Problem z kartą G force 7600gt AGP


(Gigol1977) #1

Witam wszystkich forumowiczów.Mam wielki problem z kartą G force 7600gt AGP firmy palit.Kupiłem ja jakieś 3 tyg temu wraz a zasilaczem Amacrox warior 350.Po podłączeniu do mojego starego zestawu z płytą gł Shuttle AV49(N) wszystko było ok.(komp śmigał bez zgrzytów ,gry płynnie bez artefaktów i zwiech).Niestety 2 dni temu zaczęło coś się kaszanić.Wyłączyłem kompa na noc i rano już nie mogłem włączyć tzn.Komp odpalał ale monitor ciemny i bios nie piszczy tylko świeci się stale lampka twardziela.Po wyjęciu karty ze złącza i wsadzeniu z powrotem znowu wszystko powróciło do normy.Niestety na drugi dzień to samo i tak już cały czas jak poruszam kartą w złączu to odpala inaczej nie.Może ktoś miał już taki problem i wie co jest przyczyną(dlaczego 3 tyg ok ,a teraz lipa)Bardzo proszę o jakieś rady.Pozdrawiam.


(system) #2

bo to Palit

co do tematu, skombinuj 2 kartę graficzną i przetestuj jak się na niej będzie zachowywał komp.


(Gigol1977) #3

Mam swoją starą karte (raedon9500) i jak ją wkładam to dziala tylko nie kręci się wiatrak od chłodzenia karty.


(system) #4

może jest zakurzony, nienaoliwiony (wd40)??

wszystko działa poprawnie ??

co do 7600 kręciłeś ?? zmieniałeś coś w BIOS ?? podnosiłeś napięcie podawane na AGP ??


(Gigol1977) #5

W 7600 nic nie zmieniałem jedyne co wogle sprawdzałem to temperature w zakładce VDO Tool.A 9500 chodził wcześniej poprawnie i wiatrak się kręcił a teraz jak go wkładam to komp też dziala ale zaraz wyłączałem bo bałem sie sfajczyć 9500 bez chłodzenia.


(system) #6

a na gf 7600gt działa chłodzenie ?? może AGP nie jest wystarczająco dovoltowane.

zresetuj BIOS.


(Gigol1977) #7

Wiatrak się kręci a temp 7600 to 50 stopni

Złączono Posta : 14.08.2007 (Wto) 20:50

zapomniałem dodać że jak komp chodzi a ja ruszę mocniej przewodem od monitora to zawiesza się.


(Members92) #8

jakieś uzasadnienie ?? :x :x :x

Tak dla twojej informacji to Palit robi bardzo dobre karty graficzne po prostu trafiła mu sie wadliwa, zdarza się.

Jeżeli na innej graficznej działa wszystko ok to po prostu trafiła ci się wadliwa karta graficzna zdarza się.


(Gigol1977) #9

No tak , ale co w niej jest uszkodzone.Ona raz działa a raz nie,wystarczy nią poruszać.Była kupiona przez internet w sklepie ramkomputer więc myślę że jak poślę na gwarancię to oni zamontuja uruchomi się i odeślą że dobra.No i będzięmy sobie tak ją wysyłać , a poczta lub kurier niestety tanie nie są.


(Michal Kolatek) #10

Sprawdź kartę na innym komputerze, monitorze, wyczyść slot AGP i styki karty, obejrzyj kabel on monitora i dodatkowego zasilania może są przetarcia/pęknięcia, lub włóż inną kartę do kompa

jak dodają przejściówki to chyba muszą być podpięte 2 molexy z jednej wiązki, nie można do tej samej wiązki podpinać np dysków.

Skończ pisać te swoje, bo palit to się psuje :x

cudowne galaxy też się psują


(Gigol1977) #11

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.Czy to Palit czy galaxy to w moim przypadku bez rożnicy bo ja już mam takie szczęście że jak coś kupie to zawsze jest coś nie tak.Mogła by sie ta karta przynajmniej zjarać to bym ją dał na gwarancię.


(Klusek Spam) #12

Karta jest sprawna według mnie. Jedynie w gniezdzie Ci nie laczy AGP.

Wystarczy ze wyjmiesz ja, przedmuchasz powietrzem wnetrzne portu, nastepnie zalozysz kartę i mocno przykręcisz śróbeczkę (tak aby nie miala sie mozliwosci poruszyć karta)


(system) #13

miałem podobny objawi z Palitem, a nawet nie podobny lecz taki sam, pewnego dnia komp (Linux) zawiesił się, ustawienia CMOS zresetowały i od tej pory chwalony na forum Palit przestał się uruchamiać po nieco dłuższym "postoju" (wyłączony).

wsadził.

jak na razi galaxy nie dość że się dobrze kręci i jest odporny na wszelkie prze-taktowania z czym miał problem Palit.