mam taki problem siedzialem na kompie i ukazal mi program antywirusowy ze mam wirusa komp sie automatycznie uruchomil ponownie ale dochodzil tylko do momentu gdzie powinno ukazac sie WINDOWS XP… ale nie pokazuje tego tylko ciemny obraz i juz dalej ani rusz…wiec ztwierdzilem , ze zrobie format i zainstaluje system na nowo zrobilem format i teraz jak chce zainstalowac system wrzucam plytke czyta ja klikam dowolny klawisz ukazuje sie napis ze sprawdza konfiguracje i po tym powinien kopiowac jakies tam pliki ale to sie nie ukazuje tylko ponownie ciemny obraz i ani rusz kolega mi powiedzial , ze karta graficzna mi siadla:/?? ale wolal bym jeszcze sie popytac tutaj moze ktos mial podobny problem ?
ja mam karte graficzna Radeon 9200 nie wiem jaki mam dysk ale jak powoduje taki problem to co trzeba zrobic zeby usunac problem ? zamienic karte graficzna?
jak ma to zrobic skoro ten etap jest po sprawdzaniu konfiguracji sprzętowej, a u niego przecież na tym wysiada
Ile masz modułów pamieci RAM, jeśli 2 to spróbuj wyjac jeden, może Ci sie ram wyłozył, albo skoro AV podniósł alarm i nie chciał sie win ładowac to moze jakis wirus Bootsectora ???
Najpierw jest sprawdzanie konfiguracji sprzetowej komputera, a dopiero potem ten etap z menagerem partycji. Wiec kiedy siada mu na sprawdzaniu konfiguracji sprzetowej, to nie moze przejść do menagera partycji
Może ja żle czytam jego posta,ale pisze że zrobił format ,więc prawdopodobnie za pomocą instalatora XP - czyli zabootował kompa z płyty XP,może zdjął z dysku partycję systemową, może tylko ją sformatował i następuje instalacja systemu i prawdopodobnie tu problem lub po restarcie kompa.
Możliwe że format partycji wykonał innym programem i tu może problem,ale musi dokładnie określić gdzie jest problem.
Poczekamy na wyjaśnienia przez zainteresowanego tematem - wtedy można będzie coś powiedzieć.
Bo jeśli faktycznie po zabootowaniu kompa z płyty CD z XP nie przechodzi na początku testu sprawdzenia konfiguracji kompa - lub przechodzi i tu się zatrzymuje,to nie zabootuje kompa z płyty XP - wtedy masz rację i musiał format partycji/dysku zrobić inaczej.
no zrobilem format przez dyskietke startową od win98 (robilem tak juz kiedys)i teraz nie moge zainstalowac win xp ani nawet win 98 wiec nie wiem o co chodzi nigdy nie mialem podobnego problemu a przy tych partycjach sie gubie na fdisk:P wiec proponujecie wyjac ram (bo mam 3kości)???
no to wiec zrobilem tak odlaczylem tasme od dysku i zalapal instalator poszedl dalej niebieski ekran i kopiuje pliki ale wiadomo po chwili ukazal sie ze nie wykryl zadnego dysku…a wiec co mam spalony dysk czy musze cos znim zrobic co doradzasz/cie???
A podłącz teraz dysk sprawdź jego prawidłowe podpięcie(zworka,ustawienie na taśmie) - sprawdź ustawienie dysku w biosie (czy bios wykrywa dysk prawidłowo przy starcie kompa) i zobacz czy teraz pójdzie instalacja.
Dysk podłączony i odpal kompa z dyskietki 1.44 startowej WIN98/ME
i komenda fdisk /mbr
po fdisk spacja
i próba instalacji
Jak dalej to samo
Zdejmij z niego wszystkie partycje i załóż za pomocą programu FDISK i sformatuj partycje komendą format.
Weź ten dysk na inny komp i jak da radę zdejmij (usuń) z niego wszystkie partycje - ma być czysty i teraz próbuj instalacji.
Jak to nic nie da trzeba przyjrzeć się dyskowi - i tu ważne pytanie czy bios wykrywa dysk prawidłowo - jeśli nie możliwe uszkodzenie elektroniki dysku i serwis lub nowy.
Jeśli wykrywa użyć narzędzi producenta i sprawdzić dysk.