Problem z kartą dzwiękową GA-M61SME-S2(GIGABYTE)- brak głosu


(Zaxpl) #1

Witam. Ostatnio musiałem sformatować komputer, ale przypadkowo usunąłem jeszcze partycję [D], na której miałem wszystkie sterowniki. Po sformatowaniu nie mam głosu. Tzn. ściągałem różne wersje, chyba wszystko możliwe i nic, jak nie działało tak nie działa. Mam zintegrowaną kartę dźwiękową (GA-M61SME-S2).

Kroki które podjąłem:

http://screenshooter.net/0318296/jgsnoqt

Otworzyłem folder HD_Audio, następnie dwukrotnie kliknąłem Setup.exe. Sterowniki się zainstalowały.

http://screenshooter.net/0318296/lrqoxuy

Wszedłem w folder MSHDQFE > Win2K_XP i zainstalowałem ASetup.exe

  • Zrestartowałem komputer i nic.

Proszę o pomoc, mogę udostępnić screeny Panelu sterowania czy czegoś. Proszę o jakieś porady jak zainstalować te sterowniki.


(witek-pl) #2

Zainstalowałeś wpierw sterowniki dla płyty głównej?


(XMan) #3

Jeżeli masz Windows XP to zainstaluj jeszcze Chipset

kliknij aby powiększyć:

chipset.th.jpg

  • uruchom ponownie komputer.

Mam płytę Gigabyte oraz dokładnie tą samą kartę dźwiękową czyli Realtek ALC883 :wink:

Jaki masz Service Pack, NET Framework oraz zainstalowane kodeki ?

Wrzuć screeny z :

  1. Dodaj lub usuń programy /wszystko/.

  2. Start -- Panel sterowania -- Dźwięki i urządzenia audio -- zakładki Audio oraz Głos.

  3. Menedżer urządzeń z rozwiniętym Kontrolery dźwięku, wideo i gier.

Edit

  • po formacie instalujesz wg. kolejności :

  • sterowniki do swojej płyty głównej - Chipset.

  • UAA - potrzebne do wykrycia karty dźwiękowej HD na Windows XP.

  • sterowniki do karty dźwiękowej.

  • sterowniki do karty graficznej.

  • inne...


(Zaxpl) #4

Tak

XMan, zaraz wszystkie screeny Ci wrzucę i powiem, czy działa.

Service Pack- 2

NET Framework- Nie wiem (jak to sprawdzić?)

Kodeki- Jak wyżej

Totalnie się na tym nie znam, zrobię tak jak mówiłeś i dam znać.

Edit

Kontrolery dźwięku, wideo i gier:

8d8uycqfycm8f3w.jpg

Dodaj lub usuń programy:

wx5m62blkcgevzi.jpg

Dźwięki i urządzenia audio (zakładka Audio):

ldevof5sx52g2mr.jpg

Dźwięki i urządzenia audio (zakładka Głos):

clwo8ny60wfeq4m.jpg


(XMan) #5
  1. Odinstaluj Daemon Tools Toolbar.

  2. Zainstaluj .NET Framework 2.0

  3. Przeczyść komputer programem CCleaner.

  4. Zainstaluj KB835221

  5. uruchom ponownie komputer.

Nie pomoże to :

  1. Odłącz głośniki, mikrofon oraz słuchawki i podłącz ponownie w odpowiednie gniazda.

  2. Przeskanuj dokładnie komputer Malwarebytes Anti-Malware oraz Dr.WEB CureIt!

  3. Wykonaj gruntowny scandisk.

Wszystko w tematach :

defragmentacja-pliki-ktorych-nie-mozna-zdefragmentowac-t431551.html?hilit=gruntowny%20scandisk

nieprawidlowy-sterownik-directsound-t441376.html

Możesz jeszcze sprawdzić starsze sterowniki które mam zainstalowane :

Realtek High Definition Audio Driver (Win. XP, 2000, 2003) R2.03


(Agatonster) #6

zaxpl ,

Poradnik dla Ciebie

Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Zaxpl) #7

Teraz może być Agaton?

XMan nadal nie działa. :frowning:


(Marlon4) #8

Witam mam ten sam problem.Płyta GA-M61SME-S2 wszystkie stery zainstalowane i 0 dzwieku.

scren1.jpg

screen2.jpg

screen3.jpg

screen4.jpg

System nowo postawiony wiec nie ma smieci.

Prosze o pomoc najlepiej kontakt przez gg-2459392


(19kabat08) #9

mam ten sam problem tylko że ja jak zainstalowałem wszystkie sterowniki i w menadżerze urządzeń i w zakładce kontrolery dźwięku,wideo i gier nie wykrywa mi karty realtek nie wiem co to za przyczyna może ktos wie co się dzieje


(Azazel33) #10

Witam, zainstalujcie Service Pack 3, nie powinno byc juz problemu.


(19kabat08) #11

instalowałem service packa 3 i nic dalej tosamo

-- Dodane 14.07.2011 (Cz) 15:28 --

a nie mam płyty instalacyjnej ze sterami do tej płyty a walcze z tymi sterami od realteka 4 dni

-- Dodane 15.07.2011 (Pt) 11:13 --

jezeli to możliwe prosze o kontakt najlepiej przez gg 253686