Problem z instalacją USB 2.0

Czytałem juz kilka tematow na roznaych forach i zaden nie dal mi odpowiedzi:

Kupilem ostatnio nagrywarke zewnetrzna, po podlaczeniu ukazal sie oczywiscie komunikat “to urzadzenie moze dzialac szybciej…” a wiec kupilem sledzia USB 2.0 jednak Windows traktuje go jak zwylke USB 1.1. Mam zainstalowany SP2. Moja plyta glowna to ASUS TUV4X. Nie wiem jak sobie z tym poradzic a jest to bardzo uciazliwe po plyta dvd wypala sie ok 90 min…

A spróbój ominąć ten śledź 2.0

Ja także dostałem nagrywarkę zewnętrzną i także nagrywało okrutnie długo, jednak znalazłem na stronie producenta sterowniki do USB 2.0 i chodzi normalnie. Chociaż niby płyta nie miała USB 2.0 ^^.

Odpowiednie sterowniki i powinno Ci chodzić bez tego śledzia.

zainstaluj SP 1 i będzie dobrze miałem to samo z pendrivem

czyli mam odinstalowac SP2 i zainstalowac SP1?!

Raczej nie :!:

Te sterowniki ściągałeś z głównej strony producenta, jeśli nie to odinstaluj te i poszukaj na stronie do swojej, możliwe że nie te i dlatego nie działają.

a instalowałeś sterowniki do “śledzia” (znaczy do karty z USB 2.0)?

jeśli tak, to czy w Menedżerze urządzeń pojawił się wpis (bodajże)"… Enhanced Host Controller" ? ( kontrolerach uniwersalnej magistrali szeregowej)

instalowalem to

VIA USB 2.0 Driver v270p_M

ale nic sie nie pojawilo mam 2x"glowny koncentrator USB" 2x uniwersalny kontroler host USB WIA rev 5 lub nowszy" i 1x “Masowe urządzenie magazynujące USB”

Wyłącz w BIOS-ie kontroler USB. Co zbyt dużo to też niedobrze. Zaprezentuj screen menedżera urządzeń. Brakuje słowa rozszerzony. Jakość zasilacz jest ważna a także lista przerwa IRQ.

A to jest karta PCI USB 2.0 ? czy śledź z kablem i wtyczką podpinaną do gniazda płyty.

Płyta ma obsługę USB 2.0 - sprawdź w instrukcji płyty.

Stery do USB 2.0 ma system XP z SP2.

a wiec tak. sledz jest podpinany do plyty poprez 2 wtyczki z tym ze jest podlaczona tylko jedna (zolta) bo jest tylko jedno takie gniazdo. Nie moge sprawdzic w instrukcji poniewaz jest to komputer uniwersytecki-sluzbowy z chyba 2001 albo 02. Nie wiem jak wylaczyc USB w BIOSIE oraz nie wiem o co chodzi z IRQ…

suap proszę wyedytować posty i poprawić błędy. Na forum używamy polskiej pisowni. Temat przenoszę.

tzn. że kupiłeś wyprowadzenie USB z płyty głównej

żeby mieć USB 2.0 musisz kupić KONTROLER USB podpinany do gniazda PCI

Ok dziękuję za pomoc. Dobrze że śledź nie był kupiony tylko dostałem go od znajomego. Właśnie kupiłem kontroler pod PCI, oryginalny VIA w raz ze sterownikami, więc myśle że już nie będzie problemów. Aha i przepraszam za błędy oraz bardzo dziękuje za odzew.

Złączono Posta : 08.12.2007 (Sob) 13:08

ponawiam problem tyle, że chodzi teraz o kontroler. Jest to samo tylko pokazuje się że mam “rozszerzony kontroler hosta do USB VIA”. Do tego mam jeszcze 4x “uniwersalny kontroler host USB VIA rev 5 lub nowszy” oraz 5x “glowny koncentrator USB” i 1x “Masowe urządzenie magazynujące USB”. Z kontrolerem miała być płyta ze sterownikami ale oczywiscie jej nie było. Zainstalowałem te sterowniki

VIA_USB2_V270p1-L-M

tyle że nie wiem jak sprawdzić czy jest juz usb 2.0 czy dalej 1.1