Witam od dłuższego czasu mam problem z internetem mimo ze ping i predkosc jest ok, niestety problem lezy połączeniu TCP. Jakieś pomysły? modem nokia g240w-c jest w trybie bridge. Przeciwnik w grach sie teleportuje rownież problem jest z czatem głosowym
W grach to raczej udp, które ma to do siebie, że gdy zgubi pakiety, nie retransmituje ich. Dźwięk też puszcza się najczęściej z wykorzystaniem udp, rzadko tcp.
Jeśli internet działa poprawnie, przyczyny szukałbym na routerze lub samym komputerze. Może na którymś z tych dwóch CPU nie wyrabia. Niektóre routery już przy łączu 100/100 mają obciążenie 80-90% CPU.
@roobal kontaktowalem sie z dostawca i chca zebym zrobil miarodajny test, w jaki sposob moge taki test wykonac? wyslalem screeny z pinglotter ale to dla nich jest nie wystarczające, problem tkwi pewnie w modemie nokia g240w-c
Tu zobacz:
https://pro.speedtest.pl/ .
Uprzedzam - nie korzystałem. Czytaj regulaminy, zasady użytkowania, polityki prywatności, żeby płaczu nie było i dopiero rób.
modem nokia g240w-c posiada chipset puma6?
Jak pisałem, udp ma to do siebie, że nie retransmituje zgubionych pakietów. W grach i voice używa się udp, bo wprowadzają mniejsze opóźnienia, a straty kilku pakietow nie wpływają negatywnie na transmisję. Oczywiście mówię o stracie 2 do 4 pakietow, nie 10.
Tracert albo winmtr domyslnie wykorzystuje udp do pomiaru. Użyj tych narzędzi do testów.
Sprawdzałeś połączenie z pominięciem swojego routera?
@roobal w programie winmtr wszystko jest ok, w grach typu cs go przeciwnik sie teleportuje i slysze co drugie slowo i tak w kazdym meczu mam, kroki nawet nie slychac
Wykonaj MTR np. do WP, poczekaj kilka minut i wstaw jego wynik tutaj.
Jak jest ok, to pokaż. Tam nie ma nic poufnego, a pomoże nam zdiagnozować problem.
W takim razie problem lezy w Twoim kompie.
@roobal komputer byl wielkokrotnie formatowany, temperatury rowniez w normie, na speed wyniki ok 950mbdownload/upload https://www.speedtest.pl/wynik/233997250
problem nie lezy w moim kompie, prawdopodobnie problem tkwi w systemie isp lub modem nokia szwankuje
Modem nokia to zwykłe L2 w trybie bridge’a, co tam może szwankować?
Powiem Ci, że mając internet od Inei i modem nokii w bridge’u od kilku lat nie zdarzyły mi się problemy z grami online.
Sprawdzałeś działanie internetu w grach na innym PC?
Skoro wszystko wskazuje na brak problemów z siecią, to widocznie nie ma z nią problemu. Format nie jest rozwiązaniem, może zwyczajnie sprzęt Ci nie wyrabia.
Jakie masz pingi w grze? Do sieci podłączasz się kablem czy wifi?
@roobal ping to nie wszystko, problem lezy w polaczeniu tcp/udp ping w grze 30ms sprzet i5 8600k, gtx 1060 6gb, goodram 16gb 3000mhz, msi z370 tomahawk, w cs 400 fps
Ping do serwera mierzony jest właśnie z użyciem protokołu udp. Na wszystkich serwerach się to dzieje, czy tylko na jakimś konkretnym?
winmtr mierzy w technologi icmp
Puść MTR do IP serwera, na którym grasz, dowolny. Potem puść jeszcze raz MTR, odpal grę i pograj chwilę i zobacz czy masz straty pakietów.