Problem z jakimkolwiek dżwiekiem


(Czadziors Robert4) #1

:oops: :oops: Kupiłem sobie nową płytę główną, zrobiłem formata twardego, zainstalowałem już sterowniki realtek aby móc słuchać muzy i w ogóle miec jakiekolwiek dzwięki, a tu lipa nic nie słychać nawet szumu teraz czuje się jak głuchoniemy. :oops: :evil:


(Cosik Ktosik) #2

Jaka płyta główna i jaki system?

Jak się domyślam karta jest zintegrowana?


(eyeti) #3

Sprawdź w ustawieniach głośności czy nie jest wyciszony dźwięk

193837.jpeg


(Maniekz1985) #4

Powody mogą być dosyć śmieszne :smiley:

  1. Wtyczka od głośników nie została włożona w gniazdo płyty głównej(green).

  2. Głośniki nie są podłączone do zasilania.

  3. Są podłączone do zasilania ale wyłączone xD

  4. Są po prostu wyciszone w systemie(ikona w tray'u).


(Czadziors Robert4) #5

No dobra ale takie rzeczy dalej nie dają efektu :frowning:

W dniu 15.06.2008 , o godzinie 23:57 został dopisany post przez sobosczyk

Oto moje parametry:

płyta główna : MSI PM8M2-V (MS-7071) (2 PCI, 1 AGP, 2 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)

socket: LGA775

procesor: intel celeron 3.06 GHz

karta dzwiekowa: C-Media CMI8738/C3DX Audio Device


(Maniekz1985) #6

A jakie to niby głośniki masz ?? I tak przy okazji co zainstalowałeś z soft'u do płyty.


(Czadziors Robert4) #7

No najzwyklejsze głośniki : shark SH150 Hump

no wszystkie driver's jakie tam były zainstalowałem


(Cosik Ktosik) #8

Zobacz w menedżerze urządzeń, czy nie ma żadnych wykrzykników, czy znaków zapytania.

Instalowałeś najpierw sterowniki do chipsetu, potem do karty dźwiękowej, a na koniec directx?


(Maniekz1985) #9

Dajesz na ikonę w tray'u --> Ustaw właściwości audio

Potem w zakładce "głośność" --> Ustawienia głośników --> Zaawansowane --> i dajesz "wolno stojące głośniki stereo"

W zakładce "audio" i "głos" upewnij się czy urządzeniami domyślnymi do odtw. dźwięku jest ta integra Realtek AC97 czy coś takiego.


(Czadziors Robert4) #10

no dobra ale co jesli dalej zaden dzwiek sie nie wydobywa? ;/


(Maniekz1985) #11

Masz w menedżerze urządzeń jakieś żółte pytajniki, DirectX 9c(choć nie wiem co to ma dać) zainstalowany ??

A głośniki ci działają jak pod coś innego je podłączysz np. mp3 player'a ??


(Czadziors Robert4) #12

wyswietla mi sie jeszcze jeden pytajnik ale tylko z kamery a to chyba nie ma wplywu na dzwiek ??

ja mam jeszce jedna opcje bo byc moze nie dziala mi karta dziwekowa ale jak to sprawdzic

Dobra panowie i panie chciałem ogłosić, że nie działała mi karta dzwiekowa bo kupiłem sobie dzisiaj nowa zainstalowałem do niej sterowniki i wszysko działa w nalezytym porządku :lol:

Ale oczywiscie dzięki za pomoc i wyczerpujące posty.

Wydaje mi się że temat można uznać za zamknięty