Czytałem juz kilka tematow na roznaych forach i zaden nie dal mi odpowiedzi:
Kupilem ostatnio nagrywarke zewnetrzna, po podlaczeniu ukazal sie oczywiscie komunikat “to urzadzenie moze dzialac szybciej…” a wiec kupilem sledzia USB 2.0 jednak Windows traktuje go jak zwylke USB 1.1. Mam zainstalowany SP2. Moja plyta glowna to ASUS TUV4X. Nie wiem jak sobie z tym poradzic a jest to bardzo uciazliwe po plyta dvd wypala sie ok 90 min…
Ja także dostałem nagrywarkę zewnętrzną i także nagrywało okrutnie długo, jednak znalazłem na stronie producenta sterowniki do USB 2.0 i chodzi normalnie. Chociaż niby płyta nie miała USB 2.0 ^^.
Odpowiednie sterowniki i powinno Ci chodzić bez tego śledzia.
Te sterowniki ściągałeś z głównej strony producenta, jeśli nie to odinstaluj te i poszukaj na stronie do swojej, możliwe że nie te i dlatego nie działają.
ale nic sie nie pojawilo mam 2x"glowny koncentrator USB" 2x uniwersalny kontroler host USB WIA rev 5 lub nowszy" i 1x “Masowe urządzenie magazynujące USB”
Wyłącz w BIOS-ie kontroler USB. Co zbyt dużo to też niedobrze. Zaprezentuj screen menedżera urządzeń. Brakuje słowa rozszerzony. Jakość zasilacz jest ważna a także lista przerwa IRQ.
a wiec tak. sledz jest podpinany do plyty poprez 2 wtyczki z tym ze jest podlaczona tylko jedna (zolta) bo jest tylko jedno takie gniazdo. Nie moge sprawdzic w instrukcji poniewaz jest to komputer uniwersytecki-sluzbowy z chyba 2001 albo 02. Nie wiem jak wylaczyc USB w BIOSIE oraz nie wiem o co chodzi z IRQ…
Ok dziękuję za pomoc. Dobrze że śledź nie był kupiony tylko dostałem go od znajomego. Właśnie kupiłem kontroler pod PCI, oryginalny VIA w raz ze sterownikami, więc myśle że już nie będzie problemów. Aha i przepraszam za błędy oraz bardzo dziękuje za odzew.
Złączono Posta: 08.12.2007 (Sob) 13:08
ponawiam problem tyle, że chodzi teraz o kontroler. Jest to samo tylko pokazuje się że mam “rozszerzony kontroler hosta do USB VIA”. Do tego mam jeszcze 4x “uniwersalny kontroler host USB VIA rev 5 lub nowszy” oraz 5x “glowny koncentrator USB” i 1x “Masowe urządzenie magazynujące USB”. Z kontrolerem miała być płyta ze sterownikami ale oczywiscie jej nie było. Zainstalowałem te sterowniki
VIA_USB2_V270p1-L-M
tyle że nie wiem jak sprawdzić czy jest juz usb 2.0 czy dalej 1.1