Problem z IP (netia spot)


(Kuchigai S) #1

Witam,

Problem polega na tym, że albo komputer łączy się z siecia, ale ping jest taki, że google ładują się z dobre pięć minut, albo z kolei łączy się z siecią z ograniczeniem łączności = neta nie ma w ogóle.

Myślałam, że to problem nowego router'a Netia Spot, ale okazuje się, że wszyscy w domu(jeden stacjonar i dwa lapki) maja internet, więc ja już nie wiem o co chodzi. Próbowałam ręcznie przypisać adres IP, ale to nic nic nie daje. Ogółem, to nie jestem dobra w te klocki, dlatego proszę o pomoc..

pozdrawiam


(Qba Lukaszczyk) #2

Logiczne, że problem pewnie tkwi u Ciebie. Sprawdź czy Windows nie załapał jakiegoś syfa i przeskanuj MBAM (Malwarebytes Anti-Malware) dostępnym na portalu.


(roobal) #3

Uruchom wiersz poleceń, wpisz tam takie polecenia i podaj ich wynik.

ipconfig

ping 127.0.0.1

ping adres_bramy_sieciowej

ping dobreprogramy.pl

adres_bramy_sieciowej to w większości przypadków adres IP routera.

Pozdrawiam!


(Hawk) #4

Jak się domyślam masz problem z kompatybilnością karty sieciowej z netia spot.

1) wgrałbym najnowsze sterowniki do karty sieciowej.

2) Poprosiłbym netię aby wgrała najnowsze oprogramowanie do nietiaspot.

A tak naprawdę wyjaśnią wszystko pingi o które kolega wyżej post Cię prosił.


(Kuchigai S) #5

Witam,

Zainstalowałam nowe sterowniki i dalej nic..

Wpisałam w wiersz poleceń to co mi kazaliście i wyszło mi takie coś:

[code]Konfiguracja IP systemu Windows



[code]Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej 4:


        Sufiks DNS konkretnego połączenia :

        Adres IP autokonfiguracji . . . . : 169.254.201.87

        Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0

        Brama domyślna. . . . . . . . . . :


C:\Documents and Settings\JohnnyW>ping 127.0.0.1


Badanie 127.0.0.1 z użyciem 32 bajtów danych:


Odpowiedź z 127.0.0.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128

Odpowiedź z 127.0.0.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128

Odpowiedź z 127.0.0.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128

Odpowiedź z 127.0.0.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128

a w przypadku tych dwóch ostatnich poleceń wyszło mi, że 'nie mozna odnaleźć hosta'?

powtórzę po raz kolejny, w ogóle nie znam się na rzeczy, więc proszę nie bić, jakby coś...

pozdrawiam

Statystyka badania ping dla 127.0.0.1: Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty), Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach: Minimum = 0 ms, Maksimum = 0 ms, Czas średni = 0 ms


(djosdanielos) #6

czy kiedy inne komputery są wyłączone i nie korzystają z sieci problem występuje?


(Kuchigai S) #7

jak pozamykałam wszystkie komputery oraz na nowo uruchomiłam router to mój komputer połączył się z siecią bez problemu.. nie czaję, zawsze wszystko działało pomimo czterech połączonych komputerów na raz. co robić w takim wypadku?


(djosdanielos) #8

któryś z tamtych komputerów zapycha łącze włącz u siebie komendę

ping -t wp.pl

i zostaw tak

i włączaj po kolei każdy komputer i sprawdzaj u siebie jak się zachowują pingi aż dowiesz się który najbardziej wpływa na tę sytuację i wtedy sprawdzasz go pod kątem wirusów programów uruchomionych w tle (gg,skype itp.) programy do bezpośredniej wymiany plików antywirus aktualizacje po prostu wszystko co może generować ruch w twojej sieci i jest aktualnie uruchomione najlepiej wyłączaj w menadżerze zadań procesy tych programów i sprawdzaj u siebie ping dowiesz się co tak zapycha łącze

Netia spot to kiepski router do dzielenia internetu


(roobal) #9

Po ipconfig widać, że system otrzymuje/przyznaje adres lokalny, tzw. link-local, prawdopodobnie nie może otrzymać adresu z serwera DHCP na routerze i wynikałoby, że pomiędzy routerem, a komputerem nie ma w ogóle łączności. Ping adresu 127.0.0.1 wskazuje, że karta jest sprawna, sterownik działa, więc tutaj wszystko jest w porządku. Nie pisałaś w jaki sposób łączysz się z routerem, przewodowo czy bezprzewodowo, ale domyślam się, że bezprzewodowo, jeśli bezprzewodowo, sprawdź czy nie są nałożone jakieś ograniczenia, jeśli przewodowo, zmień kabel i wykonaj jeszcze raz te wszystkie polecenia.

Pozdrawiam!


(Kuchigai S) #10

Zastosowałam się do tych poleceń i nie zauważyłam żadnych zmian w moim pingu. Z kolei dzisiaj, pomimo wszystkich wyłączonych komputerów ping wahał się pomiędzy ok. 34 a 3500 :confused: więc już nie wiem o co chodzi...

Łącze się oczywiście bezprzewodowo, za pomocą karty sieciowej (Edimax 7318USg), jakby co, to przed chwilą wpisałam te polecenia o które wcześniej mnie prosiłeś i wyszło mi takie coś:

Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]

(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.


C:\Documents and Settings\JohnnyW>ipconfig


Konfiguracja IP systemu Windows



Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej 6:


        Sufiks DNS konkretnego połączenia : home

        Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1

        Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0

        Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.254


C:\Documents and Settings\JohnnyW>ping 127.0.0.1


Badanie 127.0.0.1 z użyciem 32 bajtów danych:


Odpowiedź z 127.0.0.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128

Odpowiedź z 127.0.0.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128

Odpowiedź z 127.0.0.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128

Odpowiedź z 127.0.0.1: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128


Statystyka badania ping dla 127.0.0.1:

    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),

Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:

    Minimum = 0 ms, Maksimum = 0 ms, Czas średni = 0 ms


C:\Documents and Settings\JohnnyW>ping 192.168.1.254


Badanie 192.168.1.254 z użyciem 32 bajtów danych:


Odpowiedź z 192.168.1.254: bajtów=32 czas=2ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.254: bajtów=32 czas=1ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.254: bajtów=32 czas=55ms TTL=64

Odpowiedź z 192.168.1.254: bajtów=32 czas=1ms TTL=64


Statystyka badania ping dla 192.168.1.254:

    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),

Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:

    Minimum = 1 ms, Maksimum = 55 ms, Czas średni = 14 ms


C:\Documents and Settings\JohnnyW>ping dobreprogramy.pl


Badanie dobreprogramy.pl [194.0.171.150] z użyciem 32 bajtów danych:


Odpowiedź z 194.0.171.150: bajtów=32 czas=85ms TTL=121

Odpowiedź z 194.0.171.150: bajtów=32 czas=90ms TTL=121

Odpowiedź z 194.0.171.150: bajtów=32 czas=27ms TTL=121

Odpowiedź z 194.0.171.150: bajtów=32 czas=33ms TTL=121


Statystyka badania ping dla 194.0.171.150:

    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),

Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:

    Minimum = 27 ms, Maksimum = 90 ms, Czas średni = 58 ms

czekam na wasze rady, które dodają mi nadziei że wreszcie doczekam się Internetu na moim kompie... :slight_smile:

pozdrawiam


(roobal) #11

Po ipconfig widać, że komputer otrzymał adres z DHCP na routerze, zna swoją bramę sieciową, więc powinno być wszystko ok. Pingi są w normie, nie są może zadowalające, ale przy przeglądaniu stron internetowych nie powinno być większych problemów. Pokaż jeszcze wynik polecenia.

tracert dobreprogramy.pl

Pozdrawiam!