Problem z instalacją win 10

Na swoim starym, wysłużonym komputerze postanowiłem zainstalować windows 10. Do tego celu stworzyłem bootowalnego pendrive’a narzedziem ze strony microsoftu. Efekt jest taki ,że po starcie systemu pojawia się jedynie logo win10 i nic dalej się nie dzieje. Jaka może być przyczyna?

system: win 7
płyta główna: gigabyte GA-MA69VM-S2
pamięć RAM: 4GB
procesor: AMD Athhlon 64x2 Dual Core Processor 3600+ 2.00GHz
dysk twardy: 250GB

Z tego co czytam w internetach, to wsparcie dla Athlonów takich jak Twój wygasło wraz z Win 8.1. Obawiam się, że 10-tka kontynuuje “dzieło” poprzednika.

1 polubienie

Też mi to przyszło od razu do głowy, więc to pewnie główny ból.

Rozumiem.Pozostaje więc jedynie wymiana przestarzałych podzespołów…

A siódemka nie może pozostać?

Przez to ,że wsparcie sterowników do chipsetu mojej płyty głównej zakończyło się na win XP prawdopodobnie mam problem z myszką (po kilku minutach od włączenia systemu zacina się i nie można nic zrobić). Miałem złudne nadzieje ,że zainstaluje win 10 i problem może zniknie ;]

A do czego chciałbyś wykorzystać ten sprzęt? Może to szansa dla Linuksa?

Potrzebuje komputer do zastosowań domowych ,głównie przeglądania internetu. Nigdy nie miałem okazji do korzystania z linuksa zawsze wydawał mi się taki obcy ;p

Najwyższy czas to zmienić :slight_smile:

… i tego bootowalnego pendrajwa nie należało bootować lecz wstawić do USB na działającym systemie Win7, otworzyć zawartość pendrajwa i kliknąć “setup.exe”. Teraz poczekać parę ładnych minut aż do rozpoczęcia aktualizowania Win7 do Win10.
Jeśli wszystko pomyślnie by przebiegło, miałbyś Win10 z nienaruszonymi swoimi zasobami, jednak Win10 byłby nieaktywowany!.
Jeśli coś by nie zagrało, to system - a właściwie instalator - cofnie aktualizację do pozycji wyjściowej.

1 polubienie

A gdyby tak spróbować zaktualizować najpierw do Win 8.1 a potem zobaczyć jak dalej komputer zachowywałby się podczas kolejnego upgrade’u?

Wszystko co nowe wydaje się być obce. Myślę że na taki sprzęt byłby najlepszy Linux Mint Mate(Cinnamon może przycinać), który jest bardzo podobny do windowsa

Jeśli byś się zdecydował na instalację i nie wiedział jak to dokładnie się robi to zobacz https://www.youtube.com/watch?v=ZBT6b1d_tVU, a w razie problemów napisz na forum.

1 polubienie

Na Athlonie (4600+) mam Sparka z LXDE. Działa bardzo zacnie :slight_smile: