Witam chciałbym prosić o pomoc w sprawie internetu. Od 2 miesięcy mam problemy ze skokami pingu w grach czy czasem jak coś oglądam to się zacina, dawniej tak nie było. Mój dostawca zwiększył mi przepustowość mówiąc, że internet jest cały czas obciążony, ale wcześniej nie było takiego problemu. Da się coś z tym zrobić ?
Trochę za mało informacji podałeś, np:
- co to za internet, jaka prędkość
- jaki masz router/jak jest wykonane podłączenie
- ile urządzeń łączy się do routera
- jaki to system
- czy problem występuje ewentualnie na innych sprzętach czy może tylko na tym konkretnym komputerze
- czy tak się dzieje po kablu, czy po wifi, i jaki jest jego zasięg
Tak jak kolega wyżej
Możesz również pokazać zdjęcie z zakładki “status” na routerze (192.168.1.1 / 192.168.0.1) - Masz tam statystki :
SNR Margin
Line Attenuation
Data Rate
Max Rate
POWER
CRC
Miałem podobną sytuacje 2 razy - raz okazało się, że kabel był przygniecony gdzieś (Patrz błędy CRC) a innym razem się zdenerwowałem na “speca” i powiedziałem żeby “zresetował łącze” w centrali i pomogło na nagłe skoki pingu, ale najpierw trzeba wykluczyc pozostałe rzeczy
Panie coś sie przestawiło sprawdź pan tera bedzie dobrze
No to tak:
Internet radiowy, prędkość 10Mb/s
Router to Tp-link a dokładnie TL-WR940N
Z routerem łączy się przez kabel tylko ja a pozostałe 4 urządzenia przez WI-FI
Nie rozumiem o co chodzi z systemem, ale jeśli chodzi o system operacyjny to Windows 10 Pro
Jeśli chodzi o problemy występuję wszędzie, widać jak strasznie długo się łączy z siecią
Zasięg routera jest na cały dom ale poza moim pokojem jest strasznie słabe łącze.
W zakładce status nie mam takich statystyk
Hej,
Próbowałeś ponownie uruchomić router?
Generalnie urządzenie nie najgorsze, więc powinno oferować w miarę dobre transfery. Chyba że stoi gdzieś przy ścianie bądź łapie inne zakłócenia. Pomocny może być materiał z linków:
10 Mb/s to dość słabiutki wynik. Możesz pokazać, jak wyglądają prędkości łącza, robiąc test na przykład na stronie http://www.speedtest.pl/
Pozdrawiam,
Dimatheus
Jeśli to jest od jakiegoś czasu to sprawdź w domu co tam masz podłączone po wifi bo może tłuc w router pakietami i zamula, wszystko powyłączaj i potem sprawdź, jak będzie to samo to dobra a jak się poprawi to włączaj każdą rzecz po kolei i sprawdzaj co powoduje.
Drugie to do dostawcy trzeba bo jednak jeśli działało a nie działa i problem nie jest po Twojej stronie to niech sprawdzą antenę/nadajnik. Router można zresetować/podmienić/podłączyć na krótko i sprawdzić
to to żaden pomysł bo pisał, że to od jakiegoś czasu się chla, czyli działało.
A dwa to sam mam dyszkę po radiu i nie daj Boziu żeby takie pingi pokazywało.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Skontaktuję się z dostawcą jeszcze raz telefonicznie żeby kogoś wysłał i sprawdził co jest winowajcą.
Przepraszam, ale jednak muszę wrócić do tematu.
Próbowałem o kontakt z dostawcą, ale nikt nie odbiera.
Tak samo z emailem, wysyłam do nich wiadomości już od PÓŁ ROKU a tu zero odzewu.
Z opinii winika, że innym też nie odpisują, graniczy z cudem żeby odpisali. Jedyną wiadomością od nich była następująca treść :
Witam, Niestety ostatniego maila od państwa mamy z początku listopada - proszę sprawdzić czy odpowiedni adres został wpisany?
Jeśli chodzi o działanie interentu z tego co widzę wykorzystujecie praktycznie cały czas przypisaną prędkość łącza co za tym idzie mogą pojawiać się lagi
Włączam wyższy pakiet do 20 Mb/s za 59zł na testy do końca miesiąca - proszę o informację czy jest poprawa.
I tak od pół roku walczę chociaż o zmianę internetu. Niby mają sprawdzać od innego dostawcy u mnie w domu ale dopiero termin mają na 7maja.
Tu jest druga wiadomość, którą dostałem 3 dni temu.
Z tego co to obserwuje i jeśli jak sam pokazałeś nie ma poprawy obawiam się ze będzie ciężko to ustabilizować, prawdopodobnie jakiś operator postawił nie daleko inny nadajnik stad pojawiły się zakłócenia, mimo zmian częstotliwości u Ciebie nie udało się tego wyeliminować niestety radio ma swoje słabe strony przy dłużnych zakłóceniach.
W dodatku nie mogę oglądać nawet czasem w jakości 144p. Ostatnio gram sobie w Rusta i miałem 13tyś. pingu. Najlepiej jest po północy z pingiem, a najgorzej w południe.
Dziękuję z góry za pomoc.