Jest to karta nowa kupiłem ją tydzien temu w normalnym sklepie, kompatybilna z 8x AGP oraz Vista i DirectX 10, ma Shader model 4.0, HDCP. Karta 512 MB DDR2.
Problem pojawia sie dopier gdy włączam gre (np. Crysis, SOF, Empire Earth III) gram gram i w pewnym momencie (gra wczesniej sie nie zacina a jesli juz to troszecze) w pewnym mmencie staje w miejscu, dzwiek idzie dalej a grafika stoi az do momentu gdy pojawia sie niebieski ekran z pionowymi i poziomymi żółtymi znaczkami i jakby kawałkami literk nie do rozczytania… tak za każdym razem. Problem znika gdy przestawiam karte w Catalist Control z 8x AGP na 4x (bo jest to płyta zrobiona na ATI) no ale przeciez moja płyta główna obłsuguje 8x AGP (uaktualniłem nawet BIOS). Myslałem ze moze mam za słaby zasilacz (jakis no name 350 Wat) ale sprawdzałem tą karte u kumpla na zasilaczu 300 Wat na 8x AGP i chodzi normalnie. Zaznacza sterowniki instalowałem kilkakrotnie i rózne a mimo to błąd pozostaje ! Prosze o jakąs pomoc, sugestie
To o niczym nie świadczy… qmpel może mieć przecież jakiś dobry markowy zasilacz, a skoro u niego wszystko śmiga w najlepsze myślę że można wykluczyć problemy z samą kartą. Na początek sprawdź na innym zasilaczu, a najlepiej kup nowy, po co ryzykować utratę całego sprzętu??
Czy faktycznie AGPx4 to to samo co 8x ?? szczerze w to wątpie :? Co do przegrzewania, ta karta ma dosc dobre chłodzenie i pożadny radiatorek poza tym wiem ze temp przy grach nigdy nie przekracza 40 stopni. Kumpel równiez ma jakis lipny, niefirmowy zasilacz do tego 300 Wat a ja 350 wat :? Jakieś pomysły ??
Między AGPx4 a AGPx8 nie ma dużej różnicy w wydajności, w zasadzie to jest ona prawie niezauważalna, ot jest to zwykły zabieg marketingowy
A co do zasilacza …to na tym twoim no name to sobie może pisać i 500W, to coś nawet koło prawdziwego zasilacza nie leżało lepiej sprawdź jakie masz napięcia, zakładam że nie masz miernika wiec skorzystaj z softu np. z EVERESTA
Jak wyżej …program może nam dać jedynie wstępne informacje :), ale mogą być one dalekie od prawdy, więc lepiej zaopatrz się w miernik.
Spróbuj przetestować kartę na innym zasilaczu podłączonym do twojego kompa. A zasilacz wymień na coś markowego, szkoda ryzykować! …polecam Amacrox Warrior AX450-PNF
Czyli wszyscy twierdzicie ze to wina zasilacza i wszyscy są za wymianą zasilacza ?? Nie moze to byc jakis inny problem ?? Przypominam ze stery i BIOS są w najnowszych wersjach jakie są tylko dostepne w sieci.
Zmień szybkość AGP8x na 4x nie stracisz nic na wydajności, wystarczy poczytać na innych forach że karty ustawione na 8x walą system w wymagających grach, sam miałem ten problem Radeonem x1950PRO