Problem z kartą graficzną - z instalacją


(Gg505) #1

aaqm3.th.jpg

Proszę o pomoc, posiadam kartę graficzną: ATI Radeon 9000 (RV250) oraz system Windows XP

Z góry dziękuję za pomoc


(Kylek) #2

Instalujesz oficjalne sterowniki ze strony ATI (Catalyst)? Ja też miałem kiedyś coś takiego, gdy zainstalowałem kilka różnych wersji sterownika.

Spróbuj następującej metody:

  1. Ściągnij ze strony ATI narzędzie Catalyst Uninstaller i użyj go - wszystkie pliki sterowników do karty zostaną usunięte a po restarcie komputera zobaczysz ekran w trybie chyba 800 x 600 i przy 256 kolorach.

  2. Ściągnij i zainstaluj sterowniki Catalyst odpowiednie dla swojej karty (najnowsze dla tego układu to 6.11).

Powinno działać...


(Gg505) #3

Możesz zarzucić link ?


(truti) #4

hey

Catalist uninstaller: www.softwarepatch.pl

Sterowniki Catalyst: http://ati.amd.com/support/driver.html


(Kylek) #5

Zarówno Catalyst 6.11 jak i Catalyst Uninstaller znajdziesz na oficjalnej stronie ATI (http://ati.amd.com/).

Szczegółowe linki:

Catalyst 6.11

https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/ ... _38185.exe

Catalyst Uninstaller

https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/ ... taller.exe

Pamietaj, że Catalyst control Center wymaga Microsoft .NET Framework w wersji 2.0. Możesz to ściągnąć ze strony Microsoft.


(Gg505) #6

nadal ten sam błąd :confused:


(truti) #7

Start->Uruchom i wpisz: devmgmt.msc

Rozwiń Karty graficzne. Sprawdz czy jest tam twoja karta.

Apropo słownika: http://www.dict.pl/plen?lang=PL


(Gg505) #8

Jestem w menadżerze urządzeń - powiedz mi gdzie tu są karty graficzne bo nie widzę...

aapm0.th.jpg


(truti) #9

jaką masz kartę graficzną?

napisz wszystkie jej dane: nazwę, symbole itp.


(Gg505) #10

Pole Wartość

Właściwości procesora graficznego

Karta wideo Hightech Excalibur Radeon 9000 Pro

Nazwa kodowa procesora graficznego RV250

Urządzenie PCI 1002 / 4966

Liczba tranzystorów 36 milion(ów)

Technologia wykonania 0.15u

Typ magistrali AGP 4x

Rozmiar pamięci 128 MB

Częstotliwość taktowania układu graficznego 274 MHz (oryginalny: 275 MHz)

Częstotliwość taktowania przetwornika RAMDAC 400 MHz

Liczba potoków pikseli 4

Liczba układów zarządzania teksturami (TMU) na potok 1

Liczba urządzeń cieniowania wierzchołków 1 (v1.1)

Liczba urządzeń cieniowania pikseli 1 (v1.4)

Sprzętowa obsługa DirectX DirectX v8.1

Pixel Fillrate 1096 MPikseli/sek

Texel Fillrate 1096 MTekseli/sek

Właściwości magistrali pamięci

Typ magistrali DDR

Szerokość magistrali 128-bitowy(a)

Rzeczywista częstotliwość taktowania 250 MHz (DDR) (oryginalny: 250 MHz)

Efektywna częstotliwość taktowania 500 MHz

Przepustowość 8000 MB/sek

Producent procesora graficznego

Nazwa firmy ATI Technologies Inc.

Informacje o produkcie http://www.ati.com/products/gamer.html

Uaktualnienie sterowników http://www.ati.com/support/driver.html

ATI GPU Registers

ati-00F8 08000000

ati-0140 2E002E01

ati-0144 1A395424

ati-0148 1FFF0000

ati-0154 775774BF

ati-0158 75320032

ati-0178 1F1FC219

ati-01C0 08FF0000

ati-4018 04040400

ati-CLKIND-0A 017A6F0C

ati-CLKIND-0B 58001A00

ati-CLKIND-0C 0400BC30

ati-CLKIND-0D 00007FFA

ati-CLKIND-0E 0404FC00

ati-CLKIND-0F 009C009C

ati-CLKIND-12 AA3F1212

ati-MCIND-6C 141555FF

Złączono Posta : 07.06.2007 (Czw) 16:37

wychodzę będę ok. 18:30 ale odpowiedzcie


(truti) #11

Zrestartuj komputer i wejdz do BIOS-u. (przy starcie wciskając: delete).

Jak już tam będziesz wciśnij: Ctrl+F1 nastepnie wejdz do: Adwanced Bios Features i znajdz: Init Display First.

Wciskając: Page Down zmień wartość na: AGP jezeli jest PCI.

Esc wyjdz do menu głównego.

Wcisnij F10 i Enter. Uruchomi się komp i wtedy znowu:

Start->Uruchom i wpisz: devmgmt.msc

Rozwiń Karty graficzne. Sprawdz czy jest tam twoja karta.


(Gg505) #12

zrobiłem, i nadal nie mam "karty graficzne" :confused:

Złączono Posta : 07.06.2007 (Czw) 19:24

Re-instalacja systemu by pomogła ??


(truti) #13

upewnij się, że jest poprawnie wlożona do slotu. Możesz spróbowac przełożyć ją do innego. Przy starcie kompa wciskaj F8 i z listy, która się pojawi wybierz: Włącz tryb VGA.

Sprawdz jeszcze raz i jak karta się pokaże to użyj: Catalist uninstaller i zainstaluj nowe sterowniki ze strony, którą ci podaliśmy. W ten sposób znajdziesz je:

50851594ge7.th.jpg

EDIT:

!!Czy ty wyjąleś starą kartę i włożyleś nową ??

Jeżeli tak, to wróć do wyłącz kompa, zmień z powrotem na starą, zmień ustawienia w biosie na PCI i uruchom kompa. Odinstaluj sterowniki starej karty.

Wyłącz komp i zmień na nową. !


(Emilmlo) #14

Do tej karty się instaluje stery nie nowsze niż 6.5 bo nowsze nie obsługują tej karty.


(Agatonster) #15

Pewnych - niezbędnych czynności przy współpracy z udzielającyni pomocy - nikt za Ciebie nie wykona - wykaż jednak trochę samodzielności w założonym temacie

Jest Potęga w internecie, która zwie się :google:

OT`y Kosz


(Gg505) #16

wyczyściłem przy okazji wiatraczek od karty graficznej który był zapchany kurzem :smiley: przy starcie i teraz dziwnie głośno chodzi :confused:

Złączono Posta : 07.06.2007 (Czw) 19:59

PS. mam tylko 1 slot z takim wejściem... reszta jest inna


(truti) #17

!wróć do mojego poprzedniego postu! !!

Nie znam ATI. Nigdy nie miałem, cały czas gf.

Może być v6.5? Tutaj masz linka heh ;/ :

6-5_xp-2k_dd_32464


(Gg505) #18

wyłożyłem i włożyłem tą samą... w trybie VGA instaluje te stery i nic... :confused:

re-instalować system czy poczekać jeszcze?

Złączono Posta : 07.06.2007 (Czw) 20:51

Po wykonaniu tych czynności spojrzałem z ciekawości jeszcze raz do menadżera urządzeń i co widzę :>

aate1.th.jpg

co dalej ??


(truti) #19

Prawym myszy w Pulpit->Właściwości->Ustawienia i tutaj sobie poustawiaj:

kolor 32bit i rozdzielczość jaką chcesz.

Kliknij na plusa obok: Inne Urządzenia i edytuj posta z nowym screenshotem.

Chcę zobaczyć co tam jest. Jakieś urządzenie nie działa poprawnie.


(Gg505) #20

cały czas mam tą :smiley: już chyba połowa sukcesu ? :slight_smile:

Co dalej??