Problem z instalacja win 10

Hej, mam problem z instalacja win 10. Mam dwa dyski jeden ktory posiada win 10 32 bit i jeden sformatowany i wlasnie na nim chce zainstalowac win 10, robilem bootowalny pendrive rufusem programem ultraiso i pokazuje sie znaczek windowsa potem zgasa monitor i pisze no signal i sie resetuje komputer i tak w kolko, w biosie mam ustawione, zeby najpierw bootwalny pendrive sie odpalal w czym moze byc problem? Raz robilem rufusem na tym dysku co mam win 10 32 bit i normanie poszlo i robilem to samo dokladnie co wtedy

Prawdopodobnie ten „stary 32-bit windows” ma schemat partycjonowania MBR a ten nowy zrobiony Rufusem UEFI - i tutaj jest konflikt. Zrób jeszcze raz instalkę na pendrive ale ustaw MBR.

Bootowalny nośnik zrób tym programem MediaCreationTool22H2.exe ze strony producenta https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 . Wybierz najlepiej 64bit system. Nie wiem jaki masz sprzęt ponieważ nie napisałeś.

Zapomnialem hasla do tamtego konta, a wiec tak probowalem robic nawet microsoftem tym programem pendrive to samo, robilem tez mbr i latke dodawalem do starych komputerow to tez samo komputer jest dosyc stary wiec, bo byl przydatny do biura chce zainstalowac win 10 64, bo win 10 32 nie widzi mi pamieci, plyta to gigabyte GA-G41MT-S2PT (rev. 2.1) Specyfikacja | Płyty główne - GIGABYTE Poland, procesor intel jakis 3.06 ghz, no karty nie znam jakas najslabsza bo inna mi padla, zasilacz 400 w. Napisze kolejna wiadomosc, bo nie wiem czy z innych kont do ktorych hasla zapomnialem sie dosle. Ja juz naprawde nie wiem o co mzoe chodzic z tym, ze wyswietla sie znaczek windows i no signal, i restart kompa.

zrobilem tak samo gdy robilem na pendrive win 10 32 i wtedy poszlo

No w porządku a gdzie jest „zielony ptaszek”, że to jest dobre rozwiązanie?

ps. zainstaluj używając zintegrowanej grafiki. Wyjmij tą z PCI-e na czas instalacji. W bios możesz też mieć przestawione aby główną grafiką byłą zintegrowana i w czasie jak masz czarny ekran to działa zintegrowana. Wczoraj z nudów zainstalowałem na podobnej płycie W10 i zainstalował się bez problemów.

Zrobilem tak samo z win 64 nawet zaznaczylam latke dla starszyh komputerow

pamiec 6 gb i zasilacz 400 w, no zlom, ale zdaje mi sie ze win 10 powinno odpalic, a sie mecze z tym juz dlugo, pokazuje sie znaczek windows no signal i sie resetuje, a tez sie nie znam na tym tylko format poszedl na ten dysk, win 10 32 tez bede formatowac, bo mi pamiec nie widzi

Komputer jest stary, bo glownie uzywang byl do dokumentow lub biura. GA-G41MT-S2PT (rev. 2.1) Specyfikacja | Płyty główne - GIGABYTE Poland to plyta glowna, a procesor intel pentium 4 CPU 3.06 GHz x 2
karta zmieniona z radeon r7 250 na slabsza o wiele, bo tamta padla wiec karta to jakas slaba z allegro na szybko wzieta

Chce jeszcze powiedziec, ze chce pobrac win 10 64 nie 10 32

Wlasnie z stad pobieralem obraz i z tej strony tez robilem normalnie pendrive i nic.

Problem w tym, ze raczej nie posiadam

To normalnie poszlo, juz wtedy sie zainstalowalo wtedy bym nie mial systemu, bo wtedy tez dysk sformatowalem na ktorym mam aktualnie win 10 32

Mialem ostatnio problem, ze musilem zmienic karte graficzna dlatego mam slabsza, ale nawet gdy mialem tamta lepsza to nie chcialo sie zainstalowac

Ten procesor nie obsługuje instrukcji 64-bitowych, tylko 32-bitowe:
Instruction Set 32-bit

Odpowiedź więc brzmi - nie zainstalujesz Windows 10 64-bitowego.

Pomyliłeś procesory. Autor ma Pentium 4 524 (lub 519K). To Prescott na LGA775 więc obsługuje instrukcje 64 bit. Ten co podałeś to model na Socket 478.

Moim zdaniem, problemem może być brak obsługi przez procesor instrukcji CMPXCHG16b, PrefetchW lub LAHF/SAHF które są wymagane chyba od czasów Windows 8.

Na innym forum doczytałem że 10-ka instalowała się na tym procesorze aż do wersji 1809 włącznie. Nowsze = crashe.

Myślę że przesiadka na jakieś Core 2 Duo rozwiązałaby problem a przy okazji zwiększyła sporo wydajność - ten Pentium jest tylko jednordzeniowy (z HT).

Tak socket 775, probowalem zainstalowac win 8 64 jest to samo tylko, ze jest logo windowsa error i restart

A jaki dokladniej procesor kupic? Jestem zielony w tym, bo i tak zamierzalem zmienic.

Intel Core 2 Duo E8400 (65 W) (allegro 7 zł)
Intel Core 2 Quad Q9400 (95 W) (allegro 30 zł)

Tu masz listę wszystkich procesorów obsługujących twoją płytę główną:
https://www.gigabyte.com/pl/Motherboard/GA-G41MT-S2PT-rev-21/support#support-cpu
A tutaj wstępne porównanie mocy obliczeniowej:
https://www.cpubenchmark.net/compare/955vs1045/Intel-Core2-Duo-E8400-vs-Intel-Core2-Quad-Q9400

Chociaż nie wierzyłbym w 2 krotnie większą wydajność między tymi modelami. Działają podobnie. Jak już chcesz to porównuj modele 2 rdzeniowe do dwurdzeniowych, a 4-ro do 4-ech. Dodaj sobie do tego benchmarka inne procesory i patrz na wynik ogólny czy coś jest lepiej.

Wejdź do BIOSu (klawisz Delete po włączeniu komputera) i znajdź funkcję która nazywa się Data Execution Prevention (DEP) albo Intel eXecute Disable (XD bit) albo podobnie. Sprawdź czy jest włączona.

Być może jest wyłączona i to powoduje niemożność instalacji i powyższy błąd. Jeśli była cały czas włączona to znaczy że któraś wymagana instrukcja jest nieobsługiwana.

Co do tego jaki model kupić to kolega wyżej wszystko wyjaśnił.

2 lata temu miałem bardzo podobny przypadek, a może i identyczny tylko nie pamiętam szczegółów. Instalowałem W10 x64 właśnie na Pentium 4 na płycie G31 i system nie wstawał. Wymieniłem procesor na jakiś Core 2 Duo i się udało. Coś jednak muliło i następnego dnia zainstalowałem W7.