Problem z instalacją windows 10

Cześć,próbuje zainstalować win 10. Aktualnie siedze na win 7,lecz instalator się zatrzymuje na logo windowsa (brak tego kółka ładującego)

Próba instalacji przez bootowalny pendrive z oryginalnej strony oraz od kolegi na płytce.

Moja specyfikacja (trochę dziad :))

Procesor: AMD A8-3870 4/4 i 3GHz

Grafika: Radeon rx 460 4gb

Ram: GoodRam ddr3 2x4gb 1600MHz

Płyta głowna: ASROCK a75-HVM

Zasilacz: Zasilacz LC-Power 500W

Czekam na pomoc

Dzięki!

Czyli z tej?
https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209
Jeśli tak, to instalacja powinna ruszyć bez problemu o ile tylko komputer jest sprawny? Warto pamiętać, że po ukazaniu się logo Win10 trzeba cierpliwie chwilę odczekać. Bywa, że nawet minutę(!), aby ujrzeć kropkowane kółko.

Na stronie głównej DobrychProgramów jest cała masa ludzi, którzy w komentarzach piszą, że nie ma żadnych problemów z Windows 10, zapodaj im temat :wink:

PS
Na marginesie, masz jakiś dziwny zasilacz. Zainwestowałbym w coś bardziej znanego i z certyfikatem 80+, starczy na lata.

Dzisiaj czekałem 40 minut i dalej nic. Czy jest możliwe,że po prostu jest przez płytę nie obsługiwany?

Fakt, że Windows 10 nie jest na liście wspieranych przez tę płytę systemów. Nawet w razie powodzenia z instalacją mogą być problemy ze sterownikami, ale czy może to uniemożliwić zainstalowanie Win10 “na siłę”, to nie mam pojęcia.

Ja bym jeszcze dla pewności spróbował zainstalować jeszcze raz z wyciągniętym przewodem od netu. Jeżeli wcześniej tego nie robiłeś.

Próbowałem bez internetu,dalej nic

Czy przypadkiem system na pendrive nie jest przygotowany na GPT? może tu tkwi problem bądź coś w ustawieniach BIOS-u Nie łatwo doradzać na odległość.

Nagrać ISO zassane z strony M$ na DVD i tak zapodaj instalację. Taka opisana przez ciebie sytuacja bardzo rzadko mi się w serwisie trafia.

Próbowałem instalować z pendrive i płyty. Pendrive instalowałem bratu system więc działa ,a płytę dostałem od kolegi i on też z niego instalował i działało.

Włączam komputer,bootuje sie,ale zatrzymuje na logo Windows 10 bez kręconych się kółek

Zasilacz wczoraj wymieniłem,lecz ogólnie znalazłem dziwna rzecz (na starym zasilaczu też tak było) Sprawdzając na hwmonitor pobór mocy przez procesor jest bardzo dziwny. Na pulpicie mam 13,40,76,113W i tak cały czas skacze nie ważne gdzie i co robię

Bo na te kółka standardowo się moment czeka. Ale pobierz media creation tools i odpal go jako administrator. Następnie uaktualnij komputer z 7 do 10. Możesz bez zachowania niczego, o ile nie masz nic ważnego. I sprawdź czy w ogóle twój sprzęt przyjmie windows 10 po upgrade. Znaczy czy będzie działać. Potem czysta instalacja z kluczem od Windows 7 lub z pominięciem klucza i wybranie odpowiedniej wersji 10.

A nie przypadkiem A75-HVS?
BIOS w jakiej wersji? Jeśli < 2.0 to aktualizuj, bo poprawki wyglądają “ciekawie”. Fakt, że dot. Win8, ale może się przełożyć na Win10.
Instalujesz w trybie UEFI? Jeśli tak i masz BIOS < 2.0 to może to być właśnie problemem, choć nie przesądzam.
Wstępne rozwiązanie: aktualizuj BIOS.

Aktualnie to nie wchodzi w grę bo teraz zbyt dużo rzeczy mam (pliki z szkoły)

Tak jest to wersja z -S
Trochę się boje robić update biosu bo z tego co wiem można zepsuć płytę główną

Dokładnie to napisałem. Ale możesz też wybrać z zachowaniem plików. Chodzi o ten kluczowy upgrade z 7 na 10 na aktywnym systemie.

Wchodzisz na stronę producenta płyty głównej, pobierasz najnowszą wersję bios do twojej i aktualizujesz. Ryzyko, że coś nie pójdzie tak jest tak znikome, że prawie niemożliwe. Ale warunek to odpowiedni bios do twojego sprzętu i będzie wszystko dobrze.

Bezpieczniej z biosu czy systemu

z BIOSu.