Problem z instalacją Win XP


(Cyburciak) #1

witam!

prosze o pomoc: nie daję sobie rady z instalacją win xp.... :slight_smile:

już włosy z głowy sobie rwę i nie wiem co może być przyczyną....

kompik działał, ale przyszedł czas na zainstalowanie na nowo systemu, skopiowałem dane na inny dysk, wyczyściłem, zrobiłem partycję, instaluję windows xp sp2 (wcześniej był pierwszy XP) i po skopiowaniu plików na dysk i restarcie, pojawieniu się obrazka win xp i przeskakującego suwaczka i przeskoczeniu go 3 razy, system stanąl....

próbowałem mase sposobów.

instalowałem na moim kompie i jest ok, da się zainstalować na ten dysk (płyta, proc, pamięc moje...), zamieniałem grafikę, pamięc i nic....

czyściłem wdclear'em dysk i nic, fsidk/mbr, podobnie nic.

partition magic'iem zrobiłem partycje nic, scandisk pod moim xp nie wykazał bad sectorów czy błędów...

włączyłęm oóźnienie 3 sek dla dysku, zmieniłęm taśmę, wyłączyłem zbędne urządzenia, przywróciłem ustawienia domyślne bios i nic.

na tej platformie da się zainstalować z powodzeniem i do końca ubuntu, po formacie win 2000 sp4....

brakuje mi pomysłów już i nie wiem gdzie może być błą

(ręcznie ustawiałem także param. dysku)

a kompik jest taki:

celeron 2400, 512 ddr (1kość), radeon 9200, płyta solteka sl-85er-v3-l (ozn. z nalepki na midi), ver 6 z laminatu...

proszę o podpowedzi.

pozdrawiam


(Jacobson89) #2

Jaki masz zasilacz, podaj temperatury podzespołów.

Xp Sp2 masz oryginalny?

Sprawdź kondensatory na płycie głównej, czy nie są wylane lub spuchnięte.

Jaki to dysk, jak masz Seagate to ściągnij to narzędzie

http://manager.money.pl/hitech/programy ... ,plik.html

ZASADNICZE PYTANIE: CZY POD STANDARDOWYM XP PRO WYSTĘPOWAŁ PROBLEM?


(Cyburciak) #3

:slight_smile: UDAłO MI SIę ROZWIąZAć.....

trzeba było update'ować bios by rozwiązać win xp sp2 issue :slight_smile:

internet fajna rzecz :slight_smile:

jak ktoś będzie szukał pliczku rom do tej płyty, chętnie udostępnię: jest dośc ciężka do ściągnięcia.

pozdrawiam


(Rejkm) #4

Taaaak, może jeszcze logi z HiJack ma podać?

Po czym można odróżnić standardowego xp pro od niestandardowego?


(boczi) #5

jacobson89 radzę na przyszłość - nie masz pojęcia o sprawie to się proszę nie wypowiadać.


(Cyburciak) #6

....

:o

zainstalowałem wszystko i znowu wałki....

mam windows, oprogramowanie, system zaktualizowany, a po restarcie uruchamia się jak chce

albo kursor w lewym kurnym rogu miga, tuż po tablce sprzętu, innym razem się uruchomi bez problemu, albo komunikat się pojawi: "błąd ładowania systemu operacyjnego"

....

gdzie tkwi błąd?

dysk? pamięć? bios?


(Przemek) #7

Czy windowsa masz oryginalnego? Jak z innymi systemami? Sprawdź pamieci memtestem


(Cyburciak) #8

...nie rozumiem jakie to ma znaczenie, ale oryginalny.... MSDN AA

podstawiałem inny zasilacz i jest tak samo...

dociskałem grafikę i zmieniłem pamięć z 2 do 1 banku... teraz jest ok

wygrzewam kompik i sprawdzę za godzinę jak to wyjdzie.

//wie ktoś gdzie sterowniki audio pobrać do tej płyty, ew. jaki jest model zintegrowanej karty dźwiękowej na płycie, by od innego producenta pobrać...?

//będę próbował rozpoznać everestem, i unknown device identifier'em

soltek chyba upadł, bo oficjalna stronka nie działa


(De Niro) #9

jak karta graficzna :?: jaki dysk ATA SATA :?:


(system) #10

Skoro Windows oryginalny może spróbuj zainstalować WinXP SP1 (jeśli takowy posiadasz - bo pisałeś, że taki miałeś wcześniej) i dociągnij po prostu z Microsoftu paczkę SP2.


(Cyburciak) #11

grafika radeon 9200 (se chyba), dysk ata 80, WD 2mb cache

a co do doinstalowania sp2 też tak myślałem, ale 1zwyczajnie mi się nie chciało, 2 nie miałem nośnika z win xp sp1...

...a co naj śmieszniejsze problem sam ustąpił, ew. w szaleństwie klikania wszystkiego co może pomóc, szukania sposobu zrobiłe to/ew. samo się zrobiło :slight_smile: niestety trudno mi powiedzieć co pomogło

wiem, że win sp2 dał się dokończyć zainstalować, po uaktualnieniu biosu, jak napisał producent: "solving win xp sp2 issue" :slight_smile: