Mam problem z instalacją Windowsa 10 (Windows 10 Pro 32/64 bit pendrive). Windows został zakupiony jako nowy razem z pendrivem.
Próbuje go zainstalować na nowym komputerze złożonym przez x - kom:
płyta głowa B560M pro,
CPU InterlCore i3 10100f,
dysk Silicon power 512 GB, m2 Pcie NVMe xd 80.
Podłączyłem pendriva, w trakcie startu naciskałem F11, z wywołanego menu wybrałem opcje bootowanie z USB KEY UEFI SMI USB DISK 1100, zatwierdziłem enterem / myszką ale nic nie rusza dalej. Ekran gaśnie i wyskakuje to samo menu.
Zmieniłem opcje bootowania w Biosie na USB - po resecie komputer przechodzi od razu do Biosa,
Zmieniłem opcje na hard dysk, reset, f11 i bootowanie z usb i dalej to samo,
Bios mode jest ustawione na UEFI (ale próbowałem też na CSM i nie pomogło),
Sata mode jest ustawiony na AHCI,
M.2 Optane Genie jest na disabled,
Po wybraniu w BIOS opcji - usb to flash bios wyskakuje eksplorator plików z pendrive na którym można przeglądać foldery ale nie ma opcji uruchomienia instalacji,
Próbowałem wpinać pendrive do wszystkich wejść - bezskutecznie.
Być może błędnie zrobiłeś nośnik kompatybilny pod stare biosy lub tryb Legacy w UEFI. Jakby płyta główna nie należała do wybrednych. Na końcu może się okazać, że wziąłeś jakiś szmelc a nie pendrive (a x-kom nie chciał go wycofać z oferty) lub leżak magazynowy co nie przetrwał próby czasu.
Jak zainstalujesz 10 z pudełka to czeka i tak Ciebie kolejna instalacja całego systemu przebrana w aktualizację. Tamten build na oryg. pendraku z pudełka jest baaardzo stary.
Najlepiej gdybyś poszedł za poradą Krystiana, no ale ostatecznie to Twój czas.