Problem z karta dzwiekowa - brak dzwieku


(Szymonski18) #1

Witam, na wstępie pragnę zaznaczyć, ze kolega polecił mi to forum, gdyż sam kiedyś dostał tu pomoc. Także mam nadzieje ze i na mój problem znajdzie ktoś odpowiedz. :slight_smile:

Płyta główna poszła to wymiany i dostałem nowa, wiec narodził się pewien problem.

Mianowicie, mam problem z karta dźwiękową, gdyż nie ma żadnego dźwięku, dosłownie nic. Przy starcie systemu głucho, jak wywalam coś do kosza - tez głucho, muzyka w winampie leci a w głośnikach cisza. Czytałem wiele for, jednakże nic konkretnego nie znalazłem. Instalowałem przeróżne sterowniki, zrobiłem 15x formata i dalej nic. Aktualnie mam zainstalowane sterowniki Realtek AC'97 lecz i to nie pomogło. Wkleję specyfikacje sprzętową komputera, mam nadzieje ze ktoś mi pomoże. Z góry dziękuję !

Pole Wartość

Komputer

System operacyjny Microsoft Windows XP Professional

Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 3

DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Nazwa komputera Szymon

Nazwa użytkownika Administrator

Płyta główna

Typ procesora AMD Athlon 64, 1800 MHz (9 x 200) 3000+

Nazwa płyty głównej Asus A8V-E SE (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR DIMM, Audio, Gigabit LAN)

Mikroukład płyty głównej VIA K8T890, AMD Hammer

Pamięć fizyczna 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM)

Typ BIOS'u Award (11/29/05)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

Ekran

Karta wideo NVIDIA GeForce 6600 (256 MB)

Akcelerator 3D nVIDIA GeForce 6600 PCI-E

Multimedia

Karta dźwiękowa VIA AC'97 Enhanced Audio Controller

Magazyn

Kontroler IDE Kontroler VIA Bus Master IDE

Kontroler SCSI/RAID VIA Serial ATA RAID Controller

Napęd dyskietek Stacja dyskietek

Dysk fizyczny WDC WD12 00JD-22HBC0 SCSI Disk Device (111 GB)

Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B (DVD+R9:4x, DVD+RW:16x/8x, DVD-RW:16x/6x, DVD-RAM:5x, DVD-ROM:16x, CD:40x/24x/40x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)

Status dysków SMART OK

Partycje

C: (NTFS) 15005 MB (10403 MB wolne)

D: (NTFS) 99457 MB (98074 MB wolne)

Rozmiar całkowity 111.8 GB (105.9 GB wolne)

Urządzenia wejściowe

Klawiatura Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2

Mysz Mysz zgodna z PS/2

Sieć

Karta sieciowa Marvell Yukon 88E8053 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (10.0.36.13)

Urządzenia zewnętrzne

Drukarka Microsoft XPS Document Writer

Kontroler USB1 VIA VT83C572 PCI-USB Controller

Kontroler USB1 VIA VT83C572 PCI-USB Controller

Kontroler USB1 VIA VT83C572 PCI-USB Controller

Kontroler USB1 VIA VT83C572 PCI-USB Controller

Kontroler USB2 VIA USB 2.0 Enhanced Host Controller


(system) #2

Proszę sprawdzić w BIOSie, czy masz włączony dźwięk na płycie głównej. Odpowiednia pozycja będzie miała w nazwie "AC97".


(Szymonski18) #3

Niestety nie ma tam nic takiego, przy starcie systemu wcisnąłem Del i tam szukałem - NIC. Jestem laikiem w takich sprawach, wiec proszę się nie dziwić czemu pisze tak, a nie inaczej :oops:


(Longhorn2009) #4

Dostałeś może jakieś płyty CD/DVD razem z komputerem? Jeśli tak to na jednej z nich powinny być odpowiednie sterowniki m.in. do karty muzycznej.


(system) #5

Wszystko zależy od producenta BIOSu. Być może znajdziesz takie pozycje, w kolejności:

W pierwszym oknie BIOSu > Integrated Peripherals > Enter > tu wśród wielu pozycji powinno być Onboard Audio... lub coś w tym rodzaju. Wtedy wybrać i zaznaczyć [Enabled]. Zakładam, że sterowniki do Realtek AC97 zainstalowałeś.


(Szymonski18) #6

Tak, posiadam płytę CD, od A8V - E K8T890 Deluxe, która była przy kupnie komputera, jednak po wymianie płyty głównej sterowniki z owej płyty coś nie chcą działać. :frowning:

Tak, sterowniki są zainstalowane.

EDIT

Przepraszam za jakość zdjęć - robione telefonem :stuck_out_tongue:

Zdjęcie ogólne ukazujące bios :

Zdjęcie zakładki ADVENCED (w opcji Onboard AC 97 do wybrania jest tylko Auto i Disabled) :


(Longhorn2009) #7

Onboard AC 97 - Ta opcja powinna być ustawiona na Auto.

Możesz też zainstalować najnowsze sterowniki do karty dźwiękowej programem Device Docotor: http://www.devicedoctor.com/download/De ... _Setup.exe


(Szymonski18) #8

Niestety to także nie pomogło.


(Agatonster) #9

Strigoichi ,

Poczytaj Konkretne tematy... ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Szymonski18) #10

Może ktoś jeszcze ma jakieś pomysły ?