Problem z internetem

Witam wszystkich mam internet radiowy. Mieszkam w Jedlinie-Zdroju 60km~ od wrocławia. Osobiście w domu nie mam intenetu typu neostrada poniewaz nie moge nie mam pojecia czemu, jestem “niby” poza zasiegiem nie znam sie na tym wiec bardzo sie w tej kwesti nie wypowiem :). 500 metrów od mojego domu moji znajomi mają internet typu neostrada i działa im normalnie. Zastanawiam sie nad kupnem internetu w UPC ( 15 mb/ 90 zł ). Jest to internet bezprzewodowy

czy on dobrze by u mnie działał prędkość znacznie by się zmniejszyła ? Aha, czy wogóle mi polecacie te internet ? Mam radiówke i jest do bani przy grach online typu Cod czy counter strike. Czemu wogóle u mnie nie działa internet typ neo i co moge z tym zrobić ? Z góry dziękuje za pomoc ! :slight_smile:

ps. Jakie wymaganie trzeba mieć, żeby mieć UPC ?

A czy masz telefon w TPSA? Jaki abonament?

Możliwe że nie ma już wolnych portów w centrali albo na linii telefonicznej do której jesteś podłączony jest tzw. PCM-ka.

Na pewno ma u ciebie zasięg? To jest sieć kablowa i oni działają raczej tylko w blokach. Nazwa “internet bezprzewodowy” odnosi się do tego, że do usługi dołączają oni bezprzewodowy router (coś jak Livebox TP).

Zainteresuj się czymś takim jak Orange Freedom Pro. To także jest radiówka, ale działa w innej technologii. Typowe radiówki działają na częstotliwości 2,4 GHz, która jest zakłócana przez m.in. routery bezprzewodowe i inne radiówki. Z kolei sieci komórkowe wykorzystywane są nie tylko do podłączenia Internetu, ale także na rozmowy telefoniczne, co też powoduje ich złą jakość.

Orange Freedom Pro działa na częstotliwości 450 MHz, na której działa tylko Internet (oraz analogowe komórki, które są wykorzystywane jeszcze chyba tylko przez rybaków na morzu). Dają router bezprzewodowy, więc w razie problemów z zasięgiem można zakupić antenę zewnętrzną. Prędkość jest do 1 Mb/s, limit transferu 3 GB (na razie nie egzekwowany), cena 49 zł/mies, okres umowy zależy od ceny routera. Pingi bedziesz mieć lepsze niż na dotychczasowej radiówce. Więcej informacji:

http://bez-kabli.pl/viewforum.php?f=34

No dobrze wszystko ok. Jak moge sprawdzic czy jest do mnie zasieg neta UPC ? A about neo to mam telefon, a i tak nie dziala :\

Dodane 18.05.2009 (Pn) 19:21

No i jak bym miał ten UPC to predkosc była by prawidłowa ? Moja kuzynka miała blueconnect z ery i działał strasznie ! wiec co do netów typ orange free dom plus era nie jestem pozytywnie nastawiony. Aha czyli jaka predkosc bym miał za 80- 90 zł i ile wyniosłaby cena ewentualnych anten routerów itp. :)?

http://www.upc.pl/obsluga_klienta/jak_zamawiac/

Z prawej strony masz ramkę Sprawdź dostępność usług.

Jeśli chodzi o Chello (bo tak się ta usługa nazywa) od UPC, to jest chwalony.

Pisałem już, jaka jest różnica pomiędzy Orange Freedom Pro a Orange Free, iPlusem, Blueconnectem, Play Online.

A Orange Freedom u ciebie nie pójdzie, bo to jest na liniach telefonicznych TPSA, a skoro Neostrady nie możesz mieć, to OFP tym bardziej.

No to lipa, UPC u mnie na ulicy w mojej małej miescince nie bedzie działąc :(. Jestem poprostu zwiedziony, że nic z tym netem nie moge zrobić.

Masz telefon w TPSA? Od jak dawna?

Nie mam. Ma moja rodzinka mieszkanie u góry

Dodane 18.05.2009 (Pn) 19:45

Ja nie wiem jak sprawdzic zasieg tego OFP

http://zasieg.orange.pl/objectInfoActio … Id=&coLId=

Miszkasz na granicy zasięgu, więc na antenie zewntrznej problemów nie powinno być (mapa jest tworzona dla odbioru na standardowej antenie “pokojowej” dołączonej do routera). Antenę zewnętrzną można zamówić na www.dipol.com.pl.

Rozumiem że internet chcesz pociągnąć od rodziny.

Możesz się mylić bo Jedlina to już góry (a dokładnie położona jest w dolinie pomiędzy nimi), więc z zasięgiem może być różnie, przy niekorzystnych warunkach i antena zewnętrzna niewiele pomoże.

Niee, nie chce go pociągnąć od rodziny, chce u siebie mieć. W końcu polecacie mi ten intenet, btw. ile by kosztowałą ta antena + wszystki dupereslki no i czy musze miec telefon w TP ? Aha wrazie czego bede miał zwrot piniedzy za te antene gdy nie bedzie działa normalnie ?

www.linet.net.pl to strona mojego dostawcy jest tam napisane ze mozna kupic router, on moze mi pomuc w pingach ? zmniejszy je ?

Rzeczywiście - nie zwróciłem na to uwagi. W górach rzeczywiście mogą być z tym problemy. Jednak jeśli nie będzie sygnału, router zawsze możesz zwrócić w ciągu miesiąca i zrezygnować tym samym z usługi. Nie zwracają tylko kosztu opłaty aktywacyjnej.Anteny nie musisz kupować od razu, bo jeśli nie będzie w ogóle sygnału, raczej nie ma sensu zawracać sobie głowy antenami (tym bardziej że to góry).

Jeśli nie będze zasięgu, najlepiej dalej męczyć TPSA.

Aha… ale trzeba miec telefon abonament zeby miec OFP ? i czy router mi pmoze w moim internecie ?

Router nic ci nie pomoże.

Żeby mieć Orange Freedom Pro, nei musisz mieć w ogóle żadnego telefonu (to działa jak radiówka).

Aha, ale czy on napewno bedzie działał lepiej ? No i gdzie moge sprawdzic ceny tego neta ?

W google :?

http://www.orange.pl/portal/map/map/int … EDOM_PROMO

A czy za aktywacje tego neta sie płaci ?

Dodane 20.05.2009 (Śr) 18:49

Łeee za 1 mb 125 ZŁ!? chyba ich powaliło :d

Musiałeś źle spojrzeć.

http://www.orange.pl/portal/map/map/int … 2852856438

Abonament jest stały, 49 zł.

Jeśli rozmyślisz się przed miesiącem, zwracają koszt routera i nie obciążają cię abonamentem. Nie zwracają tylko 19 zł opłaty aktywacyjnej.