Witam.
Ostatnio chciałem zainstalować sobie system Windows 98 SE w VirtualBox, ale mam z tym nietypowy problem. Podczas próby instalacji pojawia się dziwny komunikat, po czym instalator się zamyka.
Załączam zrzut ekranu z okna instalatora. mam nadzieję, że ktoś mi pomoże, ponieważ chociażbym przypomnieć sobie jak ten system działał i co oferował.
Z góry dziękuję, za wszelkie wskazówki.

Jaka wersja VirtualBox? W Internetach piszą, że musisz instalować na linii 4.x
Oczywiście , zapoznałeś się z tym: https://forums.virtualbox.org/viewtopic.php?f=2&t=59559
Ja mam wersję 5.0.10.10406 VirtualBoxa, ale ta wersja obsługuje win98, więc mi się wydaje, że to coś innego.
Na razie mam Win98 postawiony na trialu VmWare Workstation 12 (najnowsza wersja, pobrana z DP) i tam się bawie:)
co do VirtualBoxa 5, to naprawdę dziwne, że ta wersja nie obsługuje starszych systemów Windows. Na stronie, do której linka podał Watchmaker w poprzednim poście proponują odznaczenie opcji Intel vt-x, czego nie próbowałem. Jak ktoś próbował, niech się wypowie.
Ale VirualBox nigdy oficjalnie nie miał wsparcia instalacyjnego i “uruchomieniowego” dla Windows 9x. Wszystko na zasadzie “best effort”, a i tak trzeba zarzucać jakimś 3rd party… Wiem bo instalowałem.
VMware (Player) jest dużo lepszy, a jeśli chodzi o integrację z hostem przebija VBx o 5 długości; jedyne co trzeba zrobić to doinstalować sterowniki SB16… Za darmo masz SVGA, drag&drop z hosta na guesta, lepszą obslugę myszki. Gierki 2D chodzą aż miło.
Niestety w obu brak wsparcia dla akceleracji grafiki