Problem z instalacją systemu z pendriva

Witam!
Mam następujący problem. Nie mogę zakończyć instalacji systemu z USB. Zarówno Win 7 jak i 10.
Proces instalacji dochodzi do pierwszego restartu i wraca do pozycji wyjściowej.
“Radą” na to jest odłączenie kabla USB3 od płyty głównej (wyprowadzającego USB3 na przedni panel komputera).
Również można przerwać instalację gdy wróci ponownie do pozycji wyjściowej, wyjąć pendriva i zrestartować komputer.
Wtedy proces instalacyjny zostanie samoczynnie dokończony i jest wszystko OK! Wszystkie porty USB działają.
Podczas instalacji z płyty problem nie występuje. Nie wiem czy to jest normalne czy jest jakieś uszkodzenie - np. płyty.
Kabl USB3 został odłączony w nieistniejącym już dziś serwisie podczas doposażenia komputera w dysk SSD i instalacji systemu.
Nie korzystałem z przedniego portu USB3 więc o tym nie wiedziałem. Tydzień temu chciałem postawić nowy system i sprawa się rypła.
Moja konfiguracja:
Płyta Gigabyte - Z77-D3H
RAM - 2x4GB DDR3 Kingston
Karta graf.  - GTX 750
Procesor - i5-3470 3.2GHz
Dysk - Kingston SSD Sv300/120GB + HDD WD 1TB
Zasilacz - Chieftecs GSP-600A8 600W

PS: kupiłem b.dobrego laptopa,
więc chcę tego sprzedać, ale nie chcę komuś wcisnąć uszkodzony komputer.
Bardzo proszę o odpowiedź na mój dylemat.
Pozdrawiam.

Może program, w którym tworzyłeś pendrive z systemem usunął komunikat “Dowolny klawisz spowoduje uruchomienie CD…” i jeśli pendrive jest jako pierwszy na liście bootowania w BIOS, to będzie startował z instalką Windowsa. Wtedy jest to normalna sytuacja.

BIOS UEFI i instalacja W7 , W10 to dwie różne sprawy .

Napisałem, że instalacja przebiega normalnie, gdy odłączę kabel USB3 z gniazda płyty głównej (kabel łączący płytę główną z gniazdem USB3 na przednim panelu). Także pendrive i zainstalowany na nim system chyba nie mają tu nic do rzeczy. W BIOS-ie przez wyjęcie wtyczki też chyba się nic nie zmieniło. Proszę o dalsze rady. Z góry dziękuję.

PS: z tym odłączeniem kabla USB3, coś musi być na rzeczy, skoro w serwisie ktoś to zrobił - chyba nie bez powodu. Może musiał to zrobić na czas instalacji a potem zapomniał podłączyć. Ja podłączyłem kabel - przednie USB3 działa ale jest problem z instalacją. Sprzedając komputer nie powiem komuś, żeby stawiając system z pendrive, odłączył kabel USB3 od płyty. Zapytał by na pewno, czemu? I to pytanie ja stawiam.

O ile połączenia elektryczne są sprawne (zwarcie) to podłączenie do płyty przednich gniazd USB 3.0 (9/19 pin) nie może mieć żadnego wpływu na nic . Podczas instalacji systemu używamy gniazd USB 2.0 i to takich na których w BIOS-ie działa myszka i/lub klawiatura .

W7 & BIOS UEFI : SECURE BOOT - wył , BIOS - LEGACY , FAST BOOT - wył .