Problem z internetem ( bramą domyślną )


(system) #1

Witam,

od dwóch dni borykam sie z problemem przywrócenia neta na komputerze. Mam 3 komputery i każdy po kolei podłączam do tego samego modemu, na dwóch net działa na jednym nie. Nie wyszukuje w ogóle bramy domyślnej. W ipconfig jest puste pole.

Próbowałem reinstalowac sterowniki, formatowałem kompa a nawet zmianiałem kartę sieciową i dalej klapa.

Proszę pomóżcie! : (

Tutaj z ipconfig:

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : k-ab6mszwe0ejvy

Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :

Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany

Routing IP włączony . . . . . . . : Nie

Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :

Opis . . . . . . . . . . . . . . : VIA Rhine II Fast Ethernet Adapter

Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-E0-4C-BA-0D-46

DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak

Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

Adres IP autokonfiguracji . . . . : 169.254.234.126

Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0

Brama domyślna. . . . . . . . . . :

Przy ipconfig /renew wyskakuje:

Wystąpił bład podczas odnawiania interfejsu Połączenie lokalne : nie można skontaktować się z serwerem DHCP. Upłynął limit czasu żądania.


(Kpc21) #2

Wpisz ją na sztywno we właściwościach połączenia sieciowego.


(system) #3

Wpisywałem już na sztywno i nic. Dalej to samo. Chyba że źle wpisałem, podałem mu bramę: pierwsze trzy liczby takie same jak ma IP a ostatnia to 1.


(Kpc21) #4

Prawdopodobnie dobra, ale zobacz jaka jest na innych komputerach. Napisz jeszcze, jaką masz maskę podsieci (na tych komputerach, co działa).


(system) #5

Na kompie z którego własnie piszę:

Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0

Brama domyślna. . . . . . . . . . : 95.160.125.1


(Kpc21) #6

To na tamtym komputerze wpisz:

IP: 95.160.125.3

Maska: 255.255.255.0

Brama: 95.160.125.3


(system) #7

Po wpisaniu lekki krok naprzód, bo nie pojawiła sie informacja o ograniczeniu sieci lub braku łączności.

Niestety dalej wysyła całą masę pakietów i nie otrzymuje żadnego. : (


(Kpc21) #8

IP daj:

95.160.125.1

Zapomniałem, że komputery są podłączane osobno.


(system) #9

Ups, wyskoczył konflikt adresów IP w sieci. Mimo ze nie działam na lanie.


(Kpc21) #10

Rozumiem że komputer podłączasz do modemu jako jedyny. To zrestartuj modem.


(system) #11

Oka, no super, udało sie. Po restercie modemu wszystko bangla. Wielkie dzięki za pomoc i poświecony czas!


(Monczkin) #12

rudyyyy , nazwij proszę temat konkretnie, bez zbędnych problemów w nazwie. Inaczej wyciągnę konsekwencje. Przeczytaj ten temat. viewtopic.php?f=16&t=394978