Instalacje robiłem jedną z napędu ,

drugą z usb.

Posiadam starą płytę główną ASUS p4pe2-x , a nowy dysk 500gb bez zakupu przejściówki SATA się nie obyło więc myślałem że to właśnie jej (przejściówki) wina . Wsadziłem zapasowy dysk 40gb (do którego nie potrzeba przejściówki) ale na nim także nie da się zainstalować systemu ! Zrobiłem reset BIOS-u ale bez rezultatu . Dysk z zainstalowanym systemem działa dobrze (na dysk 40gb mam system ale ponowna instalacja nie udaje się jak pisałem) , ale nie da się zainstalować systemu od nowa .

A system masz legalny ? :lol:

Hmm… pomyśl kolego najpierw zanim coś napiszesz .

Nawet gdybym miał pirackiego Windowsa (a tak nie jest) to Ubuntu jest darmowym systemem !

witam

zobacz czy po resecie bios widzi napęd

a może masz jeszcze na płycie jakieś rysy przez które może instalacja się kontynuować (może nie mieć znaczenia skoro przez USB tez nie działa)

a może przejściówka jest felerna w jakimś punkcie łączenia

Napędy widzi bez problemów , a nie jest to wina przejściówki ponieważ ten drugi stary dysk 40gb podłączam bez niej.

Przeprowadź formatowanie dysku przeznaczonym do tego narzędziem np. Gparted. Zrób podział na partycje. Następnie spróbuj zainstalować system.

Może inna płyta da taki efekt, który chcesz osiągnąć, czyli zainstalować system operacyjny.

Zrobiłem tak jak napisałeś kuzniewski.pl ale format programem nic nie dał, jestem na 99% pewny ze to wina płyty głowniej (ale nie wejść wsadziłem złącza w drugą wtyczke i dalej to samo) . Jest jakis program który sprawdziłby mi sprawność płyty głownej ?

Witam-może się przyda

Opisz dokładnie krok po kroku co się dzieje podczas próby instalacji systemu?

Jakie komunikaty są wyświetlane?

witam, ja mam następujący problem: otóż skończyła mi się darmowa licencja na pakiet office i dzisiaj próbowałam pobrać na nową tę samą wersję ale juz nie mogłam. za każdym razem pojawia mi sie komunikat ze mam nieprawidlowy klucz produktu. juz wczesniej pobieralam te wersje i nie bylo problemow.

bardzo prosze o jakies sugestie.

Gdy instaluje Windowsa , format partycji na której chce go zainstalować kończy się pomyślnie . Następny etap (czyli kiedy system kopiuje pliki potrzebne do instalacji właściwej) nie udaje się nie może skopiować się żaden plik ( Nie można skopiować plików acc_dis.chm i wszystkich kolejno po nim następujących). Gdy instaluje Ubuntu ładuje się chwilę a później wyskakuje "No init found . Try passing init=bootarg’’.

Dodane 23.05.2011 (Pn) 9:13

Jakieś pomysły ?