Też właśnie kojarzyłem, że gdzieś to czytałem. Tyle że z drugiej strony dosłownie tego FAQ-a bym nie brał… W sensie piszą, że z RAM-u, ale wiadomo jak działa Windows - korzysta np. z pliku wymiany. A więc może coś w tym kierunku poszukać? Przeczyścić plik wymiany, umieścić na innym dysku… Wyłączyć w ogóle… Porównam zaraz jakie mam parametry tegoż na obu komputerach.
Myślałem przed chwilą, że znalazłem przyczynę problemów, ale niestety myliłem się. W każdym razie porównałem pliki npVividasPlayer.dll i ocx_play.ocx z obu komputerów. Co się okazało? Że były niby w tych samych wersjach (własciwości pliku), ale… miały inny rozmiar. Wrzuciłem więc na niedziałający komputer te z działającego, ale ten nadal uparcie się wiesza… Oczywiście wrzuciłem je zarówno do katalogu program files/vivdas/player jak i do katalogu z pluginami opery i firefoxa.
----z ostatniej chwili—
Testy z plikiem wymiany nic nie dały. Testy na stronie netshape wykazały, że komputer, na którym działa iplex, wyświetla również poprawnie materiały netshape’a, a ten który się buntuje - buntuje się też na netshape, nie pokazując niczego… Podsumowując - dalej nic nie wiem, a strona diagnostyczna jest tak samo “diagnostyczna” jak strona supportu vividasa - nie daje nam kompletnie nic.
Netshape testowałem również po całkowitym odinstalowaniu Javy i efekty jest taki sam - wywala się przeglądarka.
Postawiłem również oba komputery obok siebie i dokładnie - opcja po opcji - ustawiłem parametry javy. No ale jeśli i bez javy, z samym vividasem, przeglądarki się wieszają, to wniosek z tego taki, że czego by nie ustawić w javie, to i tak głównym winowajcą jest vividas.
Natomiast ten cały Netshape jest podobno jakimś partnerem vividasa i firmą, która “wprowadziła” vividasa na polski rynek. Może oni by coś pomogli? Trzeba do nich skrobnąć jakiegoś maila, choć nie wiem, czy to coś da, bo widzę, że materiały na ich stronie są przestarzałe i niedostępne. Chwalą się że vividasa używa kilka firm, ale podlinkowane materiały są już nieaktywne. Piszą zresztą nawet o iplexie, że używa vivdasa, ale… screeny ze strony iplexa pochodzą sprzed paru lat chyba… Nie wiadomo więc, czy ktoś by odpisał, bo nie wiadomo czy w ogóle jeszcze istnieją…
Jest natomiast testowe video na ich stronie, które… U MNIE DZIAŁA! Jak to możliwe - nie wiem.
Sprawdźcie, czy u Was też to działa.
http://video.vividas.com/media/5650_HowItWorks/web/