Problem z instalacją XP po przez PXE z użyciem TFTPD32


(Lrys1) #1

No właśnie. O co tutaj chodzi?

 

Kłopot jest następujący. Mam zamiar postawić serwer PXE na TFTPD32, na którym będe mógł instalować w razie kłopotów przez sieć różne dystrybucje Linucha, jak i Windows'a (w celach serwisowych). Korzystałem z tych poradników:

 

http://darek.tk/windows/windows-xp/71-instalacja-windows-xp-przez-siec-lan

http://diddy.boot-land.net/pxe/index.htm

 

Oczywiście, elegancko uruchamia się przez PXE, można wybrać system do instalacji itp. Problem jednak tkwi głębiej. Używam obecnie do celów testowych VMWare Player 6.0.1. Karta sieciowa na wirtualnej maszynie jest bezpośrednio podłączona z fizyczną, dziedziczy adres IP. Podczas, jak to prymitywnie nazwę "ekranu ładowania", gdy załadują się wszelkiej maści sterowniki, wymagane przez instalator XP'ka, później nastaje ekran ładowania. No i po krótkim czasie wita mnie BSOD:

 

PROCESS1_INITIALIZATION_FAILED

 

Google mało mówi na ten temat. Ale sprowadza się do jednego wątku, który jest wyjaśniony tutaj, czyli w tłumaczeniu "Udostępnianie zerowych sesji":

 

http://www.vercot.com/~serva/advanced/NullSessionShares.html

 

Co ciekawe. Windows 7, który napędza moją "machinę wojenną" chyba nie trawi tych sztuczek w rejestrze, żeby uaktywnić ten wichajster. Za każdym razem, czy bez tych wpisów, czy z nimi, zawsze wypluwa BSOD'a z tym samym kodem błędu, w tym samym miejscu...

 

Pytanie jest następujące: Jak zmusić "siódemkę" do działania tej usługi, by zainstalować system przez sieć?


(losiu_ns) #2

Ja mam zrobione podobnie z wyborem systemów i kilku zmianom (wg tych samych poradników). U mnie chodzi bez zarzutu. Jest kilka możliwości:

  1. na vmware masz dysk w trybie sata albo ahaci (jeśli tak to trzeba zintegrować sterownik) - to daje bsod dokładnie w tym miejscu co opisujesz

  2. zainstaluj virtualboxa (darmowy) i przetestuj na nim (ja miałem podobny bsod na micrsoft virtual machine, ale olałem go i testuje na virtualbox lub vmware)

  3. sprawdź innego windowsa może kopia ma jakiś błąd (tego oczywiście którego chcesz instalować przez sieć)

  4. problem z udostępnieniem (konto gościa włączone, opcje udostępniania w centrum sieci /Zaawansowane ustawienia udostępniania i udostępnianie chronione hasłem: Wyłącz)

 

Tak na razie tyle z problemów które ja przerabiałem.


(Lrys1) #3

 

Dysk pracuje w trybie ATA (IDE), więc tutaj jest okej.

 

 

VirtualBox daje takie same objawy.

 

 

Próbowałem z: XP Home Edition, 2000 Server, tak samo.

 

 

Konto Gościa włączone, udostępnianie hasłem wyłączone (wcześniej to robiłem). Jeszcze jakieś propozycje?;p

 

EDIT: Rozwiązanie problemu było dość banalne. W zakładce “Zabezpieczenia” w folderze, który jest udostępniony, nadajemy uprawnienia lokalnie (na dysku), i wybieramy grupę “Wszyscy”. Zaznaczamy “Pełna kontrola” i akceptujemy. I możemy przez sieć instalować Windows’a :). Temat do zamknięcia.


(losiu_ns) #4

tak racja zapomniałem jeszcze o tym wspomnieć: nadawanie uprawnień lokalnych i sieciowych dla wszystkich (nie musi być pełna kontrola wystarczy odczyt)