Problem z instalacją Windows 7 - Nie znaleziono dysków. Kliknij przycisk Załaduj sterownik


(Jodelkapl) #1

Witam, tak jak napisałem w tytule mam pewien problem z instalacją Windows 7. Chciałem zainstalować na nowym komputerze system, jednak podczas pierwszej instalacji okazało się że płyta była zbyt porysowana więc podczas kopiowania plików wystąpił błąd i musiałem zresetować komputer. Gdy pobrałem wersję piracką ( mam oryginalny klucz ) i chciałem zainstalować wyskoczył taki błąd: Nie znaleziono dysków. Kliknij przycisk Załaduj sterownik, aby dostarczyć sterownik pamięci masowej w celu instalacji.  i nie widać żadnej partycji ani nic. Chciałem również zainstalować Windows XP jednak problem ten sam - widać jedynie pendrive z którego chciałem zainstalować system, a żadnej innej partycji tam nie było. Dodam jeszcze, że podczas instalacji Win7 gdy pojawił się problem to nacisnałem przeglądaj i pokazuje że jest jedna partycja ( oprócz CD i pendrive ) o nazwie X na której jest kilka folderów takich jak Windows itp. Co mam teraz zrobić ? Podpiałem mój aktualny dysk z tego komputera co piszę i podczas instalacji systemu widać wszystkie partycje, więc raczej to wina dysku.

Dysk Samsung 500 GB

Płyta MSI H81M-P33 z BIOSem UEFI

Na razie nie mam dostępu do bardziej szczegółowej specyfikacji.

Z góry dzięki za pomoc :slight_smile:


(Xemidra) #2

Po pierwsze nie możesz użyć "pirackiego" nośnika do zainstalowania Windowsa. Możesz jednak użyć nośnika 1:1 (czysta kopia, nie modyfikowana) ściągniętego z internetu jako, że licencja pozwala na posiadanie jednej kopii zapasowej nośnika instalacyjnego. 

 

Co do samego problemu to podepnij pendrive do portu USB 2.0, nie 3.0. Problem powinien ustąpić. 

Windows XP może nie działać, jeżeli w BIOSie ustawiony jest tryb AHCI. Musisz przestawić, go na Legacy lub Compatibility. TYLKO w przypadku instalacji Windows XP. 


(Jodelkapl) #3

Nic to nie dało, instalator nadal nie widzi żadnego dysku.


(rgabrysiak) #4

Cześć,

 

Sprawdziłeś sumy kontrolne pobranego obrazu?


(Gulasznikofff) #5

Prawdopodobnie nie posiadasz sterownika SATA do swojego sprzętu.

 

W związku z powyższym przejdź do BIOSu i zmień konfgurację SATA.

Ustaw na COMPATIBLE.

 

Uruchom ponownie instalację. Teraz wszystko powinno działać.


(Jodelkapl) #6

I tutaj jest kolejny problem. Ta płyta główna ma BIOS UEFI i jedyne co mogę zmienić w zakładce gdzie jest SATA to tryb - AHCI lub IDE, prawdopodobnie jest jeszcze opcja wyłącz. Jeżeli dam na IDE i chcę zainstalować XP to automatycznie wchodzi do BIOSu podczas uruchamiana komputera.

Co do pobranego obrazu - to raczej nie ma nic do rzeczy, ponieważ na XP i na dwóch różnych płytach z 7 jest ten sam problem. Jak już pisałem, mój aktualny dysk z tego komputera działa w tamtym prawidłowo.


(Gulasznikofff) #7

Kiedy jesteś w ustawieniacj UEFI, znajdź opcję Legacy BIOS.

 

Czy SecureBoot masz włączone?


(Jodelkapl) #8

Albo dość dziwny ten BIOS albo jestem ślepy. Co do opcji Legacy BIOS nie mam takiej opcji, jedyne co mogę zrobić z BIOSem to go zaktualizować, a co do SecureBoot także nie mam, jedynie Boot mode select ustawione na "Legacy + UEFI" i mogę zmienić jedynie kolejność bootowania.

 

Dodam jeszcze zdjęcia :

http://s6.ifotos.pl/img/IMG201408_esnxnna.jpg  - to jest moim problemem

http://s6.ifotos.pl/img/IMG201408_esnxneh.jpg - ta partycja o której już mówiłem, pojawiła się po pierwszej i nieudanej instalacji systemu

 

Zrobiłem bootowalnego pendrive z programem Gparted i po uruchomieniu program widzi jedynie pendrive, nie wykrywa dysku.