Witam mam problem z instalacją Windowsa 2000. Po włożeniu płyty instalacyjnej, system normalnie ładuje sterowniki poźniej jednak kiedy ten proces dobiegnie do końca robi się czarny ekran z kursorem ( w lewym górnym rogu) i nic nie da się zrobić.Na komputerze teraz zainstalowany jest XP SP3 na partycji NTFS czy to może być przyczyna problemu?? Instalka jest napewno sprawna na Virtualnej maszynie działa wszystko OK ale w normalnym trybie-na normalnym dysku nie działa. Laptop to Acer 5330
Jeśli masz dysk na SATA to spróbuj może przestawić tryb na compatybile. Wyświetla się kursor, czarny ekran, i rozumiem że nic się nie dzieje - jak długo?
W biosie już mam przestawione z AHCI Mode na IDE. Czekałem ponad 10 minut i nic sie nie dzieje…Na Virtualnej maszynie wszystko normalnie się odpala instaluje itd… ale właśnie w “normalnym” komputerze mam takie problemy…A czy może być to problem typu takiego że mam XP postawionego na NTFS?? mam dysk 120 GB z czego mam tylko partycje 30 gb mam “wydzierżawione” na XP- ta partycja jest w NTFS a resztę nie mam podzielone na partycje
Może Twój sprzęt jest za nowy? U mnie wiele jest takich przypadków jak u Ciebie, ale zdarzają się głównie z systemami NT 3,5, 4,0, 9x itp… A tak a propos: po co Ci taki system na Twoim sprzęcie?
…
Bez przesady, ja zainstalowałem W2k obok Windows Server 2008, i nie trzeba było żadnych dysków rozruchowych, po prostu szło i już. Chyba, że ten Windows nie wspiera sprzętu w tym lapku.
…
Ten system jest na niego za stary. pila19 , musisz się chyba zadowolić wirtualnym 2000.
Niestety moje starania na nic się nie zdały gdyż NIE ZAINSTALOWAŁEM Windowsa 2000 na tym laptopie.
Formatowałem dysk na FAT32, usuwałem partycje i nic…za nic nie mogłem zainstalować…Szkoda bo bardzo przyjemny system na laptopy szybki jak torpeda…
No ale cóż…Pokombinuje jeszcze z Nlitem i dodam sterowniki od tego laptopa ale wątpię żeby to coś pomogło…
Może i jest szybki, ale u mnie system zaczął się rąbać po instalacji sterów. Zaczęły znikać pozycje z Administrative tools (mam po angielsku), tapety, Media Player przestał odtwarzać pliki itp. Poza tym jest OK.
…
Albo może masz dysk za duży. Spróbuj na VPC postawić go na dysku o takim rozmiarze jak Twój.
…
Może spróbuj odłączyć HDD USB (no i ogólnie WSZYSTKIE urządzenia USB jakie masz podpięte), w większości przypadków instalacji systemów u mnie (starszych win9x, NT 4, 3,5 itp…) problemy powodowały właśnie urządzenia USB (chociaż ME jak nie poszedł, tak dalej nie idzie:)).
– Dodane 16.03.2010 (Wt) 19:22 –
Być może ten laptop ma jakieś inne technologie (nie mówię tutaj o hardwarze), których W2k nie wspiera, podczas instalacji Windows NT 5.0 (nie 2000) problemem był ACPI, tak więc myślę, że u Ciebie jest coś takiego, czego ten system nie wspiera, tak jak u mnie ACPI, przy WinNT 5.0.
…
Dowiedziałem się ostatnio że ten laptop miał aktualizowany BIOS i może dlatego nie wspiera tego systemu…
Podczas instalacji nie mam nigdy zwyczaju nic podłączać do USB nawet myszki
Już nawet na FAT32 sformatowałem cały dysk i nie chce pójść ta instalacja…dzieliłem na kilka partycji i też nic…wychodze z założenia że laptop jest “za nowy” na ten system ale dziwię się bo przecież jakbym potrzebował na nim postawić windows 98 to wychodzę z założenia że też nie pójdzie…Zawsze myślałem że kupuję komputer i instaluje system jaki chce a tutaj wychodzi niestety że tak nie jest… ![-o<
Też tak myślałem, jak chciałem postawić w9x… Ale okazało się, że najlepiej na moim lapku chodzi XP. Ja muszę mieć podpiętą ZAWSZE klawiaturę na USB (połowa klawiszy nie działa:)). Może jest jakaś specjalna poprawka do Twojego BIOS u, by wspierał ten system.-
Zainstalowany jest najnowszy BIOS…Nie potrzebnie był aktualizowany…Nowy BIOS uśmiercił instalacje starych systemów na tym lapku…
Z BIOSem zawsze można się cofnąć.
Dziwna teoria, że sprzęt jest za nowy, mi nigdy nie zdarzyło się żeby nawet na nowym sprzęcie nie chciał się zainstalować 98 czy 2000.
tu raczej nie chodzi o sprzet…Tylko firmware BIOSu zablokowało chyba możliwość instalacji systemów przed XPekiem…