Problem z kartą graficzną nvidia geforce 610m (sterowniki?!)

Witajcie.

Proszę Was bardzo o pomoc.

Otóż, kupiłem nowego laptopa (ASUS).

Ma on kartę graficzną Nvidii geforce 610m.

W menedżerze urządzeń pokazuje mi że jest ona włączona, tak jak i Inter HD Graphics Family.

Chciałem ściągnąć najnowsze sterowniki do niej (nvidii). Poszukałem na ich oficjalnej strone wpisując model karty itd.

Niestety przy próbie aktualizacji sterowników(gdy odpaliłem instalkę) pokazało mi, że nie można znaleźć sprzętu graficznego.

Wkurzyłem się i wyłączyłem kartę Intel HF G.F. . Skutek - cały czarny ekran. Karta nvidii jest zepsuta? Czy może wystarczy zrobić coś banalnego? Moja wiedza na temat komputerów jest na baardzo niskim poziomie, więc proszę tłumaczcie jak dziecku.

Ratujcie! :<

Proth7 ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.

Zasadniczo jeśli laptop posiada dwie karty graficzne bezpieczniej jest korzystać ze sterowników publikowanych przez producenta laptopa a nie układu graficznego.

Czy w trybie awaryjnym system działą poprawnie? Jeśli tak to pobierz odpowiednie sterowniki do swojego laptopa ze strony ASUS i zainstaluj.

Nie mogę znaleźć sterowników od producenta. Mógłbyś zerknąć czy jest tam coś? http://support.asus.com.tw/download/dow … age=pl-pl/

Nie wiem jaki masz model laptopa (ASUS ale jaki?) więc nie pomogę.

Po pierwsze to układ Nvidia wykorzystywany jest tylko jak trzeb, znaczy jak trzeba więcej mocy, a przynajmniej tak być powinno.

Wejdź na stronę Nvidia i kliknij wyszukiwanie automatyczne sterowników do kart graficznych (wymagana Java):

http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl

W ostateczności ściągnij sterownik ze strony producenta (nikt Ci go nie znajdzie, bo nie podałeś modelu laptopa), albo wgraj recovery.

Jak chcesz używać karty dedykowanej (tego GeForca) klikaj PPM>uruchom z procesorem graficznym>procesor nvidia…

Aha, czyli karta ogółem działa, ale tylko kiedy mam odpaloną grę? To masz na myśli?

Tak też robiłem. Po ściągnięciu sterownika próbowałem go zainstalować ale pokazało mi, że nie znaleziono sprzętu graficznego.

Asus X53SD.

Skoro wiesz jak masz model laptopa to wejdź na stronę ASUS:

http://support.asus.com.tw/download/dow … age=pl-pl/

wybierz swój model, następnie system jak posiadasz i pobierz sterowniki oznaczone jako VGA - dla Intela i NVIDI.

Niekoniecznie grę ale zazwyczaj: Tak. Karta jest uruchamiana jak jakiś program (np: gra, czy video converter) potrzebuje większej mocy i zazwyczaj jest to robione automatycznie (jest sposób na pokazanie kiedy karta jest używana i przez co a kiedy nie), lecz można też samemu wybrać kartę graficzną sposobem jaki podałem na górze. Jak chcesz sprawdzić kiedy karta jest uruchamiana z jakim programem możesz to zrobić w Panelu Sterowana Nvidia (jak będziesz już go miał).

Próbowałeś przywrócić recovery ? Po co w ogóle instalowałeś ten sterownik ? Nie był już fabrycznie zainstalowany ?

P.S. Sprawdź swoje PM.

Proth7 , to ma być zalecony konkret ? :? - żartowniś z Ciebie.

Jesteś nowym użytkownikiem forum, więc powtórzę raz jeszcze - popraw tytuł na konkretny, mówiący o problemie.

Więcej uwag nie będzie.

Sterownik jest, ale jakiś stary. Chciałem zaktualizować. nie próbowałem przywracać recovery. To coś zmieni?

Przywrócenie systemu z recovery sprawi że dostaniesz system taki jaki miałeś tuż po zakupie. W wersji mniej optymistycznej recovery przywróci domyślny układ partycji na dysku więc przed tego typu operacjami skopiuj swoje ważne dane na dysk przenośny, pendrive etc.

Otóż chciałem zaktualizować go do 301.42 a mam wersje 285.64.

Właśnie ściągam podane sterowniki przez Pana rgabrysiak.

Skoro nowy nie działa to chyba lepszy stary niż żaden, prawda ?

Nie widzę sensu używania recovery bo nic właściwie nie zmieniałem. W razie czego mogę jeszcze przywrócić system( z “Przywracanie systemu”, nie muszę z recovery)? Jeśli by mi coś nie odpowiadało?

Dodane 27.08.2012 (Pn) 15:19

Sterownik 301.42 jak już pisałem wcześniej nie chciał się zainstalować. Wersja 285.64. jest wersją która już była na kompie.