Problem z instalacją X-FI Music


(Siekierskijaroslaw) #1

Wiam jestem nowy na forum więc witam i z góry przepraszam jeśli nie ten dział.

Zakupiłem kartę jak w temacie w wersji OEM w BIOSie wyłaczylem integre, odinstalowalem sterowniki od integry karta włozona w SLOT (te czynności wykonałem w innej kolejności niż podałem) i ściągnąłem sterowniki ze strony Creative wszystko instaluje, warto dodać ze PC wykrył kartę jako nowe urządzenie, instaluje sterowniki kaze mi w koncu zrestartowac Pc zeby wszystko dzialalo. Pc sie restaruje wlacza i nie ma zadnych zmian, znowu pisze ze wykryto nowe urzadzenie a po sterownikach niema sladu na dysku oprocz oczywiscie ikonki instalacji swiezo pobranej ze strony. Mam system XP płyta to Mercury (zabytek, chipset Via KT400) Jesli czegos wiecej potrzeba to chetnie napisze.

Bardzo proszę o pomoc i z góry wielkie dzięki


(Kuba Kolodziejczyk) #2

a sp2 jest?


(Siekierskijaroslaw) #3

Taaaak.

A co to ma do rzeczy ? pierwszy raz pojawia sie watek SP w problemie mojej karty moze byc ciekawie :>


(Kuba Kolodziejczyk) #4

bo naprzyklad na x-fi kumpla był problem z zainstalowaniem jej na sp1


(Siekierskijaroslaw) #5

mam SP2 i co mozna na to poradzic ? :>


(Seba86mu) #6

Jareks89 , spróbuj podłączyć kartę dźwiękową do innego portu PCI.

Jeżeli nie będzie zmian, to:

Wyjmij kartę z portu PCI -> uruchom komputer -> zainstaluj sterowniki karty dźwiękowej -> wyłącz komputer -> podłącz kartę do portu PCI -> uruchom komputer.

Ewentualnie zrób tak:

Podłącz kartę dźwiękową -> zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej -> uruchom ponownie komputer -> zainstaluj sterowniki karty dźwiękowej.


(Siekierskijaroslaw) #7

Juz nie mam do tego siły. Podlaczam pod 3 rozne sloty PCI i nic moze podlaczyc pod jakis gdzie jest graficzna lub tuner TV ? ;> teraz juz nie wyskakuje po uruchomieniu PC ze znaleziono nowy sprzet ale w menadzerze urzadzen nie widac karty tylko jest "kontroler multimedow audio" ze znakiem zapytania, ale teraz jak chciałem po raz enty zainstalować sterowniki wyskoczyło ze sterowniki juz sa zainstalowane i ze ta instalacja je usunie czyli one sa zainstalowane tylko system nie rozpoznaje karty. Co jeszcze mozna zrobic ? :confused:


(Seba86mu) #8

Kliknij PPM na nieznanym urządzeniu w "Menadżerze Urządzeń" i wybierz "Aktualizuj sterownik".

Niech system poszuka sterownika na dysku twardym, skoro piszesz, że sterowniki są już zainstalowane.

Jeżeli to nie pomoże, to zainstaluj ten sterownik do karty dźwiękowej.

Ewentualnie możesz wypróbować również ten sterownik.

Przed instalacją nowego sterownika pamiętaj o odinstalowaniu poprzedniego.


(Siekierskijaroslaw) #9

jak biore aktualizuj sterownik to PC nic nie znajduje chociaż na dysku jest kilka sterowników. Nawet nagrywałem obraz płyty i w ten sposóbn probowalem odpalic, i tak nic problem musi lezec w moim systemie. Moze format cos pomoze ?


(Technik Elektro) #10

podaj dokładnie co to za model karty dźwiękowej (znajdziesz na niej samej), skontaktuj się ze sprzedawcą w sprawie owej karty .


(Siekierskijaroslaw) #11

Dobra karta juz chyba zainstalowana tak mi się wydaje bo jest w menadzerze urzadzen Tylko ze jest napisaen Creative Sound Blaster PCI512 tylko teraz nie moge zainstalowac zadnych aplikacji zeby ona działała moze znacie jakis poradnik do niej czy cos ? :confused: