Problem z instalacją Win XP po wymianie HDD

Witam.

Dostałem laptopa od brata i powiedział że jak go zrobie to go dostane :smiley:

W laptopie był uszkodzony dysk twardy więc kupiłem drugi i podłączyłem go lecz przy instalacji systemu wyskakuje błąd

Pojawił się problem i system windows został zamknięty, aby zapobiec uszkodzeniu

komputera.

Jeżeli po raz pierwszym widzisz ekran błędu stop,

ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie, wykonaj następujące kroki:

Sprawdź, czy na komputerze nie ma wirusów. Usuń wszelkie nowo zainstalowane dyski

twarde i kontrolery dysków twardych. Sprawdź dysk twardy, aby upewnić się, że jest on

poprawnie zainstalowany i skonfigurowany.

Uruchom program CHKDSK/F, aby sprawdzić, czy dysk twardy nie jest uszkodzony, a następnie

uruchom komputer ponownie.

Informacje yechniczne:

*** STOP: 0x0000007B (0xF9E64640,0xC0000034,0x00000000,0x00000000)

Wie ktoś jak to mogę szybko naprawić.

Dlatego też proszę, korzystając z przycisku zmien.gif

W przeciwnym razie, temat trafi do kosza.

Nie jednemu psu Burek. Daj punkt odniesienia.

Witam,

spróbuj:

• wykonać skanowanie dysku narzędziem “chkdsk” jak mówi wskazówka na błędzie

• wyczyść dysk narzędziem “diskpart” z płyty instalacyjnej windows (konsola odzyskiwania) lub dowolnym innym

Pozdrawiam

Z dużym prawdopobieństwem AHCI-IDE, ale ciężko powiedzieć, jak nie wiadomo co to za sprzęt.

Osobiście to wyczyściłbym całkowicie podział partycji np. w LiveCD Gparted lub jakimś innym Linuxie, i dodał od nowa partycje. Może tu tkwi problem. Jak rozumiem nowy dysk jest czysty, więc nie ryzykujesz utraty danych.

No tak ale jak pisałem dostałem laptopa więc dyski nie pasują do siebie i dodatku nie jest to SATA.

Przepraszam że zapomniałem o modelu laptopa. Laptop to Fujitsu Siemens Amilo Li 1720.

Jeśli dysk jest walnięty to teraz kaszana bo już minął czas na zwrot produktu :frowning:

Edit:

Nie mogę uruchomić tego programu do skanowania dysku nie wiem dokładnie jak to zrobić bo nie mam żadnego systemu a instalator windows wywala błąd przed załadowaniem wszystkich plików.

Spróbuj uruchomić instalację z USB

Nie wiem jakim cudem ale pomogła instalacja z pamięci USB. Dzięki wszystkim można zamknąć temat.

Tak jak myślałem, jeżeli dysk jest nowy to mało prawdopodobne, żeby był walnięty. Kod błędu wskazywał na problem z urządzeniem bootującym więc obstawiłem płytkę z systemem.

Najprawdopodobniej napęd DVD lub płytka z systemem jest uszkodzona. Potwierdza to sukces instalacji systemu z pendrive.