Cześć, mam problem z instalacja windows serwer 2008 na innej partycji ciagle wyskakuje mi taki komunikat, problem jest w tym ze nie potrafie zwiekszyc miejsca na pliki tymczasowe a bardzo potrzebuje tego systemu jeśli chodzi o foldeer TEMP to przenioslem go na inna partycje ale to nic nie dało … z góry dziekuję za pomoc.
A nie prościej wirtualną maszynę postawić?
mam postawiona wirtualnie maszyne tyle ze to nie to samo albo ja nie potrafię tego skonfigurować cwicze do kwalifikacji e13 i wolałbym mieć połączenie komputer-> switch ->komputer
Virtual Switch?
nie bardzo wiem jak to zainstalować i skonfigurować i jak nazywa sie program a jest ich troche
klienta i serwer mam w virtualboxie postawione
https://www.virtualbox.org/manual/ch06.html
lub:
https://www.vmware.com/support/ws55/doc/ws_net_component_vswitch.html
tak jak napisałem wcześniej nie potrafię tego zrobić nie wie jak to skonfigurować ani od czego nawet zacząć popatrzyłem w te linki co podałeś i nic z tego nie rozumiem
Także wolałbym zwiększyć to miejsce na te pliki tymczasowe i zainstalować serwer jako drugi system tym bardziej ze mam switcha w domu i dodatkowy laptop który będzie służył jako klient byłbym dozgonnie wdzięczny jeśli ktoś by mi w tym pomógł.
Napisałeś, że szykujesz się do kwalifikacji e13, czy ja dobrze rozumiem, że chodzi o to poniżej?
Technik informatyk
Kwalifikacja E.13 - Projektowanie lokalnych sieci komputerowych oraz administrowanie sieciami
Myślałem, że jesteś w stanie poradzić sobie mając do dyspozycji instrukcje z linków na podstawie informacji o e13.
Jeśli masz z tym miejscem problem użyj może innego dysku (czystego) tylko dla serwera, to taki workaround - obejście problemu.
jakbym miał inny czysty dysk to bym tak zrobił ale nie mam dlatego zależy mi na rozwiązaniu tego problemu
Kombinujesz pan jak koń pod górę.
Nowa maszyna w virtualbox, karta sieciowa w trybie bridged adapter* i switch czy tam router normalnie zobaczy serwer, nada mu ip itd.
*Podłącz do karty przewodowej, przez wifi nie zawsze działa.
Czyli mam rozumiec ze serwer stawiam w virtualu moj stacjonarny komputer podlaczam do switcha i on bd służył jako klient ?
Czyli mam rozumiec ze serwer stawiam w virtualu moj stacjonarny komputer podlaczam do switcha i on bd służył jako klient ?
Może tak być.
Możesz też odpalić drugą maszynę która będzie klientem.
dobra to jutro sprawdzę jak to będzie działać z góry dzięki jak coś to będę zakładał nowy temat