Problem z instalacją Windowsa i chyba z BIOS'em

Mam taki problem. Chciałem zrobić format mojego dysku. Miałem Win XP i 7 . Z Win 7 nie mogłem Formatować partycji z Win XP, więc ściągnąłem Partition Wizard Magic i wybrałęm formatowanie. Żeby zacząć Formatować musiałęm zrobić restart komputera i przypadkiem zapomniałem ustawić symbol dysku. Zrobiło podejrzanie szybkiego formata i zrestartowało się. No o BIOS wykrywał dysk, ale instalator Win XP nie i przy próbie wybierania dysku wyskakiwał BSoD. Próbowałem na piele sposobów ale nic nie dawało pożądanego efektu, więc załatwiłem sobie nowy. Próbuję zainstalować xp na tym nowym dysku. Wszystko się włącza jest ok wybieranie dysku do zainstalowania ( pierwszy problem, że dysk ma 200GB a tam widzi tylko 32GB). Zainstalowałem mimo to. Po restarcie kompa kolejny problem. Błąd ydsky nacisnij ctrl+ alt+ delete. Naprawiłem to, ale… Komp po wykrywaniu parametrów przez dysk restartuje się i tak w kółko, więc nie moge zainstalować xp do końca (podejrzewa, że to może być coś z zasilaniem, ale pewny nie jestem). Dodatkowo wyskakuje mi 1394 GuID are invalid in both CMOS and Flash.! Press F1 to Resume (po restarcie/resecie BIOS’a). Wziąłem jeszcze raz instalacje XP i ciągle to samo. Bardzo Proszę o pomoc bo ja już się załamuje! !!

Dysk 3S-SAMSUNG SP2014N (PATA (na taśme))

Stary dysk to SEGATE Barracuda 7200.10 (SATA II) (mając na myśli stary chodzi mi o ten co go instalator systemu nie wykrywa)

Plyta ASRock niestety dalej nie wiem bo na płycie nie ma modelu, a w internecie nie znalazłem, programem nie mam jak sprawdzić

Procesor Intel Core 2 Duo 1.86 Ghz

Karta Graficzna GForce N9600GT

Zasilacz FEEL II- 350ATX

Jeżeli w złm dziale to przepraszam i prosze o przeniesienie do dobrego.

Prosze pilnie o szybką odpowiedź

Problem z instalacją ( i z wszystkim)

okonon , Proszę o konkretne zatytułowanie wątku, oraz dostosowanie posta do wymogów zawartych w temacie:

viewtopic.php?f=16&t=394978

Zignorowanie prośby topic :arrow: Śmietnik.

Kompletnie niezrozumiale niestety … ale sprobuje. W BIOSie ustaw domyslne ustawienia i start z CD najpierw. Wsadz plytke, wystartuj system z CD i instaluj. Zapomnij o XP - to juz historia.

Ustaw poprawnie zworki na dysku - opis na dysku.

Sprawdź czy dyski sprawne.

Podłącz je poprawnie w kompie - przykład na napędach.

viewtopic.php?t=42381

Wymień na nową baterię biosu i ustaw bios i zapisz Save.

Sprawdź resztę w kompie.

Z Twojego opisu NIC nie wiadomo.

Baterię BIOS’u kupie w zwykłym sklepie komputerowym?

Tak, weź starą i idź kupuj.