Cześć, chcę zainstalować kartę bezprzewodową tp link TL-WN722N na komputerze stacjonarnym z system Windows xp. Po instalacji oprogramowania z płyty nic się nie pojawia, instalacja przebiega poprawnie. W menadżerze urządzeń pojawia się błąd o kodzie 37, odinstalowanie i ponowna instalacja nic nie daje. Jak mogę to naprawić ?
XP?? To trup. Jak cię nie stać na nowszy system, to Linux i jazda!
" Kod 37 „System Windows nie może zainicjować sterownika urządzenia dla tego sprzętu. (Kod 37)”
Przyczyna
Sterownik zgłosił błąd w trakcie wykonywania procedury DriverEntry.
Zalecane rozwiązanie
Ręcznie zainstaluj ponownie sterownik urządzenia
- W menu Start wyszukaj menedżer urządzeń i wybierz z wyników pozycję Menedżer urządzeń.
- Kliknij prawym przyciskiem myszy urządzenie na liście.
- Z wyświetlonego menu wybierz polecenie Odinstaluj .
- Po odinstalowaniu urządzenia z paska menu wybierz pozycję Akcja .
- Wybierz polecenie Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu , aby ponownie zainstalować sterownik.
Uwaga Może zostać wyświetlony monit o podanie ścieżki do sterownika. W przypadku monitu o sterownik, który nie jest dostępny, można spróbować pobrać najnowszy sterownik z witryny dostawcy sprzętu.
"
Zródło
Sprawdź którą wersję sprzętową posiadasz.
Poniżej linki do stron producenta, ze sterownikami, do poszczególnych wersji:
V3
V2
V1
[edit]
w uzupełnieniu: videotutoriale producenta
1instalacja
2 rozwiązywanie problemów
Pobrałem sterownik, ale dalej wyskakuje błąd “Kod 37”, masz jeszcze jakieś inne pomysły ?
To nie mój komputer. Ale działa on nawet bardzo sprawnie. Jak ktoś używa tylko komputera raz w tygodniu, to nie ma co wyrzucać pieniędzy.
Nie ma też co podłączać do internetu martwego, niewspieranego systemu bo może to spowodować utratę większej ilości pieniędzy niż zaoszczędzone.
Dzięki za twoją opinię Ale jednak nie pytałem się, czy użytkowanie xp ma jeszcze sens, tylko jak rozwiązać problem z kartą sieciową.
Sprawdź inne porty USB lub instalację z aplikacją TP-Link do łączenia po Wi-Fi (niby lepsza, bo nie wymaga 2 razy wpisywania hasła jak ten menadżer z XP).
Możliwe że też brakuje czegoś w systemie (nie zaktualizował się przez 6 lat na tyle ile było dostępne do 2014).