Problem z kartą graficzną

Witam, mam problem z ostatnio zakupioną grafiką RX 580 4GB od MSI. Chodzi o temperaturę. W idle max 29 stopni jednak gdy włączę jakąś gierkę z automatu wchodzi na 100% użycia i temperatura momentalnie rośnie do 81-89 stopni.Wystarczy że wyjdę do pulpitu i od razu temperatura spada na 40 stopni. Czasem też potrafi dojść do 90 przez co następuję restart. Teraz tutaj moje pytanie, szukać przyczyny w samej grafice czy może to coś związanego z czymś innym?
Proszę o pomoc i dziękuję.

wiatraczki dobrze działają? problemem może być pasta w czipie, ale to nie Twoja sprawa wymieniać. Kolejne, jaka obudowa? dobrze wentylowana? Procek jaki i czy kręcony?

Wiatraczki działają dobrze, gdy odpalę grę od razu je słychać, według WattMan’a na 80%. Obudowa SPC M25 2 wentylatory z przodu 1 z tyłu, w środku bez plątaniny kabli. Procesor i5 4670 nie kręcony jego temperatury w normie

cóż, pograj chwile, wyłącz i łapka na kartę. Możliwe, że czujnik jest uszkodzony…

Sprawdź te wentylatory okiem czy się kręcą, miałem w swoim kompie ostatnio przygodę też z RX580 :), że wentylatory słyszałem, ale temperatury kosmos. Okazało się, że chłodzenie działało, ale tylko jeden wentylator bo drugi był przyblokowany kabelkiem :confused: Po ogarnięciu kabla problem znikł :stuck_out_tongue:

Podaj jaki masz zasilacz.

Podaj także jaka dokładnie jest to karta.

Chodzą 2 wentylatory. Zasilacz Thermaltake SMART SE 530w a grafika MSI gaming x wersja 4gb

Czuć też że jest wyraźnie ciepła więc czujnik chyba odpada. Dziwi mnie to że przy oglądaniu filmu normalnym użytkowaniu ma po 26-28 stopni. A w przykładowo Jurassic World Evolution odrazu 100% użycia i moment do 82 stopni

Pomimo wentylatorów warunki w obudowie mogą nie sprzyjać karcie lub zwyczajnie taką ma specyfikę pracy. Nagłe spadki temperatury to normalne zachowanie. Zawsze możesz samemu zmienić charakterystykę pracy wentylatorów na karcie w sterownikach tak żeby była chłodniejsza podczas grania. Zakładam że wentylatory karty nie chodzą na 100%.