Problem z instalacją VirtualBox w systemie Linux Tails 1.6

Szanowni Państwo, 

apt-get install -f

Dodatkowo zainstaluj nagłówki jądra:

apt-get install linux-headers

po wpisaniu w root terminal "apt-get install -f odpowiedź terminala:

Coś tu kręcisz że pierwsza komenda nie zadziałała a druga tak 

https://tails.boum.org/doc/advanced_topics/additional_software/index.en.html

Czy ta komenda ci działa?

apt-get update

Jeśli nie to pokaż screen

Uruchamiam root terminal wpisuję “apt-get update”. Terminal zwraca mi coś takiego:

Ty lepiej podłącz tego Tailsa do internetu i zainstaluj po ludzku VB z repozytoriów… Z Linuksa można korzystać offline, ale do instalacji czegokolwiek przydaje się mieć stałe łącze i skonfigurowane repozytoria. Działa to trochę inaczej, niż pod Windowsem, gdzie pobierasz EXE z netu i zapisujesz sobie gdzie chcesz… Instalacja paczek z repozytoriów jest po prostu łatwiejsza i bardziej bezproblemowa.

Już widzę pierwszy problem! Łączę przewodowe masz? Jeśli tak, wydaj komende

dhclient eth0

ifconfig eth0

To znaczy, że komenda działa, lecz nie ma internetu (o ile się nie mylę). Musisz uzyskać dostęp do internetu, a następnie zainstalować pakiet za pomocą komendy:

sudo apt-get install virtualbox

Do tego masz jeszcze to:

sudo apt-get install linux-headers

Z internetem łączysz się przez Wi-Fi czy może kabel LAN? Druga opcja powinna być wygodniejsza i nie sprawiać kłopotów. Jeżeli za pomocą Wi-Fi to sprawdź komendę (jeżeli w ogóle pakiet jest zainstalowany, wszystko się okaże):

sudo wifi-menu

Jeżeli wszystko pójdzie dobrze, wyświetli Ci się lista dostępnych sieci. Wybierasz swoją (bądź sąsiada, hehe :P) i wbijasz hasło.

Z tego, co wiem, GNOME ma domyślnie network-manager-applet. Mógłbyś podać model karty sieciowej? Z góry dziękuję :].

Pozdrawiam, Amaterasu.

W pierwszym poście napisał, że nie ma internetu pod tym Linuksem :stuck_out_tongue:

Właśnie ja wspominałem w pierwszym poście “PS. Komputera z Tailsem nie mogę podłączyć do internetu.”

1. Uruchom Tails na maszynie wirtualnej na komputerze z dostępem do internetu.

2. Zainstaluj Synaptic

3. Zainstaluj tam VirtualBox przez Synaptic

4. Skopiuj zawartość katalogu cache apt-get-a

Wg. mnie to powinno pomóc. Nie pamiętam, gdzie znajduje się cache apt-get, ale prawdopodobnie w /var/cache/apt

@nintyfan

Nie uruchomił się, ponieważ prawdopodobnie nie wszystkie zależności się zainstalowały. Możesz sprawdzić błędy, uruchamiając VBoksa z poziomu konsoli.

Najlepsze rozwiązanie z Synapticiem na Tailsie, gdzie jest internet. Wtedy program pobierze wszystkie niezbędne zależności, które potem w łatwy sposób zainstalujesz.

Synaptic jest ekstremalnie prosty w użyciu. Wyszukujesz program do instalacji (wpisanie nazwy w polu szukania), zaznaczasz go, instalujesz. Potem z katalogu apta kopiujesz paczki, które Synaptic ściągał do instalacji, instalujesz na swoim Tailsie. Wątpię, aby ktoś przygotował tutorial do tak prostej czynności, także dasz radę :slight_smile:

Wszystko jest tutaj proste, po prostu trochę komplikujesz sobie sprawę :wink: Identycznie wygląda instalacja na Windows - różnica tylko taka, że wszystkie zależności są zbite w jeden plik exe, a na Linuksie rozbite na małe, poszczególne paczki (to ma sens, ale jest ciężej na maszynach bez internetu).

“…uruchamiając Vboksa z poziomu konsoli.” Jak to się robi?

Dlatego będziesz musiał się nauczyć, choćby podstaw poruszania się. Inaczej nie uciągniesz daleko - jak na każdym systemie. Przekleję instrukcję, bo faktycznie mówi wszystko, co trzeba zrobić.

Na chwilę obecną żadna odpowiedź nie jest mi pomocna. 

Uruchom jakiś emulator terminala, np. konsole lub gnome-terminal, a następnie wprowadź

Możliwe, że będziesz potrzebować zainstalować linux-headers, a następnie wydać polecenie /etc/init.d/vboxdrv install lub /etc/init.d/vboxdrv setup. Jest to konieczne tylko wtedy, gdy ściągnąłeś VirtualBoksa przez stronę. Jeżeli ściągnąłeś przez Synaptic, to nie musisz wpisywać żadnego z tych poleceń.

Przede wszystkim, jak Ci się udało zainstalować Tails na pendrive, skoro jest on tylko w wersji Live CD.

post o Tails

Swoją drogą ciekawa wolta. Talis na VirtualBox w Windows --> Talis na pendrive z VirtualBox z zainstalowanym Windowsem. Trudno ogarnąć.

Ale podaliśmy odpowiedzi, tyle, że sam komplikujesz sprawę. Rozumiem, że nie orientujesz się w systemie - to normalne, nikt na starcie nie jest geekiem. Jednak nie ruszając też samemu głową - zginiesz w Linuksie :frowning: Po prostu wątpię, aby ktoś przygotował specjalnie tutorial, jak zainstalować aplikację przez Synaptica (bo wygląda to prawie tak, jak szukanie czegoś w Google - wpisujesz w aplikacji nazwę programu, wyszukujesz, klikasz na nią po czym przycisk instalacji).

EDIT: Tails bazuje na Debianie, tak? Zatem skoro nie chcesz wersji prostej, możesz zanalizować sobie komunikat błędów instalacji, a potem dociągnąć na pendriva brakujące paczki ze strony: https://www.debian.org/distrib/packages

Odpalając jednak instalkę na komputerze z internetem, system sam zadbałby o zależności, a Ty wyłącznie skopiowałbyś sobie na pendriva odpowiednie pliki i zainstalował na bazowym PC. Możesz jednak dziergać ręcznie i wyszukiwać brakujące paczki na powyższej stronie. Nie liczyłbym na to, że ktoś pobierze specjalnie sobie Tailsa, zainstaluje VB, a potem spakuje dla Ciebie specjalnie zależności i umieści tutaj jako załącznik. Chyba, że naprawdę się poddasz, to mogę się poświęcić.

Zapomniałem dodać, że na systemie LiveCD możesz mieć wyłączone repozytoria(tak było kiedyś, nie wiem, jak obecnie). W tym celu pousuwaj przeszkadzające znaki # z początku plików /etc/apt/source.list i zawartych w /etc/apt/source.d(ścieżki mogą się różnić - dawno z Ubuntu nie korzystałem).