Problem z instalacją Win10 na laptopie Lenovo B570

Cześć wszystkim, mam pewien problem. Mam leciwego laptopa Lenovo b570. Zmieniłem w nim dysk z HDD na SDD. Próbuję zainstalować Windowsa 10 za pomocą pendrive. Wszystko przebiega całkiem sprawnie, instalacja się kończy, ale na ostatnim ekranie, gdy komputer ma się ponownie uruchomić, wszystko się wiesza. Próbowałem kilka razy, ten sam rezultat. Wyłączyłem nawet po prostu z przycisku i włączyłem, system wstał pojawiło się logo Win10 i dalszy etap instalacji, ale po tym czarny ekran. Ktoś ma jakiś pomył jak temu zaradzić?

A którą wersję Win10 instalujesz? Może spróbuj jakąś starszą - pierwsze wydanie 1511 a potem aktualizacja do najnowszej.

Próbowałem nawet Win 7 instalować, jest ten sam problem. Zarówno podczas instalacji na HDD, jak i SSD. :confused:

Aktualizowałeś BIOS? Jeśli nie to spróbuj z tego:
https://support.lenovo.com/pl/pl/downloads/DS025905

P.S. Jeśli masz wgrany ostatni BIOS to zresetuj go do domyślnych ustawień.

1 polubienie

Mam najnowszy, dokładnie 44CN43WW.

Zostaw na ekranie wyłaczania na noc. :wink: Może nie tyle zawiesza co ma ochote przemielić 10GB, które zajma mu kolejne 4 h.

Też tak robiłem :slight_smile:

Powiem wam, że chyba coś znów się ruszyło. Na czarnym ekranie wyłączyłem go i włączyłem ponowanie, tym razem win10 zaskoczył. Sprawdziłem znów całą procedurę czyli instalację od nowa i znów to samo na czarnym ekranie łapie zwieche, wyłączam go na nim i rusza dalej, ktoś wie, czym to może być spowodowane?

Ja bym na nowo zrobił bootowalnego pena. Może pliki na tym są na nim uszkodzone.

Posłuchaj rady @anon7248146 i daj komputerowi przynajmniej godzinę pomielić na tym czarnym ekranie, a najlepiej dłużej.
Sprawdź, czy po dłuższym czasie kręcą się mocniej wiatraki (oznaka, że procesor jest mocniej obciążony), czy mruga lub świeci dioda informująca o pracy dysku.
Jeśli na klawiaturze masz diodę informującą o włączonym caps-lock lub num-lock to sprawdź, czy reaguje na przełączenie tych trybów, jeśli nie reaguje, to komputer się zawiesił, a nie pracuje i dupa zbita - czeka cię serwis, który zacznie testy od tego czy się któryś układ nie przegrzewa zamrażając awaryjnie komputer :stuck_out_tongue_winking_eye:

Kolejna sprawa, a w zasadzie od tego powinienem zacząć. Dysk kupiłeś nowy, czy używany? Jeśli, bo jeśli na starym HDD wszystko jest ok, to reklamuj dysk.

Kolega Mark7 był najbliżej rozwiązania, wszystko już jest okej, co zrobiłem? Reflashowałem bios. Gdzieś na forum lenovo chyba wyczytałem, że w niektórych przypadkach, podczas instalacji systemu innego niż oemowy pojawiał się taki problem, jak u mnie. Także kryzys zażegnany, dzięki wszystkim za pomoc.

1 polubienie